Βαλκάνια

Σοβαρό επεισόδιο ΗΠΑ-Βουλγαρίας - Καρακατσάνοφ: «Δεν θα πάρουμε F-16, υπάρχουν & άλλες αγορές!»

Μπόλικο «σοκ και δεος» κέρασε ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ  Κράσιμιρ Καρακάτσανοφ στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η τιμή των υπό συζήτηση «βουλγαρικών» αεροσκαφών F-16 «είναι πανάκριβη και μακριά από τα δεδομένα της χώρας του».

Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, ενώ έχει περάσει τροπολογία του ΥΠΕΘΑ από τον Ιανουάριο του 2019,  που αφορά τις όποιες  τεχνολογικής φύσεως προκλήσεις που θα προκύψουν στην υλοποίηση αυτής της αναγκαίας αλλά και απαιτητικής προσπάθειας για την ολοκλήρωση των 85 μαχητικών στο ενιαίο σύστημα επικοινωνιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τα αεροσκάφη και τα χερσαία συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τα συστήματα αεράμυνας, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τις μονάδες του Στρατού Ξηράς, ακόμα αναμένουμε να ξεκινήσει το όλο έργο αναβάθμιση τους σε VIPER, που θα μας στοιχίσει 1,1 δις ευρώ ενώ, οι Τούρκοι απειλούν συνεχώς σε Αιγαίο και Κύπρο.

Τι ακριβώς τρέχει όμως με την αγορά  16 "Βουλγαρικών" αεροσκαφών F-16.

Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Krasimir Karakachanov, αναφέρθηκε στις συνομιλίες για την αγορά από την βουλγαρική ΠΑ 16 αεροσκαφών F-16, η οποία οδηγείται σε αποτυχία λέγοντας ότι «η τιμή που ζητείται από τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη για εμάς είναι υπερβολική και παράλογη.»

Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 16 αεροσκαφών F-16 μεταξύ της Βουλγαρίας και Ηνωμένων Πολιτειών οδηγείται ολοταχώς σε ματαίωση.

Ζητείται για την αγορά των αεροσκαφών αυτών να διατεθούν 900 εκατομμύρια ευρώ και ο Karakachanov σημείωσε ότι, «Για εμάς, η τιμή που ζητείται από τις ΗΠΑ είναι υπερβολικά παράλογη».

Ο ίδιος τόνισε ότι εάν οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση δεν αποφέρουν αποτελέσματα, τότε η Βουλγαρία θα είναι σε θέση να αγοράσει αεροσκάφη από τη Σουηδία.

«Είμαστε τώρα σε διαπραγματεύσεις για να δείξουμε ότι κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες, αλλά θα μπορούσαμε  να πάμε σε συνομιλίες και με την σουηδική Saab, αν δεν έχουν αποτελέσματα οι  επαφές μας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», είπε  ο ίδιος.

Νατοϊκοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιλογή του αεροσκάφους F-16 έβρισκε πάντα εμπόδια από  παράγοντες της χώρας αυτής, οι οποίοι «εργάζονται για τα ρωσικά συμφέροντα».

«Δεν θα σταματήσουν να αναζητούν τρόπους αποτυχίας της συμφωνίας και από δω και στο εξής θα επικεντρώσουν όλες τις προσπάθειές τους για να σαμποτάρουν τη διαδικασία", αναφέρει βουλγαρικό ΜΜΕ αναφέροντας ανακοίνωση του Ατλαντικού Συμβουλίου.

Βουλγαρία και  ΗΠΑ δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την τιμή των αεροσκαφών F-16. Έτσι οι Βούλγαροι θα ξεκινήσουν  διαπραγματεύσεις για το σουηδικό αεροσκάφος Gripen, αλλά θα λοξοκοιτάζουν πάντα προς Μόσχα μεριά, για να λάβουν, όπως και οι Σέρβοι, δωρεάν Mig-29K.

Σύμφωνα με το Ατλαντικό Συμβούλιο, υπάρχουν πολλοί τρόποι αποτυχίας της διαδικασίας απόκτησης  F-16 από την Βουλγαρία. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα είναι η αναβολή των διαπραγματεύσεων.

Το Ατλαντικό Συμβούλιο ενημέρωσε ότι παρακολουθεί  τη διαδικασία με αυξανόμενη ανησυχία , ιδίως μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση δεν μπορεί  να διαπραγματευτεί προς το παρόν μια ευνοϊκή τιμή για τα αεροσκάφη αυτά και ότι σε περίπτωση αποτυχίας το όλο έργο μπορεί να τερματιστεί ή θα  αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με άλλον πλειοδότη.

«Στην περίπτωση αυτή, προφανώς μιλάμε για τη Σουηδία, τα μαχητικά της οποίας (Gripen) είναι κατώτερα από τα F-16, ενώ επιπλέον απαιτούν πολλά επιπλέον" κρυμμένα "έξοδα για να εφοδιαστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό για πολλαπλές αποστολές»,  ανακοίνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Ατλαντικό Συμβούλιο, οι ενέργειες της Βουλγαρικής Κυβέρνησης στην όλη διαδικασία, δεν δίνουν την ευκαιρία για αισιοδοξία, αλλά προσθέτουν μόνο συνεχώς αυξανόμενες αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του, παρά για τους καθορισμένους στόχους.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ (πρώην Α/ΓΕΑ), ο ΥΠΑΜ και πολλοί άλλοι εκτός του γνωστού πρωθυπουργού Μπορίσωφ, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τα αμερικανικά αεροσκάφη, διότι επιθυμούν πολύ απλά ελευθερία κινήσεων ενόψει των τουρκικών προκλήσεων (και όχι έγκριση από την Νάπολη για να εξαπολύσουν ένα πύραυλο), ενώ επιθυμούν  την πλήρη αναβάθμιση των βουλγαρικών MIG-29 σε ρωσικά εργοστάσια, κάτι τώρα που οι ΗΠΑ απαγορεύουν.   

Οι πιέσεις είναι πολλές και ποικίλες, αλλά στο τέλος εκτιμάται ότι αν δεν «πέσει» η τιμή των F-16 οι Βούλγαροι θα παραγγείλουν GRIPEN και MIG.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ