Καιρός

Άγριο κύμα καύσωνα "σαρώνει" την Ευρώπη - Προ των πυλών νέα "θερμή εισβολή" και στην Ελλάδα - Πρωτοφανείς θερμοκρασίες


"Σαρώνει" την Ευρώπη το σφοδρό κύμα καύσωνα για το οποίο οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει από το Σαββατοκύριακο. Οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά υψηλές για την εποχή, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και νέα θερμή εισβολή στην Ελλάδα.

Καθ'οδόν είναι ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού στην Ευρώπη, με τους μετεωρολόγους και τις Αρχές να προειδοποιούν για τους κινδύνους που συνοδεύουν τη θερμή εισβολή, τόσο όσον αφορά στην υγεία των ανθρώπων, όσο και στην πιθανότητα να εκδηλωθούν φωτιές. Προ των πυλών τα 40άρια και στην Ελλάδα.

Για το επικείμενο κύμα καύσωνα και πρωτοφανείς για την εποχή θερμοκρασίες ετοιμάζεται η Ευρώπη, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές και στη χώρα μας, καθώς οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προειδοποιεί, άλλωστε, για τον υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, την ώρα που τα 40άρια βρίσκονται προ των πυλών.

Μετά το άστατο σκηνικό του καιρού που αναμένεται να επικρατήσει μέχρι και την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα πάρει και πάλι τη ανιούσα και την Παρασκευή, τα πρώτα 40άρια του φετινού καλοκαιριού θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook, προειδοποιεί ότι η προσεχής Παρασκευή αναμένεται να είναι η πιο ζεστή ημέρα του ερχόμενου 10ημέρου.

https://www.facebook.com/SakisArnaoutoglouForecasts/posts/2300765553496183&width=500

Πού θα «σαρώσει» το κύμα καύσωνα

Για 40άρια προετοιμάζονται και άλλες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία σε περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αναμένεται να ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου, λόγω της θερμής εισβολής με προέλευση από τη Σαχάρα που θα κάνει την εμφάνισή της από αύριο. Θερμοκρασίες - ρεκόρ αναμένονται και στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Τσεχία, στη Δανία, στο λουξεμβούργο, στην Ολλανδία και στην Ελβετία.

Το Meteo-France έχει θέσει 53 περιοχές της Γαλλίας σε ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα συναγερμού, με τις Αρχές να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, διαθέτοντας χώρους με κλιματισμό για τις θερμές ημέρες, ακυρώνοντας τις σχολικές εξετάσεις και με μετεωρολόγους να προειδοποιούν για συνθήκες «κόλασης», σύμφωνα με την Independent.

Οι Αρχές στη Γαλλία βρίσκονται σε εγρήγορση, ενθυμούμενες τα περιστατικά του Αυγούστου του 2003, οπότε και οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 15.000 ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων.

Η υπουργός Υγείας της χώρας τόνισε ότι η Γαλλία είναι σε ετοιμότητα, προειδοποιώντας εντούτοις για το «αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας» στις ευάλωτες ομάδες.

«Οι τελευταίες προβλέψεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες: Οδεύουμε προς νέο εθνικό ρεκόρ», τόνισε εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Guardian, ο Γάλλος μετεωρολόγος Γκιγιόμ Γουοζνικά, κάνοντας λόγο για θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή στη Γαλλία.

Μετεωρολόγοι του AccuWeather χαρακτήρισαν, σύμφωνα με το Sky News, «ενδεχομένως επικίνδυνο» το νέο κύμα καύσωνα». Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός και στη Γερμανία, όπου υπάρχει επίσης ο φόβος για φωτιές.

Στην Ισπανία, οι προβλέψεις μιλούν για θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποιεί για τις ακραίες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν σε ολόκληρη την ήπειρο.

https://twitter.com/WMO/status/1143472399553302528

​Παραθέτει μάλιστα και σχετικό χάρτη, σημαίνοντας κίτρινο «συναγερμό» για τη Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούγο, την Ελβετία, την Αυστρία, αλλά και την Πολωνία.

https://twitter.com/WMO/status/1143467151912767489

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...