Πολεμικό Ναυτικό

Θαλάσσιο "τείχος" του ΠΝ στο Α.Αιγαίο: Eγρήγορση, ψυχραιμία & δύναμη στην άσκηση "Καταιγίδα" - Αποτυχημένη επιχείρηση πρόκλησης από τους Τούρκους

Είκοσι οκτώ πλοία από τα πενήντα οκτώ που πήραν μέρος στην άσκηση «Καταιγίδα 2019» επιθεωρήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ με τη λήξη της άσκησης του ΠΝ έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο πως οι ελληνικές ΕΔ δεν εφυσηχάζουν σε καμία στιγμή και είναι πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές προκλήσεις. 

Πάντως, κατά χρόνο διεξαγωγής της άσκησης, τουρκικά πλοία επιχείρησαν να παραβιάσουν ελληνικά ύδατα, με το ΠΝ να δείχνει άμεσα τη δύναμη αποτροπής του, τρέποντας σε άτακτη φυγή τα τουρκικά πλοία.

Οι υπόλοιπες μονάδες επιφανείας συνεχίζουν να βρίσκονται στο Ανατολικό Αιγαίο ως το διαχρονικό θαλάσσιο τείχος απέναντι σε κάθε Τουρκική προκλητικότητα. Αξιωματικός του Αρχηγείου στόλου εξηγούσε πως πάντοτε στον Βόρειο, κεντρικό και Νότιο τομέα υπάρχουν μονάδες επιφανείας ώστε ν’ αναχαιτίζουν οτιδήποτε απαιτηθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες , ότι με το που ξεκίνησε η αποχώρηση των Ελληνικών πλοίων από το Αιγαίο, αμέσως πέντε Τουρκικές φρεγάτες εξήλθαν των ναυστάθμων τους για να κινηθούν προς τον κόλπο Ξηρού που είχαν προγραμματισμένη άσκηση με πυρά. Ωστόσο σε δυο περιπτώσεις οι Τούρκοι κυβερνήτες, πιθανό σε μια προσπάθεια να μετρήσουν αντιδράσεις των Ελλήνων συναδέλφων τους, προσπάθησαν να προσεγγίσουν σε Ελληνικά χωρικά ύδατα, με την απάντηση να είναι άμεση ώστε ν’ αποδεικνύεται μονίμως πως τα πληρώματα των πολεμικών σκαφών, δεν εφησυχάζουν καμία στιγμή.

Πάντως η ίδια ανώτατη πηγή συμπλήρωσε πως με τα όσα εξελίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο και με την Τουρκία να βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες θέσεις των τελευταίων ετών σε πολλά επίπεδα (οικονομία, ενεργειακά, πολεμικά μέτωπα, διεθνείς σχέσεις κ.α ) σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην βρίσκονται σε μόνιμη και αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Άλλωστε όπως σημείωναν και από τον Στρατό Ξηράς, όλοι οι σχηματισμοί των νησιών έχουν απόλυτη γνώση της επικρατούσας κατάστασης, ενώ η πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας, αναφέρει το Hellas Journal.

Μάλιστα ίσως ένα από τα πλέον ηχηρά μηνύματα, που σαφέστατα οι γείτονές μας το έβλεπαν, όσο μπορούσαν φυσικά, ήταν η άσκηση Ειδικών Δυνάμεων «Ωρίων» η οποία μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με ανώτατο Αξιωματικό των Καταδρομών φάνηκε η αναβάθμισή της, με «επεισόδια» που δόθηκαν είτε στη νησιωτική Ελλάδα είτε στον Ηπειρωτικό κορμό. Η ίδια πηγή είπε επίσης ότι κατά την περσινή άσκηση πήραν μέρος ένα μεγάλο κομμάτι της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ φέτος μπήκαν στους ίδιους ρυθμούς εξ ολοκλήρου το σύνολο των Ειδικών Δυνάμεων σ’ όλη την Ελλάδα.

Κι’ από τη στιγμή που ο mini Παρμενίωνας του Καλοκαιριού έλαβε τέλος και μιας και βρισκόμαστε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, οι περισσότερες πλέον δραστηριότητες θα κυμαίνονται εντός των στρατοπέδων, πάντα όμως με την απαραίτητη εγρήγορση που απαιτείται να υπάρχει στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείχνουν με το δάχτυλο την Τουρκία ως τον κακό γείτονα της περιοχής

Ανώτατες πηγές του Ελληνικού πενταγώνου, σχολιάζοντας τις βραδινές εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο και τις αποστάσεις που κράτησαν η Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπως κι άλλοι παράγοντες σε σχέση τόσο με τους S-400, όσο και με τα όσα προκλητικά συνεχίζει να πράττει στην Κυπριακή ΑΟΖ, έλεγαν ότι η Άγκυρα, καταφέρνει χωρίς να το καταλαβαίνει να ανεβάζει την χώρα μας ένα ακόμη σκαλί στην ανηφόρα της διαρκούς αναγνώρισης ως παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και σύμμαχης φίλης (με τις άλλες χώρες) στην περιοχή.

Το που θα βγουν τελικά οι κινήσεις της τριανδρίας, Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προεξοφλήσει.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τουλάχιστον προς το παρόν θα συνεχιστεί το σκληρό πόκερ ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ν’ αναζητεί τον τρόπο που θα μεταπείσει τον Ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας να μην κάνει το τελικό βήμα προς την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400.

Το Αιγαίο για τη νευρική γείτονα ήταν και παραμένει ο σάκος του μποξ, που ενώ γνωρίζει πως οι διεθνείς συνθήκες, το δίκαιο της θάλασσας είναι υπέρ των Ελληνικών θέσεων, αυτή κομπάζει διαρκώς με δυο σκοπούς.

Ο πρώτος είναι το εσωτερικό της που θέλει να δείχνει πως στα δυτικά της έχει τον «κακό Έλληνα» που δεν φέρεται σωστά απέναντί της και μ’ αυτό τον τρόπο αποζητά την στήριξη του εθνικιστικού τόξου.

Ο δεύτερος σκοπός είναι η μόνιμη εξωτερική πολιτική των διεκδικήσεων και της «φοβέρας» με τον οποίο εκτιμά πως θα κερδίσει κάτι κάποια στιγμή.

https://www.youtube.com/watch?v=CYACbgizYyA

https://www.youtube.com/watch?v=r-oEdwUQ6uo

https://www.youtube.com/watch?v=cKE4Ig8tt6g

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ