Ελληνοτουρκικά

Η Κυβέρνηση «θάβει» & το Αιγαίο: Ο Τσίπρας στέλνει κλιμάκιο στην Άγκυρα για τα ΜΟΕ - «Η Ελληνική ΠΑ να μην μας αναχαιτίζει!»

Εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα παρασκηνιακά με την Τουρκία από την Κυβέρνηση. Ο Τσίπρας προσπαθεί να σύρει την χώρα σε δύσκολα μονοπάτια λίγο πριν αφήσει την πρωθυπουργική καρέκλα και πρέπει άμεσα να παρέμβει και η ΝΔ, καθώς είναι αυτή που διαχειριστεί την καυτή πατάτα των Ελληνοτουρκικών.

Η σιωπή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μεταφραστεί αυτομάτως ως συνενοχή, οπότε πρέπει τώρα να πάρει θέση!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά σε διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά για τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και τις επόμενες ημέρες ελληνικό στρατιωτικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από ανώτερους αξιωματικούς, θα μεταβεί στην Άγκυρα για διαπραγματεύσεις με το αντίστοιχο τουρκικό κλιμάκιο.

Όλα αυτα συμβαίνουν την στιγμή που πριν λίγες ημέρες είχαμε την παραίτηση βόμβα του επικεφαλής των συνομιλιών αντιστράτηγου Ζαχαριάδη. Ο λόγος της παραίτησης ήταν η επικείμενη επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Άγκυρα για τη συνέχιση των συνομιλιών. Ο κ. Νίκος Ζαχαριάδης ήταν της άποψης πως αυτή θα έπρεπε να αναβληθεί λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, θέση που δεν ασπάστηκε ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Slpress.gr, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να ρυμουλκήσει την ελληνική στο να αποδεχθεί μέσω των ΜΟΕ επεκτατικού χαρακτήρα απαιτήσεις της Άγκυρας. Για την ακρίβεια, επιχειρεί να τις προωθήσει μέσω του ‘Κώδικα Συμπεριφοράς’ των μαχητικών αεροσκαφών που πετούν στο Αιγαίο.

Στην πραγματικότητα αυτός ο Κώδικας επιχειρεί να ακυρώσει τις αναχαιτίσεις που πραγματοποιούν τα ελληνικά μαχητικά, όταν τουρκικά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ή εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέτουν σχέδια πτήσεων. Υπενθυμίζουμε πως η Αθήνα απορρίπτει εδώ και πολλά χρόνια την τουρκική αυτή να πρόταση.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για ΜΟΕ αποφασίσθηκε στη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στο Ελσίνκι πριν μερικές εβδομάδες. Πράγματι, η πρώτη συνάντηση-διαπραγμάτευση έγινε στην Αθήνα και συνέχεια εκείνης είναι η επικείμενη συνάντηση-διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες στην Άγκυρα. Ο τουρκικής εμπνεύσεως ‘Κώδικας Συμπεριφοράς’, πάντως, είναι επισήμως στο τραπέζι.

H αποστολή του ελληνικού στρατιωτικού κλιμακίου στην Άγκυρα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πραγματοποιείται με απόφαση του Μαξίμου και με εντολή που δόθηκε στον υπουργό Άμυνας. Οι αντιρρήσεις που εκφράσθηκαν στα ηγετικά κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, με κορύφωση την παραίτηση του αντιστρατήγου Ζαχαριάδη, δεν διαφοροποίησαν την κυβερνητική απόφαση.

Ο λόγος που ο πρωθυπουργός έδωσε τέτοια εντολή, παρότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και όλα δείχνουν πως επίκειται ‘αλλαγή φρουράς’ στην εξουσία, είναι ο διάχυτος φόβος ότι ενδεχομένως ο Ερντογάν να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία για να προκαλέσει κάποιου είδους ελληνοτουρκική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα φοβούνταν μήπως στείλει το ‘Μπαρμπαρός’ για σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου και ακόμα χειρότερα μήπως στείλει το ‘Γιαβούζ’ για γεώτρηση στην ίδια περιοχή.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως εάν παραμονές των εκλογών προέκυπτε μία τέτοια κρίση και πολύ περισσότερο ένα θερμό επεισόδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατακρημνιζόταν εκλογικά. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη έχει δοθεί η εντολή και στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κατευνάσουν την Άγκυρα και να ρίξουν χαμηλά τη θερμοκρασία.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο Κατρούγκαλος ζήτησε από τον ομόλογό του Τσαβούσογλου –στην τελευταία συνάντησή τους– να δεσμευθεί πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση. Ως αντάλλαγμα έδωσε, μάλιστα, τη διαβεβαίωση ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να σηκώσει ψηλά τους τόνους για τη γεώτρηση που πραγματοποιεί ο ‘Πορθητής’ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στην σκιά των δηλώσεων-σοκ από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος σαν λαγός έκανε περίεργες δηλώσεις για τα Ελληνοτουρκικά.

Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση Κ. Σημίτη

Την παραπάνω εκτίμηση εκφράζει ο Σταύρος Λυγερός. «Κάτι γίνεται και κάτι ψήνεται» επισημαίνει προκειμένου να ηρεμήσουν οι Τούρκοι. «Μάλλον δεν έχουν μάθει τίποτα ορισμένοι στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα, από αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα».

Ακούστε σε ηχητικό την σημαντική παρέμβαση:

https://www.youtube.com/watch?v=hpm37DDLmHw

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα σενάρια, οι φήμες, οι αναφορές που θέλουν οι τούρκοι να σχεδιάζουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με στόχο να υποχρεώσουν την Ελλάδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνδιαχείριση της ΑΟΖ του Αιγαίου όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι.

Πρόσφατα το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι είναι δυνατό για να μην υπάρξει επεισόδιο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Οι αμερικανοί συστηματικά δηλώνουν ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ με σημαίνουσα στρατηγική σημασία.

Με βάση ορισμένες πηγές οι Τούρκοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ώστε να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να υποχρεώσουν την Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με αντικείμενο…την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
 

Το σενάριο αυτό εδώ και μήνες αναφέρεται ως ενδεχόμενο. Η Τουρκία είναι άκρως προκλητική στο Αιγαίο και δεν θα δίσταζαν να προκαλέσουν διερευνώντας το εύρος της αντίδρασης της ελληνικής πλευράς.

Οι εξελίξεις λοιπόν είναι ραγδαίες και χρειάζεται εγρήγορση!

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...