Ελληνοτουρκικά

Φόβοι για «θερμό» επεισόδιο σε Αιγαίο-Κύπρο το καλοκαίρι: Κινήσεις επιβολής τετελεσμένων σε θάλασσα & ξηρά από Τουρκία

Η Τουρκία κινείται με γρήγορους ρυθμούς για την επιβολή τετελεσμένων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εδραίωσης της στο νησί και μέσω αυτού στην περιοχή. Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν υλοποιεί σχεδιασμούς πλήρους ελέγχου της Κύπρου και προχωρεί προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένα βήματα.

Πρώτον, η παρουσία του «Πορθητή» στην περιοχή για γεωτρήσεις αποτελεί μια κίνηση που είχε ενταχθεί σε έναν σχεδιασμό αποτροπής του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει πως η μη εμπλοκή της στα ενεργειακά της περιοχής θα αποτελέσει πλήγμα στις στρατηγικές της επιδιώξεις. Γι' αυτό και κινείται με τον γνωστό της τρόπο επιβολής πολιτικών.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μέτρα αντίδρασης, τα οποία θα προωθήσει βαθμηδόν. Ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ άλλων, έχει αποφασισθεί πως εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με την Τουρκία στις γεωτρήσεις, θα έχουν κόστος. Έχει ζητηθεί η έναρξη ποινικών διαδικασιών εναντίον τους, στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας. Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις και κατά όσων εμπλέκονται στις σεισμικές έρευνες με το «Μπαρμπαρός», αναφέρει ο ΦΙΛΕΛΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, κι αυτό είναι σημαντικό, έχει προετοιμαστεί το έδαφος για αποφάσεις μέσω της Ε.Ε., που θα προκαλέσουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία. Προπομπός οι ιδιαίτερα αυστηρές αναφορές στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο 2018.

Δεύτερο, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων.

Πρόκειται για βασικό συστατικό του λεγόμενου σχεδίου Β΄ της Τουρκίας, που υλοποιείται εδώ και πολύ καιρό, παράλληλα με τις κατά καιρούς διαδικασίες των διαπραγματεύσεων. Σε πρώτο πλάνο είναι η περαιτέρω αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων. Δεν είναι τυχαίο που ο ακριβής αριθμός εκείνων που διαμένουν στα κατεχόμενα δεν ανακοινώνεται και αξιωματούχοι του ψευδοκράτους αναφέρονται σε διάφορα νούμερα. Από 350.000 - 800.000! Παράλληλα έχει διαμορφωθεί πολιτική με μέτρα, που αφορούν την παιδεία και τη θρησκεία, για επιβολή της ισλαμικής κουλτούρας στα κατεχόμενα. Σε όλα αυτά αντιστέκονται οι Τουρκοκύπριοι.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Που το πάει η Τουρκία στο Αιγαίο; Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει ένα «θερμό» καλοκαίρι και φυσικά έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Το γεγονός πως μένει… έξω από το παιχνίδι σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο δεν αρέσει στην Τουρκία. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα το Σάββατο (04.05.2019) η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι κάνοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα στην περιοχή όπου επιχειρεί εδώ και χρόνια να «γκριζάρει», δηλαδή στο τμήμα μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου και Καρπάθου.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η Τουρκία δεν έχει επιχειρήσει να κάνει έρευνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι… τουρκική. Οι διαφωνίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα σύγκρουσης το ’74, το ’76 και το ’87.

Αν η Τουρκία αποφασίσει να επιχειρήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα πρόκειται για πρόκληση ανάλογη με εκείνη των Ιμίων. Σύμφωνα με Τα Νέα, το ερευνητικό σκάφος που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει αυτή την αποστολή είναι το «Oruc Reis».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία, τις τελευταίες μέρες, προκαλεί στην… κυπριακή ΑΟΖ. Την Παρασκευή (03.05.2019), λίγες ώρες μετά την έκδοση NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός», η Άγκυρα «χτύπησε» ξανά με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτή τη φορά στέλνει τον «Πορθητή» για γεωτρήσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...