Ελληνοτουρκικά

Τουρκική «πρόβα» θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο: Σενάριο απόβασης σε νησί από τις ΤΕΔ – «Βράζει» με Ελλάδα-Κύπρο & Ισραήλ η Άγκυρα

Πρόβες απόβασης σε Ελληνικά νησιά εκτιμάται ότι ήταν οι σημερινές ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές. 

Πρόκειται για νέο κεφάλαιο προκλήσεων, στο οποίο εισέρχονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την υλοποίησης ταυτόχρονα αποβατικών ασκήσεων σε  Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες διεξήχθησαν από μονάδες πεζοναυτών και κομάντος SAT-SAS,  που μεταφέρθηκαν από  αποβατικό πλοίο τύπου TCG SANCAKTAR στο πλαίσιο της Άσκησης DENİZKURDU-2019.

Αυτή η κίνηση βέβαια δεν τυχαία. Έρχεται την στιγμή που Κύπρος-Ισραήλ στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.

Οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων και ορισμένα κατοικημένα και κάνουν σχέδια αποβατικών ενεργειών ενισχύοντας μάλιστα το Στόλο των αποβατικών τους σκαφών.

Μια από τις ασκήσεις αυτού του είδους  πραγματοποιήθηκε σήμερα δημοσιοποιώντας και σχετικές φωτογραφίες το τουρκικό Επιτελείο.

Την ίδια στιγμή ο τουρκοκυπριακός τύπος αναφέρει δηλώσεις του γνωστού μας Τσαβούσογλου,  που δηλώνει ότι «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας η γεώτρηση στην Κύπρο".

Σύμφωνα με αυτά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απέστειλε νέα επιστολή στην ΕΕ.

«Καλούμε επειγόντως την Κύπρο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις μας », αναφέρει η ανακοίνωση από τον Τσαβούσογλου.

«Οι επιχειρήσεις που διεξάγουμε», δηλώνει ο ίδιος, «βρίσκονται 75 χιλιόμετρα έξω από τη δυτική ακτή της Κύπρου και η γεωτρητική περιοχή ανήκει σε εμάς, δηλαδή στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Στην επιστολή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ  ισχυρίστηκε ότι έχουμε κακώς την εμπλοκή «τρίτων» σε «επικαλυπτόμενες» θαλάσσιες οριακές αξιώσεις. «Η Τουρκία λαμβάνει το μέρος των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει ο ίδιος.

Στο ψυχολογικό πόλεμο κατά Ελλάδος και Κύπρου συμμετέχει ολόκληρος ο θίασος της κυβέρνησης Ερντογάν με τον ίδιο μπροστάρη.  

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου είναι θέμα των Κυπρίων εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, τη στιγμή που το θερμόμετρο ανεβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ, υποστήριξε ανοικτά ότι ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου δεν είναι θέμα της Κύπρου.

Ο Ερντογάν μιλώντας στις εκδηλώσεις για την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας στη Σαμψούντα δήλωσε:

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου είναι θέμα των Κυπρίων εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι»

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Συρίων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων, ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων, ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι «δεν έχει καταγραφεί καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το (τουρκικό) έθνος να νοιώθει ντροπή», ενώ υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του (τουρκικού) έθνους μας, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια».

Απορίας άξιο όμως είναι, ότι σήμερα εν μέσω τουρκικών προκλήσεων, Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι πραγματοποιούν "συνομιλίες" για ζητήματα που σχετίζονται με το Αιγαίο Πέλαγος έως τις 25 Μαΐου.

Πρόκειται για μια "αυτοκτονική" κίνηση το να συνομιλούμε με αυτούς που αμφισβητούν πέρα ως πέρα την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, δεν αποδέχονται ουσιαστικά την συνθήκη της Λωζάννης και  απαιτούν να "επιστραφούν" 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Τουρκία και  Ελλάδα έχουν πολύχρονες διαμάχες στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης των χωρικών υδάτων κά, αλλά οι Τούρκοι τα θέλουν  όλα δικά τους και δεν σέβονται απολύτως τίποτα διότι διακατέχονται από το σύνδρομο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Άγκυρα όπως και στα Ίμια, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω στην Κύπρο, ενώ ετοιμάζεται πιθανόν να κάνει τα ίδια και στο Καστελόριζο.

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή ηγεσία οφείλουν και πρέπει να είναι έτοιμες για παν ενδεχόμενο, όποιο και να είναι αυτό στην κυριολεξία.    

https://twitter.com/SavunmaTekno/status/1130234188643426305

https://twitter.com/tcsavunma/status/1130416247315861505

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ