Κόσμος

Γάλλοι Χριστιανοί ακτιβιστές μπλόκαραν Σαουδαραβικό πλοίο με όπλα για την Υεμένη (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε «νίκη για την κινητοποιημένη κοινωνία των πολιτών» όταν ένα Σαουδαραβικό φορτηγό πλοίο έφυγε από την Γαλλία την Παρασκευή χωρίς την προγραμματισμένη παρτίδα όπλων, που επρόκειτο να φορτώσει.

Η Γαλλία, μαζί με άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, προμηθεύουν όπλα στη Σαουδική Αραβία, η οποία με την δράση της έχει οδηγήσει στον όλεθρο την Υεμένη. Με αυτό τον τρόπο, λένε οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «κινδυνεύουν να διαπράξουν σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου».

Αποκαλύψεις από γαλλικά στρατιωτικά έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι τα γαλλικά όπλα χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκστρατεία του συνασπισμού υπό την Σ. Αραβία στην Υεμένη «συμπεριλαμβανομένων και ζωνών πολιτών». Η σύγκρουση έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες πολίτες και βέβαια αθώα παιδιά.

Φοβούμενοι ότι η νέα αποστολή όπλων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Υεμένης, η γαλλική ομάδα δικαιωμάτων των Χριστιανών για την κατάργηση των βασανιστηρίων (ACAT-France) κινήθηκε νομικά την Πέμπτη για να εμποδίσει τη φόρτωση μιας νέας παρτίδας γαλλικών όπλων στο σαουδαραβικό σκάφος Bahri Yanbu στο γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Το πλοίο είχε αγκυροβολήσει 15 μίλια ανοικτά από την Τετάρτη.

Τα όπλα, ανέφερε η ACAT, θα παραβίαζαν ένα άρθρο της συνθήκης του ΟΗΕ για το εμπόριο όπλων.

"Το άρθρο λέει ότι μια χώρα δεν μπορεί να επιτρέψει τη μεταφορά όπλων, αν κατά τη στιγμή της εξουσιοδότησης η χώρα γνώριζε ότι τα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου", δήλωσε ο δικηγόρος Joseph Brehem, μιλώντας εξ ονόματος της ACAT.

Ενώ η ACAT δεν κέρδισε την νομική προσφυγή, το πλοίο παρόλα αυτά δεν ελλιμενίστηκε για να παραλάβει τα όπλα, αλλά μετακινήθκε στην Ισπανία.

Ένας γάλλος δικαστής κατέρριψε αυτή τη νομική προσφυγή, αλλά το Bahri-Yanbu απέπλευσε για το Santander, δήλωσαν αξιωματούχοι και έδειξαν τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

Η ACAT επαίνεσε την εξέλιξη, λέγοντας ότι αυτό δεν συνέβη ως αποτέλεσμα μιας δικαστικής απόφασης αλλά λόγω ενεργοποιημένων πολιτών.

Είναι σαφές, δήλωσε ο Bernadette Forhan, πρόεδρος της οργάνωσης, "ότι η γαλλική κοινωνία των πολιτών μπορεί να αποτελέσει πραγματική αντιπολιτευτική δύναμη για τα διεθνή συμφέροντα που υπονομεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων".

https://www.youtube.com/watch?v=mXos44ORgPU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές