Οπλικά συστήματα

Κρεμλίνο: "Οι S-400 παραδίδονται στην Τουρκία νωρίτερα από τον προγραμματισμό" - Τελική ευθεία για τη σύγκρουση ΗΠΑ-Άγκυρας

Οι ρωσικοί S-400 παραδίδονται στην Τουρκία νωρίτερα από τον προγραμματισμό κατόπιν τουρκικού αιτήματος, δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι ρωσικοί S-400 παραδίδονται στην Τουρκία νωρίτερα από τον προγραμματισμό κατόπιν αιτήματος από την πλευρά της Άγκυρας, όπως μεταδίδει το Sputnik. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της συμφωνίας.

«Οι παραδόσεις πραγματοποιούνται νωρίτερα από το αρχικά προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, για τις ημέρες και τους μήνες, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα πρέπει να απευθύνετε το ερώτημα. Δεν ασχολούμαστε με αυτό. Όλα προχωρούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Όλα είναι φυσιολογικά», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Τουρκία είχαν καταλήξει σε δανειακή συμφωνία 2,5 δισ. δολαρίων για την αποστολή συνολικά 4 πυροβολαρχίες συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η πρώτη παράδοση προγραμματιζόταν για τον Ιούλιο του 2019.

Καθώς η Άγκυρα προχωρά στην υλοποίηση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να εντείνουν την πίεση κατόπιν των ενστάσεων που έχουν εκφράσει για την παραλαβή των S-400 από την Τουρκία.

Πηγές που όμως δεν κατονομάζονται δήλωσαν την Τρίτη στο Reuters ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στα F-35. Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει τους S-400 και να συμμετέχει στο πρόγραμμα των F-35.

Οι δύο πηγές δήλωναν ότι το μέτρο εξετάζεται, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Οι Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στη χρήση των F-35 στην αεροπορική βάση Λιουκ στην Αριζόνα. Άγνωστο παραμένει εάν σε περίπτωση αναστολής της εκπαίδευσής τους, θα πρέπει να φύγουν από τις ΗΠΑ ή αν θα περιμένουν στη βάση να ληφθεί οριστική απόφαση για το μέλλον της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα των F-35.

Στις 22 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωνε ότι «η Τουρκία εκπληρώνει με σοβαρότητα όλες τις υποχρεώσεις της στη συμπαραγωγή των αεροσκαφών F-35 και η προσδοκία μας είναι το πρόγραμμα των F-35 να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...