Εκκλησία

Τυχαίο; Μετά την επίσκεψη του Πάπα στα Σκόπια και την αμερικανική “περατζάδα” στα Βαλκάνια ξανανοίγει το θέμα της αυτοκεφαλίας των σχισματικών των Σκοπίων-Μάχη σε δύο στρατόπεδα

Αμερική και Ρωσία δοκιμάζουν τους εκκλησιαστικούς και διπλωματικούς στρατούς τους και στο πεδίο της αυτοκεφαλίας της σχισματικής “μακεδονικής” εκκλησίας, μετά το ουκρανικό ζήτημα

Στις αρχές του μήνα γράφαμε για την συνεντευξη του Πατριάρχη Μόσχας στην οποία επεσήμανε πως το “ουκρανικό μοντέλο” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο θέμα των σχισματικών των Σκοπίων. 

Στις 7 Μαΐου βρέθηκε στα Σκόπια ο Πάπας Φραγκίσκος

Τις επόμενες ημέρες έκανε “περατζάδα” στα Βαλκάνια ο κ. Samuel Brownback, Πρεσβευτής των Η.Π.Α.για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ γράφαμε για τις αμερικανικές ασκήσεις επί χάρτου για νέο εκκλησιαστικό δίκτυο στα Βαλκάνια.

Στις 11 Μαΐου πληροφορούμαστε πως η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακινεί το σκοπιανό εκκλησιαστικό ζήτημα αφού όπως λέει η σχετική ανακοίνωση “συνεζήτησε, μεταξύ ἄλλων, καί ἐπί τῆς ἐν καιρῷ ὑποβληθείσης ἐκκλήτου προσφυγῆς τῆς ἐν Βορείῳ Μακεδονίᾳ ἐν σχίσματι διατελούσης, τό γε νῦν ἔχον, Ἐκκλησίας”

Κι από χθες γνωρίζουμε πως και η Σερβική Εκκλησία αποφάσισε να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του καθεστώτος της σχισματικής "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας" και τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της.

"Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων..." πως κάποιοι στρώνουν χαλί για ένα θέμα που άπτεται άμεσα και ελληνικού ενδιαφέροντος;

Η μάχη δίνεται ξεκάθαρα σε δύο στρατόπεδα.

Από την μια ΗΠΑ και Φανάρι. Και οι δύο αυτές πλευρές έχουν επανειλημμένως τις τελευταίες μέρες κάνει παρεμβάσεις-καρμπόν, όπως με αφορμή την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τοποθετήσεις που χτυπούν καμπανάκι στην Τουρκία, με την οποία αυτήν την περίοδο διατηρούν καλές σχέσεις οι Ρώσοι.

Ωστόσο η αμερικανική διείσδυση μέσω της σκοπιανής σχισματικής εκκλησιαστικής οντότητας περαιτέρω στην μπαρουτοαποθήκη των Βαλκανίων είναι top ζήτημα της αμερικανικής διπλωματίας.

Και όλως τυχαίως, είναι τώρα η ώρα που το Φανάρι θυμήθηκε να επανεξετάσει το ζήτημα των Σκοπιανών....

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος Πατριάρχης, όπως προαναφέραμε, προειδοποίησε και μάλιστα με συνέντευξή του σε σερβικά ΜΜΕ. Οι Σέρβοι έχουν γυρίσει την πλάτη στο Φανάρι στο ουκρανικό, τασσόμενοι περισσότερο προς την πλευρά των Ρώσων, αλλά έτοιμοι να “παραδοθούν” σε όποιους τους λύσουν το θέμα με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Ούτως ή άλλως οι φιλορωσικές τάσεις στην σερβική κοινωνία πολλαπλασιάζονται.

Και μόλις το καμπανάκι χτύπησε από το Φανάρι, μπαίνουν στο ρινγκ της αναμέτρησης και οι Σέρβοι. Υπενθυμίζεται πως η Σερβική Εκκλησία δεν ήθελε να ξεκινήσει την επανάληψη του διαλόγου ενώ ο πολυβασανισμένος από τους Σκοπιανούς Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, που μετά από χρόνια στην φυλακή απελευθερώθηκε το 2015 κυρίως με ρωσική παρέμβαση τώρα συμμετέχει ελεύθερα στις συνόδους του Συμβουλίου Επισκόπων τις Σερβικής Εκκλησίας.

Και αναμένουμε ασφαλώς και την στάση της Βουλγαρίας, η οποία πέρυσι δέχτηκε να γίνει “φιλόστοργη μητέρα” για τους Σκοπιανούς σχισματικούς, ενώ ήταν αυτή που τους μετέφερε και το Άγιο Φως το Πάσχα.

Η κυβέρνηση και η εκκλησία των Σκοπίων απευθύνθηκαν στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάιο για να χορηγήσει αυτοκεφαλία, αφότου η σχισματική εκκλησία είχε στραφεί προς τη βουλγαρική εκκλησία για βοήθεια στη ρύθμιση της κανονικής της κατάστασης τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Και μέσα σε όλα αυτά η “ωραία κοιμωμένη” Ελλαδική Εκκλησία δεν ασχολείται καν με το ζήτημα αναμένοντας στις 23 του μηνός τον Οικουμενικό Πατριάρχη για “συζητήσεις”....

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...