Κόσμος

Έκθεση-σοκ από τα Ηνωμένη Έθνη: 23 εκατ. αγόρια παντρεύονται πριν κλείσουν τα 15 σε Αφρική και Ν. Αμερική

Είθισται να αναφερόμαστε στη βία που ασκείται σε νεαρά κορίτσια, σε έφηβες ή και ακόμη μικρότερες, προκειμένου να παντρευτούν μεγαλύτερους άντρες. Σίγουρα πρόκειται για μία αδιανόητη βία στην ψυχή και το σώμα του παιδιού, όμως συμβαίνει και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα. Το πρόβλημα όμως, δεν περιορίζεται στα κορίτσια. Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποτυπώνει μία ανάλογη κατάσταση και για τα αγόρια, καθώς σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 115 εκατ. άντρες, που υποχρεώθηκαν να παντρευτούν πριν ενηλικιωθούν. Από αυτούς, σχεδόν 23 εκατ. αγόρια, παντρεύτηκαν πριν κλείσουν τα 15 τους χρόνια!

Τα Ηνωμένα Έθνη χρησιμοποίησαν δεδομένα από 82 χώρες. Μία εκτεταμένη έρευνα σε έναν πληθυσμό 765 εκατ. ανθρώπων, την οποία πραγματοποίησε η Unicef. «Ο γάμος κλέβει την παιδική ηλικία», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια Henrietta Fore. «Οι γονείς παιδιά αναγκάζονται να αναλάβουν τις ευθύνες των ενηλίκων για τις οποίες ενδέχεται να μην είναι έτοιμοι», πρόσθεσε.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο γάμος των αγοριών είναι διαδεδομένος στην υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική, τη Νότια Ασία, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 28% των ανδρών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παντρεύτηκαν ως παιδιά. Στο 19% ήταν η Νικαράγουα δεύτερη και η Μαδαγασκάρη η τρίτη, στο 13%.

Παρά τις νέες πληροφορίες, τα κορίτσια παραμένουν στην πρώτη θέση. Μία στις πέντε νέες γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών, είναι παντρεμένες πριν από τα 18α γενέθλιά τους, σε σύγκριση με 1 σε 30 νεαρούς άνδρες.

Ενώ ο επιπολασμός, οι αιτίες και ο αντίκτυπος του παιδικού γάμου μεταξύ των κοριτσιών έχουν μελετηθεί εκτενώς, υπάρχει ελάχιστη έρευνα σχετικά με τον γάμο των παιδιών μεταξύ των αγοριών. Είναι ωστόσο σαφές ότι τα παιδιά που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προέρχονται από τα φτωχότερα νοικοκυριά, ζουν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και έχουν ελάχιστη ή μηδενική εκπαίδευση.

«Με αφορμή την 30ή επέτειο από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, πρέπει να θυμόμαστε ότι η απόσυρση των αγοριών και των κοριτσιών ενώ εξακολουθούν να είναι παιδιά αντιβαίνει στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση», υπενθύμισε η κ. Fore .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...