Εκκλησία

Εκτός ελέγχου το αντάρτικο Φιλάρετου-Πύργος από τραπουλόχαρτα η νέα εκκλησία των Βαρθολομαίου-Επιφάνιου

Έχει απασφαλίσει για τα καλά ο "πατριάρχης Κιέβου" και σε λίγες ημέρες, οπότε και έχει ανακοινώσει την Σύνοδο του "Πατριαρχείου" αναμένεται να έχουμε σεισμικές δονήσεις στην νέα εκκλησία της Ουκρανίας.

Από την μια ο Φιλάρετος πιστεύει ότι είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Από την άλλη σχολίασε πως κατά την εορτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου κανείς από τους προκαθήμενους των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών δεν συλλειτούργησε με τον Επιφάνιο στο Φανάρι επειδή δεν τον αναγνωρίζουν.

Σε μια συνέντευξη στο ουκρανικό ραδιόφωνο ο Φιλάρετος είχε μια απάντηση για όλα!

Για την ουκρανική αυτοκεφαλία είπε «αυτή είναι μια φανταστική αναγνώριση», αφού στην πραγματικότητα «δεν υπάρχει αναγνώριση με την άφιξη του Tόμου».

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι "καμία από τις 13 αυτοκέφαλες εκκλησίες δεν αναγνωρίζει την OCU", πράγμα που σημαίνει, κατά την άποψή του, ότι "κανείς δεν πρέπει να καυχηθεί ότι έχουμε στην πραγματικότητα τον Τόμο για αυτοκεφαλία".

Ο επικεφαλής του UOC KP Φιλάρετος Ντενισένκο πρόκειται όπως προαναφέραμε να συγκαλέσει  Τοπική Σύνοδο του "Πατριαρχείου Κιέβου" στις 20 Ιουνίου, την οποία ο επικεφαλής της νέας εκκλησιαστικής δομής υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Επιφάνιος χαρακτήρισε "παράνομη".

Παρόλα αυτά  ο "Πατριάρχης Κιέβου" έστειλε πρόσκληση σε Ιεράρχες της νέας Εκκλησίας και επιμένει πως "ο ουκρανικός λαός χρειάζεται ανεξάρτητη εκκλησία". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο επικεφαλής του UOC KP συγκαλεί την σύνοδο: "για να ιδρύσει μελλοντικά την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κίεβου, η οποία θα είναι ανεξάρτητη τόσο από τη Μόσχα όσο και από την Κωνσταντινούπολη".

Και ο Φιλάρετος συνεχίζει υποτηρίζοντας  ότι στις 10 Ιουνίου κανένας από τους ιεράρχες των Τοπικών Εκκλησιών δεν συλλειτούργησε με τον Επιφάνιο στο Φανάρι, αφού δεν τον αναγνωρίζουν ως «κανονικό προκαθήμενο».

Δήλωσε ακόμη ότι η OCU δεν είναι κανονική Εκκλησία, αφού δεν αναγνωρίζεται από καμία από τις τοπικές εκκλησίες εκτός από το Φανάρι.

"Δεν αναγνωρίζεται από άλλες Εκκλησίες ως κανονική, αλλά αναγνωρίζεται μόνο από έναν Οικουμενικό Πατριάρχη. Έχει τον Τόμο μόνο ονομαστικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτοκέφαλη. Το OCU δεν αναγνωρίζεται ως κανονική Εκκλησία από οποιαδήποτε από τις 13 Τοπικές Εκκλησίες. Πώς μπορεί να είναι κανονική; Όταν κανείς δεν συλλειτουργεί με τον Μητροπολίτη Επιφάνιο εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη; "

«Δεν υπάρχει ούτε μία Εκκλησία, όχι μόνο η Ρωσία αλλά ούτε η Ελλάδα, η Ιερουσαλήμ, η Αλεξάνδρεια, η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Γεωργία - κανείς δεν αναγνωρίζει τη νέα δομή. Επομένως, δεν πρέπει να καυχηθούμε ότι έχουμε ένα Τόμο για την αυτοκεφαλία. Μας έχει παραπλανήσει. " τόνισε.

Τέλος ο "Πατριάρχης" Denisenko κατηγόρησε και τον επικεφαλής του Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας Αντρέι Γιούρας ο οποίος είπε ότι το "Πατριαρχείο Κιέβου" de jure έπαυσε να υπάρχει.

"Πώς μπορεί κάποιος να καταφύγει σε απάτη; Σίγουρα, μια τέτοια δομή δεν είναι αλήθεια ", δήλωσε ο Υπουργός και υπενθύμισε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2019 το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας εξέδωσε ειδικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε το καταστατικό της UOC KP και καταγράφηκε το καταστατικό της OCU αντί αυτου "επομένως, από τις 30 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους έπαψε να υφίσταται το πρώην Πατριαρχείο Κιέβου de jure".

"Δεν είναι αλήθεια!" διαφώνησε ο Φιλάρετος κατηγορηματικά: "Είναι δυσάρεστο να ακούμε κυβερνητικό αξιωματούχο να λέει ψέματα σε ολόκληρη την Ουκρανία, επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σήμερα εγγεγραμμένη την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Κιέβου, με το καταστατικό και το Πατριαρχείο Κιέβου παραμένει νομικό πρόσωπο μέχρι σήμερα"

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...