Κόσμος

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας - Άγκυρα σε Ουάσινγκτον: «Θα κάνουμε ότι θέλουμε στην Α. Μεσόγειο!»


Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ανακοίνωση κατά των ΗΠΑ εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, ως απάντηση στο πρωινό αμερικανικό τελεσίγραφο για τις προκλήσεις στην Α.Μεσόγειο.

Αναλυτικά το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

"Η ανακοίνωση του State Department στις 5 Μαϊου 2019, σχετικά με τις γεωτρήσεις που πραγματοποιούνται από την Τουρκία σε εθνικό της έδαφος, απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Η Τουρκία σαφέστατα διατηρεί τη στάση της στην υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο από το 2004.

Οι έρευνες και οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα στους χώρους αδειοδότησης των σεισμικών σκαφών μας στην υφαλοκρηπίδα μας με τις άδειες που έδωσε η κυβέρνησή μας στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012." 

https://twitter.com/eha_news/status/1125361572673671168?ref_src=twsrc%5Etfw

Όπως ανέφερε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σήμερα, είχαμε ηχηρή παρέμβαση από ΗΠΑ, καθώς χαρακτήρισε ιιαίτερα προκλητικό βήματην απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την καλεί να σταματήσει αμέσως τις επιχειρήσεις του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή.

 

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου Μόργκαν Ορτάγκους αναφέρει:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ