Κόσμος

Οι Τούρκοι γιορτάζουν την άλωση της Πόλης: 300.000 μουσουλμάνοι θα προσευχηθούν σε πανηγύρι - Δοξάζουν τον Αλλάχ για το ελληνικό αίμα που χύθηκε

Νέα μεγάλη πρόκληση ετοιμάζουν αύριο οι Τούρκοι με προσευχή για το ραμαζάνι με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το κορυφαίο θρησκευτικό σώμα της Τουρκίας έχει οργανώσει προσευχή 300.000 ατόμων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) δήλωσε την Τετάρτη ότι θα πραγματοποιηθεί μια ειδική προσευχή teravih, και πρόσθετες προσευχές που θα εκτελούνται από τους Σουνίτες Μουσουλμάνους το βράδυ κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 ανθρώπων.

Η ειδική προσευχή θα είναι στο πλαίσιο από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνονται αυτή την εβδομάδα για την επέτειο της 1453 οθωμανικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης.

"Με το θέλημα του Θεού, θα γεμίσουμε αυτό το Ραμαζάνι με την εκτέλεση μιας προσευχής teravih στην ύπαιθρο με περισσότερους από 300.000 πολίτες μας στο Yenikapı της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της 1ης Ιουνίου", δήλωσε ο Ali Erbaş, επικεφαλής της Diyanet, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος iftar στην Άγκυρα .

"Σε σχέση με την 556η επέτειο από την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, θα εκτελέσουμε προσευχές teravih με τις αδελφές και τους αδελφούς μας στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τους κανόνες του Enderun (ειδικό σχολείο στα οθωμανικά παλάτια)", δήλωσε.

Η επέτειος της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τον οθωμανό σουλτάνο Μεχμέτ Β προβλήθηκε πιο έντονα από τότε που ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος δήμαρχος της Ιστανμπούλ με ισλαμικό υπόβαθρο το 1994.

"Η πίστη και η αποφασιστικότητα, ο Mehmed ο Κατακτητής και οι ηρωικοί του στρατιώτες που έχουν επαινεθεί από τον αγαπητό μας προφήτη Μωάμεθ, μας εμπνέουν να οδηγήσουμε την Τουρκία στους μελλοντικούς της στόχους το 2023, 2053, 2071", δήλωσε ο Erdoğan.

Αρχές του χρόνου υπενθυμίζεται μια μεγάλη ομάδα φανατικών μουσουλμάνων συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ημέρα Παρασκευή-ιερή μέρα για τους μουσουλμάνους- για να υποστηρίξουν με προσευχές το αίτημά τους το ιστορικό κτίριο, το οποίο είναι σήμερα μουσείο, να επιστρέψει στην προηγούμενη λειτουργία του ως τζαμί.

Η διαδήλωση οργανώθηκε κατά την 84η επέτειο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

https://www.youtube.com/watch?v=ZdBm1JSEdxM

Με κάθε ευκαιρία ο Ερντογάν λέει αυτό που κάποιοι στην Τουρκία απλά θέλουν να ακούσουν για την Αγιά Σοφιά και όχι μόνο.

Το κατά πόσο μπορεί να γίνει πράξη κάτι τέτοιο είναι άλλη συζήτηση. Μια τέτοια κίνηση προφανώς και θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην διεθνή κοινότητα μιας και η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. “Δεν νομίζω ότι μπορεί να το κάνει. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος. Θα καταδείξει μια αχρειότητα και μια εξαθλίωση πνευματική και ηθική” τόνισε σε πλαιότερη συνέντευξη ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ .

Η κίνηση του Ερντογάν όμως εκπορεύεται και από ένα άλλο κίνητρο.

'Η αλλαγή του καθεστώτος του Μουσείου Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπμ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και την κυριαρχία αυτού του κράτους στα Υψώματα του Γκολάν”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

“Μετά από τις δημοτικές εκλογές, θα επιστρέψουμε στην αληθινή κατάσταση της Αγίας Σοφίας, τι σημαίνει αυτό, θα αλλάξουμε την κατάσταση από μουσείο σε τζαμί αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα [Του Ισραήλ], και ετοιμάζεται να εκχωρήσει τα υψίπεδα του Γκολάν στο κατοχικό Ισραήλ τότε θα λάβει απάντηση από την Τουρκία ", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τούρκου ηγέτη ως ομιλητής σε ομιλία του στο Τραμπζόν τον Μάρτιο.

Εδώ και δύο χρόνια το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αναλύει όσα συμβαίνουν στην Τουρκία σε σχέση με τους Χριστιανούς και την Αγιά Σοφιά!

Διαβάστε εδω και εδώ

Το περιστατικό με την ανάγνωση του Κορανίου, οι προσευχές και άλλες προκλήσεις αποτελούν απλά θλιβερή επιβεβαίωση!

Εδώ και δύο χρόνια η παγκόσμια κοινότητα έχει σοβαρές ανησυχίες για το τι επιφυλάσσει το μέλλον της απολυταρχικής ερντογανικής Τουρκίας για τους ούτως ή άλλως διωκόμενους χριστιανούς και άλλες μειονότητες στη χώρα.

Ιδιαίτερα σημαντική μάλιστα ήταν η ανάλυση του Μπουράκ Μπέκτιλ, δημοσιογράφου με έδρα την Άγκυρα, ο οποίος έγραφε για τις εξελίξεις στην Τουρκία για το Ινστιτούτο Gatestone, ένα γνωστό think tank, και σχολίασε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει μια αντιπαράθεση την οποία αποκαλεί "Ημισέληνος vs Σταυροφόρων" που τον έκανε δημοφιλή στις συντηρητικές και εθνικιστικές μάζες της χώρας.

Ο Ερντογάν συν τοις άλλοις είναι όμηρος συντηρητικών ρευμάτων εντός της χώρας που ζητούν διακαώς η μέγας ναός της Ορθοδοξίας να μετατραπεί σε τζαμί.

Κι αυτό οφείλεται και στις συμμαχίες του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)....

Μετά το τουρκικό δημοψήφισμα φάνηκε πως ο Ερντογάν κέρδισε. Αλλά την ίδια στιγμή έιχε χάσει κι όλας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 κατά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα κέρδισε 51% των ψήφων, ενώ το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης περίπου 20%. Κατόπιν το ΑΚΡ για την επίτευξη των συνταγματικών τροποποιήσεων έχει συνεργαστεί με τους εθνικιστές, και ήλπιζε ότι η προσθήκη 50% και 20% θα έδιναν στο δημοψήφισμα άνω του 70%.

Αντιθέτως όμως αποδείχτηκε πως η “ένωση” σε επίπεδο γραμμής των δύο κομμάτων υποστηρίχτηκε μόνο από το 51% των Τούρκων.

Σύμφωνα με αρκετούς ψύχραιμους Τούρκους αναλυτές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη βάση μιας συμμαχίας με το κόμμα των Εθνικιστών έκανε ένα στρατηγικό λάθος με τη δημιουργία όχι μόνο της εντύπωσης της σύνθεσης ενός «ήπιου Ισλάμ» με τους εθνικιστές, αλλά παραλlήλως καλλιεργώντας μια υβριδική ιδεολογία του νεο-οθωμανισμού, η οποία υποστηρίχθηκε από το ήμισυ σχεδόν των πολιτών της Τουρκίας.

Και πλέον συντηρητικά και θρησκευτικά ρεύματα από το εσωτερικό της Ανατολίας, θεωρούν πως έχουν και με το παραπάνω πλέον το δικαίωμα να υποβάλουν τα αιτήματά τους στον Ερντογάν. Κάτι που επηρεάζει άμεσα την Αγία Σοφία.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, έχουν επικεντρωθεί στο πώς η Αγία Σοφία θα «απελευθερωθεί από τα δεσμά» και θα μετατραπεί σε τζαμί. Όσο ο Ερντογάν αργεί τόσο πιο ανυπόμονα γίνονται τα μέλη του AGD.

Θλίψη προκαλεί και η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η απάθεια και ο μη σχολιασμός των δηλώσεων Ερντογάν απαξιώνει περαιτέρω τον κ. Βαρθολομαίο και την κουστωδία του.

Στο μεταξύ εκεί που χτυπάει η καρδιά του μουσουλμανισμού, στην Κάαμπα της Μέκκας, ο ιμάμης προ μηνών έκανε δέηση στον Αλλάχ ώστε να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί. Στην προσευχή του ιμάμη στην Σαουδική Αραβία, ζητήθηκε παράλληλα από το Θεό να προστατεύει τον ηγέτη της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ