Οπλικά συστήματα

S-300: Ο ελληνικός «ξάδελφος» των S-400 του Ερντογάν - Που βρίσκονται - Δείτε βολές (βίντεο)

Πρώτο θέμα στο διεθνές δελτίο αποτελεί, εδώ και αρκετούς μήνες, η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για την απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S400.

Με την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών να φτάνει συχνά στο όριο της ρήξης, και την κυβέρνηση Τραμπ να απειλεί τον Ερντογάν ότι σε περίπτωση απόκτησης του ρωσικού υπερόπλου τίθεται υπό αμφισβήτηση η παράδοση των μαχητικών F35, ακόμα και η συμμετοχή της χώρας το ΝΑΤΟ, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά των S400, επισκιάζοντας τον «ξάδελφό» τους, το αντιαεροπορικό σύστημα S300, που μεταξύ άλλων χωρών έχει στην κατοχή της και η Ελλάδα.

Ευρισκόμενα στην Κρήτη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μετά την κυπριακή «κρίση των S300» και όντας ιδιοκτησία της Ελλάδας και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από το 2007, ο «ξάδελφος» των S400 διαθέτει εκπληκτικές δυνατότητες που αναδείχτηκαν στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκός Αετός 13», τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε, η βολή, την οποίαν παρακολούθησαν στρατιωτικοί απεσταλμένοι από 22 χώρες, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας ότι, παρά την πάροδο του χρόνου, οι S300 της Κρήτης βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σημειώνεται ότι δημοσίευμα του Reuters έκανε τότε λόγο για "αποκάλυψη των μυστικών των S300 στο Ισραήλ", κάτι που πάντως διέψευσε η ελληνική πολεμική αεροπορία.

https://youtu.be/mT7dX1seRAc

https://youtu.be/m3vfWUXL0bU

Η Ελλάδα έχει στην κατοχή της 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 km. Από την Κρήτη, καλύπτουν το ίδιο το νησί αλλά και τα Δωδεκάνησα, ακόμα και την ανατολική δίοδο προς την Κύπρο. Τα δε συνοδευτικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Όσον αφορά του S400 του Ερντογάν, πρόκειται για ένα εξελιγμένο μοντέλο των S300. Διαθέτουν ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά, τα βασικότερα εκ των οποίων είναι ένας ειδικός σχεδιασμός για να αντιμετωπίζονται οι κρυφές κινήσεις του εχθρού, ένα ισχυρότερο ραντάρ και μεγαλύτερη αντοχή απέναντι σε παρεμβολές.

το αντιαεροπορικό σύστημα S400

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία αποτελούν τις μοναδικές χώρες της ΕΕ που έχουν στην κατοχή τους το αντιαεροπορικό σύστημα S300.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...