Εκκλησία

Αμερικανικές ασκήσεις επί χάρτου για νέο εκκλησιαστικό δίκτυο στα Βαλκάνια-Πολιορκητικός κροιός το ουκρανικό

Του Άγγελου Ρούσσου

Εκεί που απέτυχε μέχρι ώρας η αντιπροσωπεία του Φαναρίου, η οποία μέχρι πριν από λίγο διάστημα είχε πάρει...σβάρνα τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, μπήκαν τα μεγάλα μέσα! Ο “Θείος Σαμ” επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο εκκλησιαστικό δίκτυο στα Βαλκάνια με σκοπό να πλήξει τα ρωσικά συμφέροντα.

Ο κ. Samuel Brownback, Πρεσβευτής των Η.Π.Α.για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών έχει αναλάβει δράση στα Βαλκάνια για να “σπρώξει” το θέμα της αναγνώρισης της ουκρανικής αυτοκεφαλίας την οποία υποστήριξε με σθένος ούτως ή άλλως.

Αρχικά στις 6 Μαΐου, μια αμερικανική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του Brownback, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Όπως αναφέρθηκε συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ουκρανικής εκκλησίας.

Αυτό προκάλεσε κριτικές παρατηρήσεις του Vladimir Legoyda, Προέδρου του Συνεδριακού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Σχέσεις με την Κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Samuel Brownback, ο οποίος υποστήριξε την ουκρανική αυτοκεφαλία χωρίς να λάβει υπόψη την επιλογή του Μητροπολίτη Ονούφριου, Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό του Πατριαρχείου Μόσχας, θα πρέπει επίσης να στηρίξει την ανεξάρτητη κυριαρχία της Ελλάδας στις Μητροπολιτικές περιφέρειες που βρίσκονται εντός των συνόρων της χώρας υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο όμως, δηλαδή το Άγιο Όρος και τις “Νέες Χώρες”.

Τον κ. Brownback συνόδευαν ο κ. Riley Barnes, Σύμβουλος στο Γραφείο για τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία, η κ. Pauletta Walsh, Διπλωματικός Ακόλουθος για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ο κ. Jeoffrey Pyatt, Αμερικανός Πρέσβης και η κ. Holly Metcalf, Εντεταλμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας για θρησκευτικά θέματα.

Χθες ο Αμερικανός επιτετραμμένος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, αλλά και με στελέχη της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση με τον Πατριάχη Νεόφυτο περιελάμβανε συνομιλίες για τη θρησκευτική ελευθερία και την αντιδραση σε θρησκευτικές διώξεις ανά τον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία για θέματα που αφορούν στην εκκλησία και γενικότερα για θρησκευτικά θέματα, προσκαλώντας μάλιστα τον Βούλγαρο Πατριάρχη να λάβει μέρος σε συνέδριο που διοργανώνεται τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον. "Ελπίζουμε να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια κοινότητα για την υποστήριξη των θρησκευτικών δογμάτων", δήλωσε ο κ. Brownback. Είπε επίσης ότι επισκέφθηκε την Ελλάδα και ότι πρόκειται να μεταβεί στη Ρουμανία και τη Μολδαβία τις επόμενες μέρες.

«Η ειρήνη και η ανοχή ήταν πάντα σημαντικές για εμάς Στη Σόφια υπάρχει εκδήλωση της ανοχής των τεσσάρων δογμάτων, Ορθοδόξων, Καθολικοών, Εβραίων και μουσουλμάνων,» είπε με τη σειρά του ο Πατριάρχης Νεόφυτος.

Στην συζήτηση τέθηκε ασφαλώς και το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα που ταλανίζει την Ορθοδοξία, ενώ τέλος ο κ Samuel Braunbek εξέφρασε την επιθυμία για εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

https://www.youtube.com/watch?v=Mi4H2X39o7g

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ