Κόσμος

Τραμπ και Fed απειλούν τη Deutsche Bank

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποτύχει η Deutsche Bank στα φετινά τεστ κοπώσεως της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε ανεπισήμως υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρακτορείο Reuters. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός έχει ήδη «κοπεί» στα τεστ κοπώσεως της Fed το 2015, το 2016 και το 2018.

Αλλά μια νέα αποτυχία θα αποτελέσει πρόσθετο πλήγμα στην ήδη αποδυναμωμένη αξιοπιστία της Deutsche Bank και θα εντείνει τις πιέσεις για να προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής. Εάν δηλαδή προκύψει ότι η Deutsche Bank δεν ικανοποιεί τα κριτήρια της Fed, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσει την παρουσία της στη Wall Street, υποβαθμίζοντας ενδεχομένως ακόμη περισσότερο κάθε προοπτική για την ενίσχυση της κερδοφορίας της.

Υπό την τρέχουσα συγκυρία, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός αναζητεί συμμαχίες για να ενισχύσει την οικονομική του κατάσταση. Ομως αυτή η αναζήτηση δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση. Στο μεταξύ, οι περιπέτειες της Deutsche Bank με τη Δικαιοσύνη είναι ανεξάντλητες, ενώ έχει ήδη καταβάλει περίπου 18 δισ. δολάρια σε πρόστιμα. Μία εβδομάδα πριν, η Deutsche Bank ανακοίνωσε από κοινού με την Commerzbank ότι κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταξύ τους συγχώνευση. Σενάρια θέλουν, παράλληλα, την ενοποίηση των δραστηριοτήτων διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management) των Deutsche Bank και UBS, μια κίνηση που θα οδηγούσε σε έναν ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό πρωταθλητή με ενεργητικό 1,4 τρισ. ευρώ.

Η εμπιστοσύνη πελατών και επενδυτών στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό έχει αποδυναμωθεί την τελευταία δεκαετία. Αρνητικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη έκθεση της Deutsche Bank σε τοξικά επενδυτικά προϊόντα εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αλλά και μια σειρά σκανδάλων όπου βρέθηκε εμπλεκόμενη. Μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019, τα έσοδα της Deutsche Bank από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν κατά 13% από πέρυσι.

Η επενδυτική τραπεζική, η οποία εμπεριέχει την παροχή υπηρεσιών συμβούλου σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, συμβάλλει κατά το ήμισυ στα συνολικά έσοδα της Deutsche Bank. Απασχολεί δε τα περισσότερα από τις 9.000 άτομα που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της Deutsche Bank στις ΗΠΑ. Οπότε μια αρνητική «ετυμηγορία» από τη Fed στα φετινά τεστ κοπώσεως θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη θέση της τράπεζας.

Ηδη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch έχει επισημάνει πως η Deutsche Bank δεν έχει πείσει πως έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει το μερίδιο που έχει χάσει από την αγορά. Παράλληλα, η Moo-dy’s έχει δηλώσει πως «βασική πρόκληση για την Deutsche Bank είναι να αποδείξει πως η μονάδα της επενδυτικής τραπεζικής έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί και να εξασφαλίσει σταθερές επιδόσεις». Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η διοίκηση της Deutsche Bank δεν έχει δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές για να εξελιχθεί η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής σε έναν ισχυρό αντίπαλο της JP Morgan και της Goldman Sachs.

H Fed θα δώσει τον Ιούλιο στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως, τα οποία επί της ουσίας λειτουργούν ως ασκήσεις προσομοίωσης για να δοκιμάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε μια σειρά αντίξοων συνθηκών της αγοράς και της οικονομίας. Επισήμως, πάντως, η Fed και η ΕΚΤ δεν σχολίασαν τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...