Αθλητισμός

Αυτό είναι το "Top 10" των σέντερ που μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι!-Εικόνες

Το καλοκαίρι πλησιάζει και πολλοί σέντερ μένουν "ελεύθεροι" έτοιμοι να διακδικηθούν από διάφορες ομάδες. Παρακάτω θα δείτε το top 10 των σέντερ, με τα στατιστικά τους!

Η αγωνιστική περίοδος 2018-2019 πλησιάζει στο τέλος της και το ίδιο ισχύει για τα συμβόλαια κορυφαίων σέντερ που θαυμάσαμε τη φετινή σεζόν στα παρκέ της Ευρωλίγκας και του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι διοικήσεις σε συνεργασία με τους προπονητές, έχουν κάνει ήδη τις πρώτες τους σκέψεις για το ρόστερ της νέας χρονιάς και όσοι κινηθούν άμεσα όπως αναφέρει το eurohoops.net, θα έχουν την ευκαιρία να “κλείσουν” τους μεταγραφικούς στόχους, πριν ο ανταγωνισμός γίνεται ιδιαιτέρως έντονος και οι τιμές εκτοξευθούν.

Κάιλ Χάινς

Ηλικία: 33

Στατιστικά: 7.3 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 8.4 PIR

Το συμβόλαιο του Κάιλ Χάινς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ολοκληρώνεται και ο Αμερικανός σέντερ αναμένεται να δεχθεί “βροχή” από προτάσεις, αφού συνδυάζει εξαιρετικά μπασκετικά χαρακτηριστικά και μοναδική εμπειρία 251 αγώνων στην Ευρωλίγκα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει φυσικά το ενδεχόμενο, να συνεχίσει την καριέρα του στη “ρώσικη αρκούδα”.

Ο Χάινς πραγματοποιεί ακόμα μία πολύ καλή σεζόν με μέσο όρο 7.3 πόντους και 3.6 ριμπάουντ σε περίπου 19 λεπτά συμμετοχής, ενώ ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στις αμυντικές του ικανότητες. Στα 33 του χρόνια, παραμένει ένας underized center υψηλού επιπέδου και αποτελεί μία σίγουρη λύση για την ομάδα που θα τον εντάξει στο δυναμικό της.

Μπράιαντ Ντάνστον

Ηλικία: 33

Στατιστικά: 8.7 πόντοι, 4.6 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 1.2 μπλοκ, 13.1 PIR

H Αναντολού Εφές είναι έτοιμη για την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της και ένας από τους πρωταγωνιστές της σεζόν είναι ο Μπράιαντ Ντάνστον. Ο Αμερικανός σέντερ ενδέχεται να αναζητήσει ένα νέο συμβόλαιο ως πρωταθλητής Ευρώπης και αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε η τιμή του αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Ο Ντάνστον έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως ανήκει στην ελίτ των σέντερ, με δυναμικά τελειώματα (66% στα δίποντα), έφεση στο μπλοκ, εξαιρετικές πικ εν ρολ συνεργασίες και δυνατό κορμί. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που θα τον κάνουν περιζήτητο τους επόμενους μήνες και θα του εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποιον από τους 18 συλλόγους της νέας Ευρωλίγκας.

Έκπε Ούντο

Ηλικία: 32

Ο Έκπε Ούντο πραγματοποίησε μία μαγική σεζόν (2016-2017) με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε και λίγες εβδομάδες αργότερα εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με ένα συμβόλαιο στους Γιούτα Τζαζ. Η παραμονή του στο ΝΒΑ ωστόσο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και η αμέσως επόμενη επιλογή είναι η Ευρωλίγκα.

Κανείς δεν έχει ξεχάσει φυσικά όσα πρόσφερε ο Αμερικανός σέντερ στη Φενέρ, εκεί όπου συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας (2017), με μέσο όρο 12.1 πόντους, 7.8 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2.2 μπλοκ. Ήταν φυσικά ο MVP του Final 4.

Ο Ούντο είναι ένας απολαυστικός παίκτης στην επίθεση και ένας αμυντικός από αυτούς που σε κάνουν να έχεις… δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να πλησιάσεις στο καλάθι. Η ομάδα που θα τον πείσει θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Θα ξέρει όμως ότι προσθέτει στο ρόστερ έναν ψηλό που σε αλλάζει αυτομάτως επίπεδο!

Τζόρνταν Μίκι

Ηλικία: 25

Στατιστικά: 14.2 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ, 15.4 PIR

Η Χίμκι πραγματοποίησε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις το καλοκαίρι του 2018 αλλά καμία δεν τις “βγήκε” στο βαθμό του Τζόρνταν Μίκι. Ο Αμερικανός σέντερ “έδεσε” άψογα με τους συμπαίκτες του, απέδειξε πως αξίζει και με το παραπάνω μία θέση στην Ευρωλίγκα και διεκδικεί δικαίως το βραβείο του καλύτερου ρούκι της σεζόν.

Σε 28 συμμετοχές σημείωσε κατά μέσο όρο 14.2 πόντους, 5 ριμπάουντ, 1.1 μπλοκ και αποτέλεσε σημείο αναφοράς του ρωσικού συλλόγου μέσα στο ζωγραφιστό. Μπορεί να βάλει τη μπάλα στο παρκέ, να απειλήσει με πλάτη, διαθέτει αθλητικά στοιχεία και ταχύτητα, ενώ διανύει μόλις το 25ο έτος της ηλικίας του, κάτι που σημαίνει πως έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως αυτή ήταν η πρώτη σεζόν του Μίκι στην Ευρώπη. Ιδανική λύση για όποια ομάδα ψάχνει “undersized” σέντερ για πολλά χρόνια.

Μάικλ Έρικ

Ηλικία: 31

Στατιστικά: 11.1 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 1 μπλοκ, 10.4 PIR

Η Νταρουσάφακα δεν κατάφερε να διακριθεί στη φετινή Ευρωλίγκα, όμως δεν ισχύει το ίδιο για συγκεκριμένους παίκτες του ρόστερ που ανέβασαν τις μετοχές τους. Ένας από αυτούς είναι χωρίς αμφιβολία ο Μάικλ Έρικ!

Ο Νιγηριανός κυριάρχησε ουκ ολίγες φορές απέναντι στους αντίπαλους σέντερ και κατάφερε να διατηρήσει διψήφιο αριθμό πόντων (11.1) σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής. Με δυνατό κορμί, εξαιρετικά σκριν, σπουδαία αθλητικά προσόντα και ύψος 2.10 μέτρα, ο Έρικ απέδειξε πως μπορεί να δώσει σπουδαίες λύσεις σε σκορ και ριμπάουντ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη καλών δημιουργικών γκαρντ στο πλάι του, ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες και να εκμεταλλευτούν τις ικανότητες του στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι.

Οθέλο Χάντερ

Ηλικία: 33

Στατιστικά: 7.7 πόντοι, 59.3% δίποντα, 4.4 ριμπάουντ, 9.4 PIR

Ακόμα ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ακόμα ένας σέντερ της ΤΣΣΚΑ. Ο Οθέλο Χάντερ θα ολοκληρώσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις με την ρωσική ομάδα και στη συνέχεια θα δει το συμβόλαιο του να ολοκληρώνεται, κάτι που σημαίνει πως θα είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε σύλλογο.

Ο Αμερικανός δεν θα δυσκολευτεί να βρει ένα καλό συμβόλαιο αφού στα 33 του χρόνια συνδυάζει εμπειρία 160 αγώνων στην Ευρωλίγκα και εξαιρετικά στοιχεία. Το Ευρωπαϊκό κοινό γνωρίζει πολύ καλά τον παίκτη που έχει σταθερό ρόλο στο ροτέισον της ΤΣΣΚΑ, είναι άκρως αποτελεσματικός στο ζωγραφιστό και χρήσιμος σε επίθεση και άμυνα.

Ο Χάντερ θα εξετάσει τις επιλογές του, αφού αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα τελευταία πολύ καλά συμβόλαια της καριέρας του. Είναι βέβαιο πως θα τον δούμε και τη νέα αγωνιστική περίοδο στα γήπεδα της Ευρωλίγκας.

Μπράντον Ντέιβις

Ηλικία: 28

Στατιστικά: 14.2 πόντοι, 5.5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 16.9 PIR

Η χρονιά της εκτόξευσης! Ο Μπράντον Ντέιβις βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα της φετινής Ευρωλίγκας και διεκδικεί δικαίως το βραβείο του καλύτερου σέντερ που στα χέρια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε άλματα προόδου και εξελίχθηκε σε παίκτης top επιπέδου.

Ο Αμερικανός μπορεί να κάνει τα πάντα όσο βρίσκεται στο παρκέ. Σκοράρει με πρόσωπο ή πλάτη, τρέχει το γήπεδο, διαθέτει το μπασκετικό IQ για να δημιουργήσει, συνδυάζει δύναμη και ευελιξία, βάζει τη μπάλα στο παρκέ και μπορεί να σουτάρει από μέση απόσταση, αν και δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο του Ντέιβινς με τη Ζαλγκίρις δεν ολοκληρώνεται, ωστόσο περιλαμβάνει πολύ χαμηλό buy out (150 χιλιάδες) που επιτρέπει σε κορυφαίους συλλόγους να διεκδικήσουν την υπογραφή του παίκτη.

Τιμπόρ Πλάις

Ηλικία: 30

Στατιστικά: 8.6 πόντοι, 33.3% τρίποντα, 3.9 ριμπάουντ, 10.1 PIR

O Τιμπόρ Πλάις συνδυάζει στοιχεία που σπάνια βρίσκεις σε κάποιον σέντερ στη σύγχρονη εποχή! Με ύψος 2.21 μέτρα ανήκει στους λεγόμενους “δεινοσαύρους” που όμως διαθέτει πολύ καλό σουτ από κάθε απόσταση, ολοκληρώνοντας την κανονική διάρκεια και τα playoffs της Ευρωλίγκας με ποσοστό 33.3% από τη γραμμή του τριπόντου.

Η δύναμη δεν είναι ένα από τα προσόντα του, αλλά το μεγάλο κορμί και τα μακριά χέρια τού δίνουν αυτομάτως πλεονέκτημα κόντρα στους αντίπαλους ψηλούς, σε μία εποχή που οι “undersized” center κυριαρχούν αριθμητικά. Παρά τα 221 εκατοστά, ο Πλάις κινείται γρήγορα πάνω στο παρκέ και αναγκάζει τον αμυντικό να τον ακολουθήσει μακριά από το καλάθι, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο χώρους κοντά στη ρακέτα.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους 8.6 πόντους (68.8% δίποντα) παρά τα μόλις 14 λεπτά συμμετοχής που του δίνει ο Εργκίν Αταμάν. Ο Γερμανός δεσμεύεται με συμβόλαιο το οποίο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο υπάρχει οψιόν που επιτρέπει στην Εφές να τον αφήσει ελεύθερο μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Ταρίκ Μπλακ

Ηλικία: 27

Στατιστικά: 11 πόντοι (70% δίποντα), 5.4 ριμπάουντ, 13.8 PIR

Ταρίκ Μπλακ ή Τζόρνταν Μίκι; Τζόρνταν Μίκη ή Ταρίκ Μπλακ; Οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες διεκδικούν το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σέντερ στη φετινή Ευρωλίγκα και ο παίκτης της Μακάμπι έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως το αξίζει!

Υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ο Μπλακ εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του αφού σε 26 συμμετοχές μέτρησε 11 πόντους και 5.4 ριμπάουντ, με το υψηλότατο 70% στα σουτ δύο πόντων. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αποτέλεσμα της δύναμης, της αλτικότητας και των εξαιρετικών τοποθετήσεων του Αμερικανού, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει άριστα ως παραλήπτης της πάσας σε pick and roll καταστάσεις και – πιο σπάνια – να απειλήσει με πλάτη.

Σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο Μπλακ θα δεχθεί “βροχή” προτάσεων και πλέον μένει να φανεί αν θα παραμείνει στην Ευρώπη για να συνεχίσει να “κατεδαφίζει” τις μπασκέτες.

Βινς Χάντερ

Ηλικία: 25

Στατιστικά: 18 πόντοι, 8.1 ριμπάουντ, 1.3 κλεψίματα, 1.1 μπλοκ, 22.8 PIR

Ο Βινς Χάντερ ήταν μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος σέντερ του Τσάμπιονς Λιγκ, με στατιστικά που θα του χάριζαν απολύτως δίκαια το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη, αν η ΑΕΚ είχε καταφέρει να προκριθεί στο Final 4.

Ο Αμερικανός έδειξε παροιμιώδη σταθερότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και ήταν απολαυστικός στην επίθεση με 18 πόντους κατά μέσο όρο. Δυνατός, αθλητικός, γρήγορος και… ακούραστος, ο Χάντερ θα δει τις μετοχές του να εκτινάσσονται το προσεχές καλοκαίρι και πλέον μένει να φανεί αν θα είναι η ΑΕΚ, ή κάποια άλλη ομάδα, αυτή που θα το προσφέρει ένα συμβόλαιο με σαφώς καλύτερες απολαβές.

Είναι δεδομένο πως μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή διοργάνωση και να έχει πρωταγωνιστική ή συμπληρωματικό ρόλο, ανάλογα με το επίπεδο του συλλόγου!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...