Εκκλησία

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Παραδέχονται οι Ουκρανοί την χειροτονία του Έλληνα κληρικού-Πως αλλάζουν τα δεδομένα στο ουκρανικό

Η υπηρεσία Τύπου της ουκρανικής νέας εκκλησίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Σύνοδος των Επισκόπων εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο (Δημητρίου) από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για να υπηρετήσει ως επίσκοπος στην Ουκρανία.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε χθες ότι θα εκλεγεί εξέχων κληρικός της Ελληνικής Εκκλησίας, αν και το σημερινό δελτίο Τύπου της νέας ουκρανικής εκκλησίας διευκρινίζει ότι είχε ήδη εκλεγεί σε κάποιο απροσδιόριστο σημείο.

Θα χειροτονηθεί ως επίσκοπος της Όλμπια, που θα υπηρετεί ως βοηθός επίσκοπος στον προκαθήμενο Μητροπολίτη Επιφάνιο και θα συνεργαστεί με το ελληνόφωνο ποίμνιο στην Ουκρανία.

Στην ενημέρωση του Τύπου μετά την σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου της νέας εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος Dumenko δήλωσε ότι ο π. Επιφάνιος έλαβε επίσημη αποδέσμευση από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία για να μεταφερθεί στην νέα ουκρανική εκκλησία, αν και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ή από οποιονδήποτε εκπρόσωπο της Ελληνικής Εκκλησίας επί του θέματος. Είναι επίσης απροσδιόριστο αν η αποδέσμευση υποτίθεται ότι προήλθε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ή από τον τοπικό ιεράρχη του , τον Μητροπολίτη Δημηριάδος Ιγνάτιο.

Μέχρι σήμερα, η Ελληνική Εκκλησία δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη νομιμότητα της νέας ουκρανικής, παρόλες τις διαρκείς πιέσεις ακόμη και αυτές τις μέρες που ήταν στην Αθήνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά το συμβάν είναι πολύ σοβαρό και μοιάζει με σιωπηρή αναγνώριση.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δήλωσε επίσης ότι ο π. Επιφάνιος είναι από καιρό φίλος των ουκρανών της νέας εκκλησιαστικής δομής και ότι το «Πατριαρχείο Κιέβου» τον θεωρούσε συνεργαζόμενο με τους ελληνόφωνους ενορίτες του ήδη από το 2010.

Ο π. Επιφάνιος Δημητρίου θα χειροτονηθεί αύριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ