Βαλκάνια

Σεισμικές αλλαγές: «Ιδού τα νέα σύνορα στα Βαλκάνια» - Στη «φόρα» το σχέδιο της Δύσης

Όταν πριν ένα χρόνο περίπου «έσκασε» το σχέδιο σύνδεσης Αξιού-Μοράβα-Δούναβη δημιουργώντας τη νέα πλωτή οδό που θα ενοποιήσει τον Δούναβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω της Σερβίας (Μοράβας, γι αυτό πιέζουν το Βελιγράδι για είσοδο σε ΕΕ-ΝΑΤΟ) Σκόπια (Αξιός) και της Ελλάδας (Αξιός), όλοι οι ενδιαφερόμενοι «παίκτες» είχαν κατανοήσει ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη υπόγειες διεργασίες επίλυσης του Σκοπιανού εις βάρος φυσικά της Ελλάδας.

Επίσης για τον ίδιο λόγο η χώρα μας απέκτησε τεράστια γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ και αποφασίστηκε η μετατροπή της σε μια τεράστια αμερικανική στρατιωτική βάση, ενώ και η τοποθέτηση σήμερα πυραύλων THAAD στην Ρουμανία αποσκοπεί στα ίδια σχέδια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη εφημερίδα «Προστασία» ο διεθνής εμπειρογνώμονας ασφάλειας Albert Hitoaliaj για την νέα αμερικανική γεωπολιτική στα  Βαλκάνια, δήλωσε ότι:

«Η ιδέα της διόρθωσης των ανατολικών συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και της προσχώρησης της  κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο, αφορά γεωπολιτικό, αμερικανικής εμπνεύσεως σχέδιο.

Τι κρύβεται όμως πίσω από το Πρέσεβο;

Λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνση του αλβανικού μνημείου των μελών του, μέλη UÇPMB στην κοιλάδα του Πρέσεβο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην Κίνα, υπογράφονταν η συμφωνία μεταξύ Σερβίας-Κίνας για αυτήν την κοιλάδα.

Η συμφωνία αφορούσε την κατασκευή του καναλιού του Βελιγραδίου-Θες/νικης, πολλαπλής σημασίας όχι μόνο  για τη Σερβία, αλλά και για Σκόπια και την Ελλάδα. Λήφθηκαν μέτρα για την δημιουργία μιας υδάτινης οδού ιδιαίτερης σημασίας για την ίδια την Γερμανία, την Κίνα και τις ΗΠΑ χωρίς να ρωτήσουν όμως την Μόσχα.

Ανεξάρτητα από τη σημασία που αποδίδεται, αυτό το έργο δεν γεννήθηκε τώρα, αλλά έχει ιστορία  πάνω από ένα αιώνα. Φυσικά σήμερα, οι γεωπολιτικοί  παράγοντες στον τομέα αυτό είναι κάπως διαφορετικοί.

Μιλάμε για τη έναρξη της κατασκευής του καναλιού που θα συνδέει το Δούναβη με το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό σημαίνει ότι ένα κανάλι θα συνδέει τον ποταμό Μόραβα με τον ποταμό Βαρδάρη στη Σερβία και τον ποταμό Αξίο με την  Ελλάδα.

Η Κίνα έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο του σχεδιασμού αλλά το όλο εγχείρημα δεν είναι έτοιμο ακόμη τουλάχιστον.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στο Πεκίνο υπέγραψε ένα πρωτόκολλο συμφωνίας με τον Zhang Jinquan, τον  Πρόεδρο της «China Gezhouba Group Corporation» (κινεζική εταιρεία που διαθέτει το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον κόσμο στον ποταμό Yangtze).

Οι δύο πλευρές  συζήτησαν τη χρηματοδότηση του Καναλιού αυτού, η οποία αφορά την πλωτή σύνδεση μεταξύ του Δούναβη και του Αιγαίου. Όπως φαίνεται ήδη όμως, η άμεση εμπλοκή της Κίνας στην κοιλάδα Πρέσεβο, είναι  στο επίκεντρο της οικονομικής κόντρας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο  εμπορικό πόλεμο με τους Κινέζους, καθιστώντας την κοιλάδα και το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου ως τον μόνο τρόπο για να αποφευχθεί η πλήρη διείσδυση της Κίνας σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την ΕΕ και την χώρα του που θέλει να μεταφέρει υγροποιημένο αέριο και άλλα αγαθά στην Ευρώπη .

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι αναζητά μια νέα οριοθέτηση των συνόρων  με τη Σερβία, με την Κοιλάδα του Πρέσεβο να "πρέπει" να ενταχθεί στο  κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Η ιδέα της διόρθωσης των ανατολικών συνόρων του Κοσσυφοπεδίου συνδέεται στενά με τον έλεγχο του καναλιού Δούναβη- Θες/νικης.

Μάλιστα ο Σαλί Μπερίσα, δημοσίευσε τη φωτογραφία που έλαβε από τη Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου.

«Αφεντικά και δούλοι παρουσιάζουν το σχεδιασμό της Μεγάλης Σερβίας και τη διάλυση του Κοσσυφοπεδίου», γράφει ο Μπερίσα για χάρτη  μπροστά στην Μέρκελ.

Σύμφωνα με άρθρο μας, υπάρχει κοινό ανάμεσα στην συμφωνία των Πρεσπών με την ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο.

Μιλάμε φυσικά το σχέδιο Σόρος-ΗΠΑ με την ανάληψη ασφάλειας και πλήρους ελέγχου του υπερ-καναλιού Θες/νίκη-Σκόπια-Πρέσεβο-Δούναβης, με το οποίο θα ελέγχονται όλα τα αγαθά που θα εισέρχονται στην Ευρώπη, αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ.

Τα σενάρια στην περιοχή περιλαμβάνουν  μια σημαντική «διαπραγμάτευση» ανταλλαγής εδαφών ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο, μέχρι και την πιθανή επανάληψη του σεναρίου «Κόσοβο-1999», που περιλάμβανε την πολεμική εξέγερση των Αλβανών κατά των Σέρβων με την συνδρομή του ΝΑΤΟ.

Τώρα όμως, για ένα τέτοιο σενάριο τα πράγματα για τις ΗΠΑ είναι αρκετά περίπλοκα, λόγω  ης έντονης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο Νις και τον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα αιχμής, όπως αεροσκάφη, πυραύλους κά.

Κομβική περιοχή λοιπόν είναι η περιοχή του Μοράβα όπως είναι γνωστή σε εμάς και το σχέδιο που αφορά αυτό το υπερ-κανάλι έχει πλέον το αμέριστο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του γνωστού δισεκατομμυριούχου Τ.Σόρος και δεν υπάρχει περίπτωση να το αφήσουν στα χέρια των Κινέζων, τουλάχιστον όχι χωρίς να το ελέγχουν οι ΗΠΑ.

Τώρα όμως θέση παίρνουν και οι Ρώσοι, οι οποίοι όπως φαίνεται ετοιμάζουν «ρωσική άνοιξη» στα Σκόπια, ενώ έχουν με το μέρος τους την Σερβία και την σερβική οντότητα της Βοσνίας. Εδώ ένα είναι το ερώτημα, θα έχουμε στρατιωτικές εξελίξεις για το θέμα αυτό στα Βαλκάνια εφόσον δεν τα βρουν Μόσχα και Ουάσιγκτον, ναι ή όχι;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ