Κόσμος

Έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία - Κομισιόν: "Η Άγκυρα αποκλειστικά υπεύθυνη για την ένταση στην Α.Μεσόγειο" - Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων

Η Τουρκία έχει απομονωθεί και επίσημα πλέον, βρίσκοντας ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντί της, λόγω των επιθετικών ενεργειών στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ που ανά πάσα στιγμή μπορούν να οδηγήσουν σε επεισόδιο μεγάλης έντασης και με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Μετά το νέο "χτύπημα" των ΗΠΑ στην Άγκυρα, η έκθεση της Κομισιόν καθιστά την Τουρκία αποκλειστικά υπεύθυνη για το κλίμα αποσταθεροποίησης στην Α.Μεσόγειο και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, ενώ επισημαίνει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν "παγώσει".

Η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων εναντίον της.

«Αποκλειστικά υπεύθυνη για την ένταση»

Η έκθεση, επίσης, μοιράζει υποδείξεις και καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη την Τουρκία για την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Βρυξέλλες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφήνουν, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων κατά της Τουρκίας, εκφράζοντας πλήρως την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο.

Παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία από την έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, θα εκδοθεί σήμερα και περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εξέλιξη αφήνει πλήρως ικανοποιημένη τη Λευκωσία, η οποία παίρνει αυτό που ουσιαστικά ήθελε: ισχυρή στήριξη από τους εταίρους της.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες Τρίτη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και έθεσε το ζήτημα της επιβολής κόστους προς την Τουρκία, διασφαλίζοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Η Αγκυρα, πάντως, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, και σε προφανή προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού, έστειλε προχθές στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία επέδωσε έγγραφα και χάρτες στα γραφεία Γιούνκερ και Μογκερίνι καθώς και σε κράτη-μέλη, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η παρουσίαση ήταν πανομοιότυπη με αυτήν που πραγματοποίησε το τουρκικό ΥΠΕΞ στην Αγκυρα, στις 10 Μαΐου, και δεν διέφερε ούτε από τις γραπτές θέσεις που είχε καταθέσει η Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ε.Ε. ούτε από την επιστολή που απέστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Σε τέλμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις»

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία καθιστά επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να προωθηθούν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια, και καταγράφει τη θέση του Συμβουλίου ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η Τελωνειακή Ενωση.

Η έκθεση αναφέρει ότι «υπό τις υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν περιέλθει σε τέλμα και δεν μπορούν να προωθηθούν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια για άνοιγμα ή κλείσιμο και δεν μπορεί να προβλεφθεί επί του παρόντος περαιτέρω εργασία για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ενωσης».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...