Πολιτική

Έρχεται ολική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κερδίζει καμία Περιφέρεια - «Σκάει» έκπληξη στο Δήμο Αθηναίων

Σαρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αποτελέσματα στις στοιχηματικές εταιρίες στην ερώτηση ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει στις περιφερειακές εκλογές.

Στην περιφέρεια Αττικής πρώτος με μεγάλη διαφορά στις στοιχηματικές εταιρίες έρχεται ο Γιώργος Πατούλης που στηρίζεται από την ΝΔ με συντελεστή κέρδους 1,10.
Να σημειωθεί ότι όσο πιο μικρό είναι το κέρδος τόσο αυξάνεται η βεβαιότητα για τον νικητή.

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας με συντελεστή 1,05 που είναι και ο χαμηλότερος που καταγράφεται. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κονταροχτυπιούνται ο Χρήστος Μέτιος με τον Χριστόδουλο Τοψίδη με συντελεστή κέρδους 1,90.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι στοιχηματικές δείχνουν νικητή τον Γιώργο Κασαπίδη με 1,20 Στην περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης θα εκλεγεί με βάση τις στοιχηματικές.
Στην Θεσσαλία ο Κωνσταντίνος Αγοραστός θα είναι ο νικητής με 1,15. Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος φαίνεται ότι θα δοθεί μάχη μεταξύ του Σπανού που υποστηρίζει η ΝΔ και του Απόστολου Γκλέτσου.

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος φαίνεται ότι υπάρχει μάχη μεταξύ Κατσιφάρα και Φαρμάκη με τον Κατσιφάρα να συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Πέτρος Τατούλης που προέρχεται από την ΝΔ συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες 1,35.

Στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης από το παλαιό ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θα εκλεγεί περιφερειάρχης. Στην περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου η Χριστιάνα Καλογήρου εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες, υποστηρίζεται από την ΝΔ.

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Χατζημάρκος που υποστηρίζεται από την ΝΔ επίσης έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί περιφερειάρχης. Στην περιφέρεια Ιονίων νήσων ο Γαλιατσάτος που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κονταροχτυπηθεί με την Ρόδη Κράτσα που υποστηρίζει η ΝΔ.

Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για τις ευρωεκλογές

Άνετη νίκη της ΝΔ δείχνουν οι στοιχηματικές με τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται δεύτερο κόμμα και την Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα. Το κίνημα Αλλαγής στις στοιχηματικές έρχεται πέμπτο κόμμα.

Οι εκτιμήσεις για τον Δήμο Αθηναίων

Μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζει ο δήμος Αθηναίων λόγω της συμβολικότητας του.

Ο Μπακογιάννης θα εκλεγεί δήμαρχος αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής έρχεται δεύτερος με τον Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ τρίτο.

YΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ!

Με τις εφιαλτικές δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχονται η μία μετά την άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται πως η άγρια λιτότητα έχει γονατίσει την ελληνική κοινωνία, το επικοινωνιακό επιτελείο προσπαθεί να την ξορκίσει, προβάλλοντας την προεκλογική παροχολογία.

Υποστηρίζει δηλαδή ότι η Οικονομία έχει ορθοποδήσει και πλέον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να ληφθούν κοινωνικά μέτρα, ακόμη και μόνιμου χαρακτήρα. Τις παραμονές των εκλογών, βέβαια.

Το Μέγαρο Μαξίμου βέβαια κρύβεται πίσω από το αφήγημα των «κακών δανειστών» και του ΔΝΤ που επιβάλλουν τα σκληρά μέτρα, τα οποία η αριστερή κυβέρνηση προσπαθεί να εξισορροπήσει μέσω των αντίμετρων κοινωνικής πολιτικής που της επιτρέπει να λάβει ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται λόγω υπεραπόδοσης των σκληρών μέτρων.

Η αλήθεια είναι ότι οι θεσμοί τα προηγούμενα χρόνια ανησυχούσαν ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα επιτυγχάνονταν. Έτσι, αφενός ζητούσαν περισσότερα μέτρα, αφετέρου ήταν ικανοποιημένοι όταν διαπίστωναν την υπέρβαση στο τέλος του έτους. Ωστόσο, όταν αυτό άρχισε να γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο, οι Βρυξέλλες ανησύχησαν και άλλαξαν στάση.

Πλέον, δεν αντιμετωπίζουν τα υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα με ικανοποίηση, αλλά με δυσπιστία.

Αυτή τη φορά η δυσπιστία έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση φτάνει στην υπεραπόδοση αφαιρώντας πόντους από την ανάπτυξη, τόσο λόγω της ρευστότητας που στερεί από την Οικονομία, όσο και εξαιτίας του «ψαλιδισμένου» Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων επί τρία χρόνια τώρα έχει στοιχίσει 2,3 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί φέρουν βαρέως. Έτσι, αν και δέχονται ότι κάποιες φοροελαφρύνσεις πρέπει να γίνουν, θα εμφανιστούν πολύ αυστηροί καθώς δεν θέλουν αυτό να γίνει εις βάρος της ανάπτυξης.

Επιπλέον, οι θεσμοί θα πιέσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Είναι λογικό να θεωρούν αδιανόητο ότι η κυβέρνηση έχει τέτοιο υπερπλεόνασμα και σχεδιάζει μπαράζ παροχών, αλλά στα σχέδιά της δεν περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις της έναντι των προμηθευτών του Δημοσίου και των φορολογούμενων (επιστροφές φόρων).

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θα περάσει δύσκολες ώρες στις συζητήσεις με τους θεσμούς (επισκέπτονται την Αθήνα στις 6 Μαΐου) για το πακέτο παροχών που σχεδιάζει να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς θα πρέπει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Το πακέτο των μέτρων

Στο πακέτο των παροχών που σχεδιάζει η κυβέρνηση βρίσκονται τα εξής μέτρα:

Η επαναφορά της έκπτωσης 2% στην εφάπαξ εξόφληση φόρων. Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει επικοινωνία με τα στρώματα του πληθυσμού που κατάφεραν να μείνουν όρθια στην κρίση πληρώνοντας το μεγάλο λογαριασμό της φορολογικής επίθεσης της κυβέρνησης.

Η επαναφορά της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και συγκεκριμένα από το 24% στο 13%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εστίασης είχε μεταταγεί στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και το 2014 αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την μετέταξε σε υψηλό συντελεστή στο πλαίσιο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου.

Η μετάταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από 24% σε 13% βασικών τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

Η υπόσχεση για μη εφαρμογή της ψηφισμένης από την κυβέρνηση μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
Η μείωση του πρώτου συντελεστής της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (από τα εισοδήματα 2020).

Αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία ακίνητη περιουσία.

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.Έναρξη καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.
 

Εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης. Ρύθμιση εφορίας. Η ρύθμιση θα είναι σε 120 δόσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Η ελάχιστη δόση καθορίζεται στα 20 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια. 

Συγκεκριμένα, φορολογούμενος με εισόδημα της τάξης των 10.001 ευρώ που χρωστάει στην εφορία θα πρέπει να πληρώνει ετησίως το 2,4% των αποδοχών του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ