Ελληνοτουρκικά

Σε εφαρμογή τουρκικό σχέδιο για το Αιγαίο: Στήνουν σύμπλεγμα ραντάρ επιφανείας για έλεγχο της περιοχής - Κλιμακώνει η Άγκυρα

Ύποπτο και καταχθόνιο σχέδιο έχει θέσει σε εφαρμογή η Τουρκία στο Αιγαίο με ένα σύμπλεγμα ραντάρ που θα τεθεί σε λειτουργία παρακολουθώντας τα πάντα σε Αιγαίο, Α.Μεσόγειο και Στενά κάθε στιγμή. 

Η γενική διεύθυνση ναυτικής ασφάλειας της Τουρκίας υπέγραψε συμφωνία με τον προμηθευτή συστημάτων και λογισμικού της χώρας  HAVELSAN, για την υλοποίηση ενός νέου ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της διεθνούς θαλάσσιας κυκλοφορίας και την ενίσχυση των επιχειρησιακών αναγκών των παράκτιων μονάδων με τις τελευταίες τεχνολογίες.

Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε κατά την διάρκεια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης (IDEF-19) στην Κωνσταντινούπολη και θεωρείται το πρώτο βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των ναυτιλιακών συστημάτων με τα παράκτια συστήματα ραντάρ επιφανείας .

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλες οι δραστηριότητες ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας, όπως η αναγνώριση πλοίων, εμπορευμάτων και διαδρομών, θα σχεδιαστούν σύμφωνα με τους κανόνες ψηφιακού μετασχηματισμού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) έως το 2023.

Ο γενικός διευθυντής ασφάλειας της ναυσιπλοΐας Durmus Ünüvar δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι θα ελέγχονται εξονυχιστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και στα τουρκικά στενά, τα οποία αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πλωτές οδούς του κόσμου, στην προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των θαλασσών, των αγαθών, τη ζωή και το περιβάλλον, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ταχεία και οικονομική συντήρηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Η Τουρκία εγκαθιστά εδώ και μήνες 11 σταθμούς ραντάρ επιφανείας ως μέρος της πρώτης φάσης του Συστήματος Ραντάρ Ακτοφυλακής (SGRS), με στόχο τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου στον τομέα έρευνας και διάσωσης CSAR, ενώ ουσιαστικά αποβλέπει σε κάτι ακόμα χειρότερο στα Στενά.

Η Τουρκία έχει σχεδιάσει και υλοποιεί συστηματικά χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση, ανεξάρτητα του ποια πολιτική δύναμη είναι στην εξουσία, μία πολιτική που αποσκοπεί στην διχοτόμηση του ελληνικού Αρχιπελάγους.

Με αυτόν τον τρόπο αποζητά συγκυριαρχία και ακρωτηριασμό της ελληνικής ΑΟΖ πριν αυτή ακόμα ανακηρυχτεί.

Τώρα η Άγκυρα φέρεται να περνά στο επόμενο στάδιο, όπου η υλοποίηση της πολιτικής της δημιουργεί πλέον τετελεσμένα σε πραγματικό επίπεδο.

Μιλάμε για την εγκατάσταση δεκάδων ραντάρ και ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων τα οποία θα παρακολουθούν το Αιγαίο κάθε δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά αφορούν το γνωστό πρόγραμμα UZUN UFUK («Μακρινός Ορίζων»), το οποίο στην πράξη διχοτομεί το Αιγαίο.

Επίσημα η τουρκική κυβέρνηση ομιλεί για σύστημα κατά της παράνομης δραστηριότητας στη θάλασσα, όπως το λαθρεμπόριο μεταναστών και την λαθροθηρία ιχθύων.

Ανεπίσημα και οι δύο αυτοί τομείς ευρίσκονται υπό τουρκική κρατική μέριμνα και έλεγχο, μιας και αποφέρουν δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο στην Άγκυρα. Άρα άλλος είναι ο στόχος και αφορά τουρκικές επιδιώξεις ελέγχου του Αιγαίου.

Το έργο αυτό ει αναλάβει η Havelsan μαζί με την Υποεπιτροπή Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και τέθηκε σε ισχύ με την υπογραφή συμφωνίας το 2013.

Μιλάμε για ένα δίκτυο ραντάρ Βραχέων Κυμάτων Επιφανείας (HFSWR) μεγάλης εμβέλειας, ικανό να ανιχνεύει στόχους επιφανείας, όπως και εναερίους στόχους σε απόσταση πέραν των 200 ν.μ.

Τα δεδομένα των ραντάρ εμπλουτίζονται από ταυτοποίηση στόχων μέσω ADS (Automatic Dependant Surveillance, ταυτοποίηση μέσω transponders, π.χ. AIS ή IFF), όπως και από πληροφορίες συλλεγόμενες από περιπολικά σκάφη, επικοινωνίες, υποχρεωτικές διαδικασίες αναφορών για τα πλοία κ.ά.

Οι πληροφορίες αυτές συσχετίζονται με τα ίχνη των ραντάρ, ώστε να παρουσιάζεται μια εικόνα της επικρατούσας κατάστασης πραγματικού χρόνου εντός της ΑΟΖ.

Η πρώτη φάση του σχεδίου καλύπτει μια περιοχή από τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά έως την περιοχή στη νοτιοδυτική επαρχία Muğla.

Τα δεδομένα θα συλλέγονται σε ειδική βάση στην Άγκυρα και θα διαμοιράζονται στη συνέχεια στο πολεμικό ναυτικό, την Ακτοφυλακή, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, στο Υπουργείο Γεωργίας, στο Υπουργείο Τελωνείων και Εμπορίου και στη Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας.

Η Ελλάδα ετοιμάζει ως απάντηση την τοποθέτηση ραντάρ στην Κρήτη σε συνεργασία με το Ισραήλ κάτι που έχει επισπεύσει τις τουρκικές κινήσεις.

Όπως έδειξε και η άσκηση «Αστέρι της Ανατολής-2019», η Τουρκία προετοιμάζεται να αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο χωρίζοντας το Αιγαίο στην μέση μαζί με το ελληνικό εναέριο χώρο με απώτερο στόχο την υφαρπαγή ελληνικών νησιών (18 νησιά) και κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το σχέδιο αυτό υποστηρίζουν οι θέσεις των τουρκικών πυραύλων BORA αλλά και οι S-400 (όταν παραληφθούν),  καλύπτοντας έντεχνα το μισό Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, διότι τίποτα δεν κάνουν τυχαία οι νέο-οθωμανοί Τούρκοι.  

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ