Βαλκάνια

Άξονας Αλβανίας-Τουρκίας στα Βαλκάνια: Τούρκοι εκπαιδεύουν τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις - Προς νέα στοχοποίηση της Ελλάδας

Τούρκοι αστυνομικοί εκπαίδευσαν την αλβανική δύναμη ταχείας επέμβασης σε αποστολές καταστολής πλήθους και μαζικές δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ο Έντι Ράμα, το συνεχιζόμενο τρομερό κύμα εξέγερσης εντός της χώρας, από την αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Λουλζίμ Μπάσα.

Σε τέτοια απόγνωση ευρίσκεται ο Αλβανός πρόεδρος , ο οποίος προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία με «νύχια και με δόντια», επιστρατεύοντας την βοήθεια και των Τούρκων αστυνομικών του «φίλου» Ερντογάν».      

Πρόκειται για στενότατη συνεργασία των Τουρκικών αστυνομικών υπηρεσιών με τι αντίστοιχες αλβανικές με την ειδική εκπαίδευση της αλβανικής δύναμης Ταχείας Επέμβασης, ανταλλαγής πληροφοριών και συνεχούς εκπαίδευσης Αλβανών σε τουρκικές σχολές, τα οποία είναι η μία πτυχή αυτής της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι τουρκικά θεσμικά όργανα συνεχίζουν να στηρίζουν την εκπαίδευση των αξιωματικών της αστυνομίας της Αλβανίας, ενώ η εκπαίδευση και άσκηση της αλβανικής Δύναμης Αντίδρασης (μονάδα ταχείας επέμβασης) από Τούρκους αξιωματικούς ήταν άκρως αποτελεσματική.

Το όλο θέμα ήταν και υπό την εποπτεία του οργανισμού τουρκικής Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση της τουρκικής αστυνομίας, (και αφορά πιθανότατα και την παράδοση εξοπλισμού στους Αλβανούς αστυνομικούς), αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu (AA).

Στη τελετή παράδοσης των πιστοποιητικών στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας Ασφάλειας στα Τίρανα παρέστησαν ο Διευθυντής της Ακαδημίας, Whistle Memaj, ο γραμματέας της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα, Seda Kirdar, ο εκπρόσωπος της ΤΙΚΑ, Dilek Sayin, συντονιστής της οργάνωσης TIKA στην Αλβανία, Necip Özütok, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης της Αλβανικής Αστυνομίας.

Ο κ. Memaj, στην ομιλία του, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα γίνουν και πάλι τέτοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο μέλλον.

«Εκ μέρους της Ακαδημίας θέλω να ευχαριστήσω την τουρκική Αστυνομία Ασφαλείας για τη στενή συνεργασία που έχουμε και το γεγονός ότι φέτος ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά της συνεργασίας μας η οποία θα συνεχιστεί, με βάση το πρόγραμμα που έχουμε. Η εκπαίδευση αυτή είναι μοναδική διότι έχουμε αυτή την εμπειρία από την τουρκική αστυνομία, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διαχείρισης πλήθους και μαζικών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο Μember.

Δήλωσε επίσης ότι «Γνωρίζουμε ήδη ότι στην αστυνομία της Τουρκίας, οι συνάδελφοί μας έχουν καταφέρει με επιτυχία να αντιμετωπίσουν ανάλογες συγκεντρώσεις, με πολύ μεγάλες διαστάσεις. Η αστυνομία θα πρέπει να είναι αμερόληπτη, ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης πλήθους και εκεί δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από την πολιτική, ενώ στην περίπτωση διαχείρισης πλήθους πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος Πρεσβεία στα Τίρανα, Seda Kirdar, τόνισε ότι η τουρκική εμπειρία στον τομέα αυτό επεκτάθηκε και πιο εμπλουτίστηκε από τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Είμαστε μαζί σας σήμερα σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών η οποία έχει εξαπλωθεί σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Οι ασκήσεις διεξάγονται κάθε χρόνο και θέλω να τονίσω το γεγονός ότι αυτές είναι ζωτικής σημασίας. Η εμπειρία της τουρκικής Αστυνομίας είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στη διαχείριση των πλήθους», δήλωσε ο Korthar.

Η εκπρόσωπος της τουρκικής αστυνομίας, Hakan Er, δήλωσε: «Έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση, όπου μιλάμε για τακτικές και τεχνικές παρέμβασης, αλλά και προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης για τη διαχείριση εκδηλώσεων με κοινωνικό χαρακτήρα. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό».

Η εκπαίδευση και άσκηση από τους Τούρκους αξιωματικούς αφορούσε αστυνομική παρέμβασή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια διαφόρων αναταραχών, ιδιαίτερα όσο αφορά τη διαχείριση του πλήθους.

Τουρκικές υπηρεσίες παρείχαν επίσης εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια σε διάφορα θέματα σε πολλά μέλη της Αστυνομίας της Αλβανίας, σχετικά με τις μεθόδους της μάχης κατά της τρομοκρατίας, της διενέργειας ερευνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά μετέδωσαν και τις βασικές έννοιες της συλλογής πληροφοριών και άλλα θέματα.

Καταρχήν, η συνεργασία Αλβανών και Τούρκων αστυνομικών στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών αφορά και την Ελλάδα εκτός όλων των άλλων. Όποιες πληροφορίες και αν συλλέγουν οι Αλβανοί αστυνομικοί για την χώρα μας, αυτές μεταδίδονται αυτόματα στην Άγκυρα και από εκεί στο τουρκικό γενικό επιτελείο.

Επίσης πιθανότατα, πολλές υποθέσεις που εκτυλίσσονται ή εκτυλίχθηκαν στο αλβανικό έδαφος και αφορούσαν Έλληνες ομογενείς, πιθανότατα να είχαν παρέμβαση και από τουρκικής πλευράς ανάλογα τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Γενικώς οι σχέσεις Ράμα-Ερντογάν μέσω και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα μας, μιας και πρόκειται για έναν άκρως ανθελληνικό άξονα που αποσκοπεί στην δημιουργία προβλημάτων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος και την συντήρηση ενός άσχημου κλίματος στην περιοχή των Βαλκανίων για την επίτευξη των τουρκικών στόχων.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ