Βόρεια Ήπειρος

Σε κλοιό αλβανικών δυνάμεων οι Βουλιαράτες - Απαγορεύουν την είσοδο σε Έλληνες - Στόχος βανδάλων οι περιοχές ομογενών


Σε κλοιό αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται σήμερα οι Βουλιαράτες λόγω του μνημόσυνου του Κ.Κατσίφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές αρχές έχουν στοχοποιήσεις Έλληνες ως ανεπιθύμητους και τους απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα, ενώ όσοι καταφέρνουν να περάσουν έρχονται αντιμέτωποι με σκληρούς ελέγχους από τις δυνάμεις του καθεστώτος.

Σήμερα, πραγματοποιείται στους Βουλιαράτες το εξάμηνο μνημόσυνο στη μνήμη του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα που δολοφονήθηκε από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως μεταφέρει η νεολαία Βορειοηπειρωτών στο Facebook, δεκάδες άνθρωποι ταξίδεψαν απο κάθε μέρος της Ελλάδος για να παρευρεθούν στο μνημόσυνο, όμως στο τελωνείο της Κακαβιάς τους απαγορεύεται η είσοδος προς στην Αλβανία με την αιτιολογία ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Ακόμη και αυτοί που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, έρχονται αντιμέτωποι με μπλόκα και αυστηρούς ελέγχους της Αλβανικής αστυνομίας σε κάθε όχημα. Το χωριό Βουλιαράτες είναι περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις λόγω του μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1234115730084287&id=352330821596120&width=500

Στόχος βανδάλων οι περιοχές ομογενών

Η αλβανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε την τοποθέτηση των δίγλωσσων πινακίδων την Πέμπτη. Είχε προηγηθεί η αφαίρεσή τους, με τα Τίρανα να επικαλούνται λόγους οδικής ασφάλειας. Τον βανδαλισμό και την καταστροφή των δίγλωσσων (σ.σ. ελληνόγλωσσων και αλβανόφωνων) πινακίδων στον δήμο Φοινίκης καταγγέλλουν οι Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ομογενειακό ιστότοπο «himara.gr», οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι Αλβανοί εθνικιστές βανδάλισαν τις δίγλωσσες πινακίδες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος του οδικού άξονα Αγία Σαράντα — Αργυρόκαστρο.

Υπενθυμίζεται ότι η τοποθέτηση των πινακίδων ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Είχε προηγηθεί η αφαίρεσή τους από την αλβανική κυβέρνηση, η οποία επικαλέστηκε λόγους οδικής ασφάλειας και έλλειψης των σχετικών αδειών

«Οι πινακίδες δεν αφαιρέθηκαν διότι είχαν σχέση με την μειονότητα, αλλά διότι ήταν εκτός των προδιαγραφών και χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψη τα κριτήρια ασφαλείας. Δεν ξηλώθηκαν για να μην τοποθετηθούν πλέον» είχε εξηγήσει, χαρακτηριστικά, ο Έντι Ράμα.

Η αφαίρεσή τους είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ελλήνων ομογενών, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απευθύνει αυστηρές προειδοποιήσεις.

Ο δήμος Φοινίκης θεωρείται ομογενειακός δήμος, και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αλβανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαθέτει πινακίδες τόσο στην αλβανική όσο και στην ελληνική γλώσσα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...