Αρχείο

Προ εμφυλίου η Τουρκία - Αμερικανός αναλυτής: "Ο Ερντογάν έχει προκαλέσει μια τουρκική Άνοιξη" - "Θα επιδεινωθούν κι άλλο οι σχέσεις με ΗΠΑ"

Οι συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν ήδη επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην τουρκική λίρα και στην οικονομία της χώρας, η οποία βρίσκεται λίγο πριν το Καιάδα.  

Το πολιτικό αδιέξοδο δεν θα τελειώσει και υπάρχουν φόβοι για την πρόκληση επεισοδίων σε πολλές πόλεις της Τουρκίας υπό μορφή εμφυλίου πολέμου, ενώ στις φυλακές ζει ένα μεγάλο ποσοστό της τουρκικής κοινωνίας με την κατηγορία «Γκιουλενιστής», για πόσο όμως ακόμη;

Ο Αμερικανός καθηγητής Henri J. Barkey, ανώτερος συνεργάτης του ινστιτούτου μελετών Μέσης Ανατολής και του αμερικανικού συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων, προειδοποιεί με σαφήνεια, περί κατάστασης «Βενεζουέλας», ή «τουρκικής Άνοιξης» στην χώρα, από την νέα παρέμβαση Ερντογάν στην εκλογή Δημάρχου στην Κων/πολη, ενώ οι σχέσεις Ουάσιγκτον-ΗΠΑ, επιδεινώνονται συνεχώς.  

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να έχει ήδη προκαλέσει μια «τουρκική Άνοιξη», αναγκάζοντας την εκλογική επιτροπή να ανακοινώσει την επανάληψη των δημοτικών εκλογών για την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Henri J. Barkey.

Ο Ερντογάν έκανε και δεύτερο μοιραίο λάθος εισάγοντας τον εαυτό του στις εκλογές, και χρησιμοποιώντας μια εθνικιστική ρητορική, ενέπλεξε στις τουρκικές δημοτικές εκλογές, εθνικά θέματα, ζητήματα τρομοκρατίας και ξένες συνωμοσίες εναντίον της χώρας, έγραψε ο ίδιος στην ιστοσελίδα του Foreign Policy.

«Εν τω μεταξύ, ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο νόμιμος νικητής των εκλογών της Κωνσταντινούπολης, επικεντρώθηκε σε τοπικά ζητήματα και διοργάνωσε μια σχεδόν τέλεια προεκλογική εκστρατεία, αρνούμενος μονομαχία με τον Ερντογάν», δήλωσε ο Barkey.

Το 2017, στο  δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος και την εφαρμογή προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, ο Ερντογάν κατάφερε να ανατρέψει την ήττα της τελευταίας στιγμής, με νοθεία και άλλα μέσα εξαπάτησης.

«Η 31 Μαρτίου όμως, ήταν διαφορετική μέρα, για τους συμμάχους, τους υποστηρικτές και τα μέσα ενημέρωσης του Ερντογάν, που έπρεπε να δουλέψουν για περισσότερο από ένα μήνα για να δυσφημίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να πείσουν την εξουσία να το ανατρέψει», δήλωσε ο Barkey.

«Ο Ερντογάν τώρα κινδυνεύει από μια τεράστια αντίδραση, ενός εκλογικού σώματος που κρίνει την προσφυγή ως άδικη και μπορεί να τον «φορτώσει» με μια ακόμη ταπεινωτική ήττα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα κινητοποιήσουν τους πάντες και τα πάντα για να εξαπατήσουν το λαό της Κων/πολης, εγγυώμενοι επιτυχία a la 2017», έγραψε ο Barkey.

«Ακόμα κι αν κερδίσει ο Τούρκος πρόεδρος, θα είναι μια πύρρειος νίκη, και αυτό είναι ορατό από ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, το οποίο θα το θεωρήσει παράνομο, αμαυρώνοντας το ήδη «βαρύ» πολιτικό σκηνικό στην χώρα. Επίσης το μέγα πρόβλημα επίσης είναι η δημιουργία ενός εξαιρετικά δημοφιλούς νέου αντιπάλου που ακούει στο όνομα Εκρέμ Ιμάμογλου.

"Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει εφαρμόσει στην Τουρκία ένα αυταρχικό σύστημα του ενός ηγέτη, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, λόγω της Κωνσταντινούπολης να χάσει τα πάντα, αποδυναμώνοντας σοβαρά την αίσθηση που διέπει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)», δήλωσε ο Barkey.

«Η Τουρκία είναι επίσης στη μέση μιας οδυνηρής οικονομικής ύφεσης. Ενώ ο Ερντογάν προσπαθεί να κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση για τα οικονομικά δεινά της χώρας, καθώς πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το άστρο του δύει.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην φαινομενική παντοδυναμία του, δίνοντας την εντύπωση ότι οι δυνάμεις του μειώνονται. Μερικοί Τούρκοι θα  ερμηνεύσουν την απώλεια της Κων/πολης ως την αρχή του τέλους για τον ίδιο» δήλωσε ο Barkey.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι ισχυρές αναταράξεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας ενδέχεται να επιδεινωθούν ακόμα πιο πολύ, ακόμη και αν η τουρκική κυβέρνηση αποφύγει να παραλάβει τους πυραύλους S-400 από τη Ρωσία, ανέφερε ο Iyad Dakka στο περιοδικό World Business Politics Review.

«Ανεξάρτητα από το αν η Τουρκία υποστηρίζει ή όχι αυτό το πλάνο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θέτουν περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στην συμμαχία (ΝΑΤΟ) και αναρωτιούνται αν η Τουρκία είναι πραγματικά μέρος του δυτικού συνασπισμού», είπε ο Dakka, καθηγητής στις  τουρκικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Carleton στην Οτάβα του Καναδά.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ στην ίδια την Τουρκία είναι τόσο δηλητηριασμένες και προκαλούν περισσότερο αντι-αμερικανισμό, επιβεβαίωσε ο ίδιος.

«Η διαμάχη για τους ρωσικούς πυραύλους θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά οι βασικές εντάσεις και οι απογοητεύσεις, μαζί με την δυσαρέσκεια μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας μπορεί να επιδεινωθούν», δήλωσε ο Ντάκκα αναφερόμενος στην αυξανόμενη απογοήτευση της Τουρκίας από την ιστορική εξάρτηση της χώρας από την Δύση, από οικονομική και πολιτική άποψη και τις προσπάθειές της να δημιουργήσει νέες συμμαχίες και ισχυρότερο περιφερειακό ρόλο με την Ρωσία.

Τούρκοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ειδήσεις που κυκλοφόρησαν στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι δήθεν η τουρκική κυβέρνηση εγκατέλειψε τα σχέδια για την αγορά των ρωσικών πυραύλων, που προορίζονταν για παράδοση τον Ιούλιο.

"Η συμφωνία υλοποιείται", δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι σε απάντηση των ισχυρισμών ότι η παράδοση των S-400 θα καθυστερούσε επ 'αόριστον και αυτή η εξέλιξη πυροδοτεί νέες εξελίξεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ