Παιδί

Οι σοβαρές επιπτώσεις της υψηλής χοληστερόλης στην παιδική και εφηβική ηλικία

Περίπου το 25% των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ έχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H Lurie στο Σικάγο του Ιλινόις, επισημαίνουν ότι αυτά τα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος στην ενηλικίωση.

Παρά τη διαπίστωση ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στους νέους έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ, μόνο οι μισοί από αυτούς, ηλικίας 6 έως 19 ετών, έχουν υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους αποτελούν απόδειξη ότι τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τους γιατρούς για υψηλή χοληστερόλη, προκειμένου να υιοθετήσουν αλλαγές στη διατροφή τους ή να λάβουν φάρμακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Δύο είναι οι τύποι χοληστερόλης: Η LDL ή «κακή» η οποία προκαλεί συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας. Η HDL ή «καλή» χοληστερόλη μεταφέρει τη χοληστερόλη από άλλα σημεία του σώματος στο συκώτι, το οποίο στη συνέχεια την αποβάλλει από το σώμα.

Τα επίπεδα χοληστερόλης μετριούνται γενικά σε χιλιοστόγραμμα ανά δέκατο του λίτρου αίματος (mg/dL). Για τα παιδιά, η HDL πρέπει να είναι πάνω από 45 mg/dL και η LDL ιδανικά κάτω από 110 mg/dL.

Η υψηλή χοληστερόλη συχνά δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, γι’ αυτό και η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν το γνωρίζουν καν.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός παιδιού να υποστεί εγκεφαλικό και καρδιακή νόσο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για πάνω από 26.000 παιδιά. Ανακάλυψαν ότι μόνο τα μισά παιδιά είχαν ολική χοληστερόλη κάτω από 170 mg/dL. Εν τω μεταξύ, περίπου το 25% από αυτά τα παιδιά, είχαν ολική χοληστερόλη πάνω από 200 mg/dL, που θεωρείται επικίνδυνα υψηλή.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη έχουν ένα γονιό με ανάλογα υψηλά επίπεδα.

«Η υψηλή χοληστερόλη στην παιδική ηλικία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Amanda Marma Perak, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Lurie.

«Παρόλο που βλέπουμε θετικές τάσεις σε όλες τα μετρήσεις χοληστερόλης στα παιδιά και τους εφήβους με την πάροδο των ετών, πρέπει να εργαστούμε σκληρότερα για να διασφαλίσουμε ότι πολλά περισσότερα παιδιά έχουν υγιή επίπεδα χοληστερόλης».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το ποσοστό των νέων με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μειώθηκε κατά τουλάχιστον 28% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Παραδέχονται ωστόσο, ότι αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι η παχυσαρκία, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται στα παιδιά στις ΗΠΑ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

onmed.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...