Κόσμος

Αυτά είναι τα αμέσως επόμενα βήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Εφόσον ισχύει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε την πρόταση του Ερντογάν για τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας που θα εξετάσει κατά πόσο οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 αποτελούν απειλή για τις ΗΠΑ, αναμένεται να έχει αντίκτυπο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ο ίδιος ο Τραμπ υπονόησε άλλωστε ότι δε θα επιβληθούν κυρώσεις πριν από τις επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο Κωνσταντινούπολης που θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου.

Επικαλούμενη ανώνυμους Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματούχους, η Bloomberg ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για την αγορά S-400 κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στις 29 Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας για το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία και την Ευρώπη, Eric Pahon, είπε στην Ahval την Τρίτη ότι μια κοινή ομάδα εργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας δεν θα μετριάσει πάντως τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με το πυραυλικό σύστημα S-400.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Yetkin, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Ερντογάν δείχνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει εναποθέσει τις ελπίδες του αποκλειστικά στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο Yetkin σημείωσε επίσης ότι όπως αναφέρουν επίσημες πηγές οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-20 στην Ιαπωνία μετά την επανάληψη της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου.

«Αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι ο Trump δεν θα ανακοινώσει κυρώσεις στην Τουρκία πριν από τις 23 Ιουνίου», δήλωσε ο Yetkin.

Το ζήτημα των S-400
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι S-400 δεν πρόκειται να έρθουν στην Τουρκία πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της συνάντησης των G-20. Είναι αλήθεια πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι, και ο Ερντογάν ο ίδιος, έχουν δηλώσει στο παρελθόν πως επιθυμούν να επισπευτεί η διαδικασία παράδοσης που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι τον Ιούλιο.

Απ΄ ό,τι φαίνεται πάντως, ο Ερντογάν θα περιμένει να δει τι θα ακούσει από τον Τραμπ και στη συνέχεια θα προχωρήσει την τελική διαδικασία παράδοσης των S-400. Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος πρόσφατα δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέμα των S-400.

Με πληροφορίες από Ahval

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...