Κύπρος

Εκτός ελέγχου η Τουρκία - Άγκυρα: "Κύπριοι να θυμάστε καλά το 1974" - Απειλούν με νέα εισβολή στην Κύπρο

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με τον οποίο η αποστολή του Πορθητή αποτελεί επιχείρηση για προστασία των Τ/Κ.

Σε ένα ακόμα παραλήρημα, ο Τούρκος πολιτικός δίχως καθόλου σεβασμό τόνισε πως οι Κύπριοι πρέπει να θυμούνται το 1974. Μάλλον ο ίδιος ξεχνάει πόσο εύκολα αντιμετώπισαν τα τουρκικά στρατεύματα μικρές ομάδες ελληνοκυπρίων και πως η Τουρκία δεν θα είχε πετύχει τίποτα χωρίς τη συμβολή τρίτων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε ότι «το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά και το γεωτρύπανο Πορθητής δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο με τις ναυτικές μας δυνάμεις να τα προστατεύουν με ισχυρό τρόπο.

Εδώ κανένα τετελεσμένο της ελληνοκυπριακής πλευράς ή της ελληνικής πλευράς δεν μπορεί να έχει τύχη ενάντια στην Τουρκία. Ούτε υπογράφοντας συμφωνίες με χώρες που έχουν προβλήματα με την Τουρκία. Ο Αναστασιάδης ακόμη και αν το έχει αντιληφθεί λάθος, ένα πράγμα έχει καταλάβει σωστά.

Παρομοίασε την αποστολή του Μπαρμπαρός και του Πορθητή με την επιχείρηση του 1974 με την οποία προστατεύτηκαν τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ο ίδιος αποκαλεί αυτή την επιχείρηση "εισβολή". Εμείς την αποκαλούμε επιχείρηση για την προστασία της ζωής, των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων.

Είναι καλό για τον ίδιο τον Αναστασιάδη να θυμάται το 1974. Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη μνήμη του. Επειδή στείλαμε τα πλοία εκεί, κάνει λόγο για ‘74, το τονίζω αυτό επειδή ο ίδιος το αποκαλεί έτσι», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο και για επιθετικές δηλώσεις της ελληνικής πλευράς. «Βλέπουμε επιθετικές δηλώσεις και από την ελληνοκυπριακή πλευρά και από την ελληνική πλευρά για τις ενέργειες εξόρυξης πετρελαίου της Τουρκίας σε περιοχές αρμοδιότητά της. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη στάση μας».

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε επίσης ότι όλα τα οφέλη από την ανατολική Μεσόγειο πρέπει να μοιραστούν ισότιμα και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους, αλλά αυτό που κάνει ανεπίλυτο το ζήτημα είναι η υποστήριξη των χωρών της Ε.Ε. στην Κύπρο.

«Πολλές φορές ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στην Κύπρο για τις δύο κοινότητες. Τώρα λέγοντας ότι "είναι δικαίωμά μας ως κυρίαρχη χώρα", προσπαθούν να στηριχθούν πίσω από τις δηλώσεις της Ε.Ε. Κάποιες περιοχές που ισχυρίζονται ότι είναι δικές τους είναι μέσα στα δικά μας πεδία αρμοδιότητας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...