Κόσμος

Εκπρόσωπος του Γκουάιδο στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον

Όπως φαίνεται, ο απεσταλμένος από την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, Κάρλος Βέκιο, ανέλαβε την πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον.

Τον Μάρτιο, η Ουάσιγκτον ανέλαβε τον έλεγχο των τριών διπλωματικών εγκαταστάσεων της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατιωτικών κτηρίων που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας.

Ο απεσταλμένος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και του Χουάν Γκουάιδο, Κάρλος Βέκιο, ανέλαβε τον έλεγχο της πρεσβείας της χώρας στην Ουάσιγκτον.

«Ο Πρεσβευτής της Βολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Κάρλος Βέκιο, ανέλαβε την Παρασκευή τον έλεγχο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Τζορτζτάουν», σημειώνεται σε ανακοίνωση της προσκείμενης στον Γκουάιδο ομάδας.

Η πρεσβεία είχε παραμείνει για εβδομάδες υπό κατάληψη από ακτιβιστές που προστάτευσαν την εγκατάσταση εξ ονόματος της νόμιμης και αναγνωρισμένης κυβέρνησης του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Τον Μάρτιο, η Ουάσιγκτον ανέλαβε τον έλεγχο των τριών διπλωματικών εγκαταστάσεων της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατιωτικών κτηρίων που ανήκουν στο υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

Στα τέλη Απριλίου του 2019, ο Γκουάιδο επιχείρησε να οργανώσει πραξικόπημα, ζητώντας από τον στρατό της χώρας να συνεργαστεί μαζί του σε μια προσπάθεια να ανατραπεί ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο οι προσπάθειές του τελικά απέτυχαν. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα, αρκετοί αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης έφυγαν από τη χώρα, ενώ ο στρατός της Βενεζουέλας δήλωσε πιστός στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπλοκάρει τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία της χώρας και έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...