Ένοπλες Συρράξεις

Εντονή κινητικότητα στη Λιβύη: Ο Ερντογάν στέλνει & άλλα όπλα στους ισλαμιστές - Εικόνες-ντοκουμέντο

Τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη εμφανίζονται στην Τρίπολη, δεκάδες θωρακισμένα οχήματα Kirpi και τζιπ παραδίδονται στους τζιχαντιστές του GNA, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο άμεση συμμετοχή των Τούρκων στην πολύπαθη αυτή χώρα που μαστίζεται από μια εμφύλια διαμάχη .

https://twitter.com/LostWeapons/status/1140510765671165952

Τώρα έχουμε και φωτογραφίες  Τούρκων κομάντος (AF SOF) στο λυβικό έδαφος. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν δημοσιοποιηθούν και νέες πληροφορίες για τουρκικές μονάδες, αναφέρουν κοινωνικά δίκτυα σε μια σαφή αναφορά μιας σοβαρής τουρκικής εμπλοκής.

Μιλάμε για φωτογραφίες πάνοπλων Τούρκων κομάντος με στολές παραλλαγής, οπλισμό και συστήματα, σε μια χώρα στην οποία όπως δείχνουν όλα ο Ερντογάν διακυβεύει πάρα πολλά για το θέμα «τουρκική ΑΟΖ», παίζοντας στην κυριολεξία τα ρέστα του.

Πρώτοι από όλους παρουσιάσαμε τον προηγούμενο μήνα την αποστολή τουρκικών ειδικά  θωρακισμένων οχημάτων τύπου Kirpi, πυρομαχικών, όπλων και τώρα παρουσιάζουμε και Τούρκους κομάντος.

Είχαμε τονίσει τότε όμως, ότι δεν αποστέλλουν πλέον μόνο όπλα οι νέο-οθωμανοί, αλλά και Τούρκους εν ενεργεία αξιωματικούς με διάφορους τρόπους, σε μια προσπάθεια επέκτασης της τουρκικής παρουσίας στην χώρα αυτή

Ο ίδιος ο εθνικός στρατός της Λιβύης (LNA) κατηγόρησε επίσημα την Τουρκία για την αποστολή Τούρκων στρατιωτικών που εκπαιδεύουν την ένοπλη πολιτοφυλακή η οποία είναι πιστή στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Fayez al-Sarraj στην Τρίπολη.

Αυτό μόνο του αποτελεί πειστήριο οι Τούρκοι κομάντος πιθανότατα έχουν ήδη πατήσει το λυβικό έδαφος και εκπαιδεύουν Λιβύους στρατιώτες, αλλά και το ότι οι ίδιοι θα συμμετέχουν σε ειδικές επιχειρήσεις κατά των μελών του στρατού του Χαφτάρ, στα πρότυπα των Ρώσων κομάντος στην Συρία.     

Ο LNA, με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar, υποστηριζόμενο από τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου, κατηγόρησε την Τουρκία για χρηματοδότηση, μεταφορά όπλων, στρατιωτικών και ισλαμιστικών φατριών στη Λιβύη που αγωνίζονται από την πλευρά του GNA με έδρα την Τρίπολη.

Η Τουρκία αρνήθηκε βέβαια ότι πραγματοποιεί την μεταφορά όπλων στη Λιβύη, διότι αν το έκανε αυτό θα αποδέχονταν αυτόματα ότι είχε παραβιάσει το διεθνές εμπάργκο όπλων στην χώρα αυτή.     

Γιατί η Τουρκία όμως εμπλέκεται στον λυβικό εμφύλιο και με την αποστολή Τούρκων μισθοφόρων και μελών των τουρκικών δυνάμεων;

Το 2011 οι τουρκικές διεκδικήσεις ορίζονταν δυτικά από χωρικά ύδατα Ρόδου – Καρπάθου – Κάσου και ανατολικά από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Οι Τούρκοι χαρτογράφοι πρότειναν να μην περιοριστούν οι Τουρκοκύπριοι στις περιοχές βορείως και ανατολικώς του νησιού (10.600 τετρ. χλμ.) αλλά να διεκδικήσουν και τις θαλάσσιες νοτίως (24.500 τετρ. χλμ). Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριου του 2011. Ο χάρτης με τις τουρκικές διεκδικήσεις νοτίως της Κρήτης (8.900 τετρ. χλμ) εμφανίστηκε από τον Ακάρ τον Οκτώβριο του 2018.

Στο πλαίσιο της επιδίωξης να προωθηθεί το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας», η Τουρκία δεν αρκείται πλέον σε μια «δίκαιη» επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλά θεωρεί ότι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα διεκδικήσει τον μαξιμαλιστικό στόχο της για να γίνει ο διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου μόνον μεταξύ των χωρών που έχουν ηπειρωτικές ακτές. Και τα νησιά (στα οποία συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο, Κρήτη, Γαύδο, Κάρπαθο, Ρόδο, Καστελόριζο) θα περιορισθούν μόνον στα χωρικά ύδατά τους (6 ν.μ. για τα ελληνικά νησιά και 12 ν.μ. για την Κύπρο)

Για αυτό θέλει επιρροή στην Λιβύη πάση θυσία και με κάθε κόστος η Τουρκία , αλλιώς θα χάσει μεγάλο έρεισμα στις παράλογες αξιώσεις της στην Α.Μεσόγειο.   

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...