Εκκλησία

Ορθόδοξοι, Ρ/Καθολικοί και Αρμένιοι συμφώνησαν για συνέχιση των εργασιών στο Ιερό Κουβούκλιο και στην Ροτόντα του Παναγίου Τάφου

Οι εκπρόσωποι των τριών χριστιανικών δογμάτων στους Αγίους Τόπους - Αρμενίων, Ρ/Καθολικών και Ορθοδόξων - κατέληξαν σε συμφωνία για την επισκευή και αποκατάσταση της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου (γνωστή και ως Εκκλησία της Αναστάσεως του Χριστού), με βάση κοινή δήλωση των τριών εκκλησιών.

Όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:

"Τό ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας, 14ης/27ης Μαΐου 2019, ἔλαβε χώραν συνάντησις εἰς μοναστήριον τῶν Φραγκισκανῶν, τῆς Α.Θ.Μ. Τοῦ Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ Θεοφίλου, τοῦ Γέροντος Ἀρχιγραμματέως Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Ἀριστάρχου, τοῦ Δραγουμανεύοντος Ἀρχιμανδρίτου π. Ματθαίου, μετά τῶν Φραγκισκανῶν, Κουστωδοῦ π. Φραγκίσκου Πατόν, τοῦ π. Ντομπρομίρο, τοῦ π. Δαυΐδ καί μετά τοῦ Ἀρμενίου Πατριάρχου Μακαριωτάτου κ. Νουρχάν, τοῦ π. Σαμουήλ ἡγουμένου τῶν Ἀρμενίων εἰς τόν Ναόν τῆς Ἀναστάσεως και τοῦ π. Γκουριόν διά τήν ὑπογραφήν συμφωνίας πρός ὁλοκλήρωσιν τῶν ἐργασιῶν συντηρήσεως καί ἀναστηλώσεως τοῦ Ἱεροῦ Κουβουκλίου καί τῆς Ροτόντας μετά τήν πρό διετίας γενομένην συντήρησιν καί ἀναστήλωσιν τοῦ Ἱεροῦ Κουβουκλίου τῇ τεχνικῇ ἐπιμελείᾳ τοῦ Ἐθνικοῦ Μετσοβίου Πολυτεχνείου".

«Εμείς, οι ηγέτες των χριστιανικών κοινοτήτων που είναι υπεύθυνες για το status quo στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου, ανακοινώνουμε με μεγάλη χαρά την έναρξη του έργου της αποκατάστασης», αναφέρει η αντιπροσωπεία των εκκλησιών σε κοινή δήλωση.

Οι εργασίες αναστήλωσης στοχεύουν στην εξάλειψη της υγρασίας στην βάση της εκκλησίας και θα αποκατασταθεί και το πάτωμα της εκκλησίας, όπως δήλωσε ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης Θεόφιλος μίλησε για “συνύπαρξη και πάνω απ 'όλα”, ενώ τόνισε πως ο Πανάγιος Τάφος έχει γίνει κύριος προορισμός όχι μόνο για χριστιανούς προσκυνητές, αλλά και όλους τους άλλους επισκέπτες μη χριστιανούς προσκυνητές.

"Σήμερα είναι πραγματικά μια ξεχωριστή μέρα, γιατί όλοι τώρα συνειδητοποιούν και αναγνωρίζουν ότι το αν η Ιερουσαλήμ διατηρήσει και το χριστιανικό της χαρακτήρα εξαρτάται και από εμάς. Επομένως η αποστολή μας είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο με θρησκευτικούς όρους αλλά και με διπλωματικές όρους και αναπόφευκτα από πολιτική άποψη” υπογράμμισε.

Κατέληξε  λέγοντας πως με την ολοκλήρωση των έργων της αποκατάστασης ο Πανάγιος Τάφος θα ανακτήσει το μεγαλείο του.

Οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν σε δύο στάδια. Το πρώτο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί εξέταση του ναού. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες επισκευής. Το έργο θα διευθύνεται από ιταλούς εμπειρογνώμονες υπό την επίβλεψη επιτροπής αποτελούμενης από εκπροσώπους εκκλησιών που είναι θεματοφύλακες του ιερού.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, της επισκευής και της αποκατάσταση ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός στους προσκυνητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...