Μέση Ανατολή

Αμερικανικά πολεμικά πλοία μπήκαν στον Περσικό Κόλπο - Προς κλιμάκωση Ουάσινγκτον-Τεχεράνη - Σε ετοιμότητα το Ιράν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ιράν, με τους πρώτους να ενισχύουν σημαντικά την παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο, κατηγορώντας την Τεχεράνη για επιθετικές κινήσεις κατά αμερικανικών συμφερόντων.

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εισήλθαν στον Περσικό Κόλπο, διασχίζοντας τα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης και αυξανόμενης αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή.

Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων, εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ, εισήλθαν στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με δυο αμερικανικούς αξιωματούχους άμυνας, όπως μεταδίδει το Naval Institute News.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα δύο πλοία, το USS McFaul (DDG-74) και το USS Gonzalez (DDG-66), διέσχισαν τα Στενά του Ορμούζ, σήμερα.

Πρόσθεσαν ότι τα πολεμικά πλοία διέσχισαν τα Στενά δίχως να ενοχληθούν από το Ναυτικό του ιρανικού Σώματος της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς.

https://twitter.com/NavalInstitute/status/1129127161300946944

Τα πλοία βρίσκονται επί του παρόντος κοντά σε άλλα αμερικανικά πλεούμενα που αναπτύσσονται για να αντιμετωπίσουν αυτό που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει ως «ιρανική ετοιμότητα να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων».

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ναυτικό Ινστιτούτο (USNI), η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln λειτουργούσε στα ανοιχτά του Ομάν, ενώ το USS Kearsarge (LHD-3) βρισκόταν στα ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κοντά στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης κλιμακώθηκε πρόσφατα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στον Περσικό Κόλπο με το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln και μια επιχειρησιακή ομάδα βομβαρδιστών, προκειμένου να στείλουν «ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα» στο Ιράν.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την επιπλέον ανάπτυξη πυραυλικού αμυντικού συστήματος Patriot και ενός αμφίβιου πολεμικού πλοίου Arlington στην περιοχή. Το Ιράν καταδίκασε τις αμερικανικές κινήσεις ως «ψυχολογικό πόλεμο» και εξέφρασε επανειλημμένως την ετοιμότητά του να αντιδράσει σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ