Εκκλησία

Φρένο για τη νέα ουκρανική εκκλησία στους Αγίους Τόπους-Μόνο η κανονική στην αφή του Αγίου Φωτός

Μετά τα...κόλπα των Ουκρανών της νέας εκκλησίας στο Άγιο Όρος και στην Πάτμο, έχει σημανει συναγερμός στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Σήμερα με αφορμή την τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα το Πατριαρχείο, το οποίο όπως και όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, δεν έχει αναγνωρίσει την νέα εκκλησιαστική δομή που προέκυψε μετά τις συμφωνίες Φαναρίου-Κιέβου, είναι αποφασισμένο να μην αφήσει σε ρασοφόρους της νέας Εκκλησίας να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη “επιχείρηση” από τους Ουκρανούς της νέας Εκκλησίας πήγε να στηθεί -και απέτυχε-και στην εορτή των Θεοφανείων στους Αγίους Τόπους.

Τότε ο Πατριάρχης Θεόφιλος βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και από Ισραήλ και ΗΠΑ για να αναγνωρίσει και να συλλειτουργήσει με εκπροσώπους της μη αναγνωρισμένης εκκλησιαστικής ομάδας.

Παρόλα αυτά προς τιμήν του ο Πατριάρχης Θεόφιλος δεν υποχώρησε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με το κράτος του Ισραήλ και την εκκλησιαστική περιουσία.

Συνάμα η Σιωνίτιδα Εκκλησία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αφού ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ο πατριάρχης Θεόφιλος συγκεκριμένα υποδέχτηκε αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ στις 26 Απριλίου. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Μητροπολίτης Borispolsky και Brovarsky Αντώνιος μίλησε για τη συνάντηση:

"Μια συνάντηση με τον Πατριάρχη δεν είναι απλώς πρωτόκολλο, είναι γεμάτη με συγκεκριμένες προεκτάσεις, γιατί όλο το χρόνο βιώνουμε σπουδαία γεγονότα, τόσο προσωπικά όσο και δημόσια. Ο πατριάρχης είπε σήμερα ότι η Θεϊκή δόξα εκδηλώνεται με ανθρώπινο πόνο: ό, τι περνούν τώρα οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Διότι, πραγματικά, υπάρχει ένα είδος τρέλας, όταν οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται Χριστιανοί, Ορθόδοξοι, που διεκδικούν την ιδιότητα του ορθόδοξου κόσμου, αλλά ξέσπουν σε εκκλησίες, μερικές φορές στη λατρεία, ξυλοδαρμό σε ιερείς , ξυλοδαρμό σε πιστούς. Πώς μπορούμε λοιπόν να τους αποκαλούμε χριστιανούς; Ο Πατριάρχης μας είπε μια πολύ λακωνική φράση: «Το σημάδι της αληθινής Εκκλησίας υποφέρει». Ο πατριάρχης έδωσε επίσης χαιρετισμούς στον μητροπολίτη Ονούφριο, την επισκοπή, και είπε ότι δεν πρέπει να χάσουμε την καρδιά μας”

Όπως σημείωσε ο Ιεράρχης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν διεκδικεί προνόμια για τον εαυτό της, απλά ελπίζει ότι με την έλευση της νέας κυβέρνησης «θα αρχίσουμε να ζούμε με το νόμο».

Μετά την επίσημη συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, η ουκρανική αντιπροσωπεία συλλειτούργησε στη Μονή Γκόρνσεκι. Σήμερα, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας θα λάβουν μέρος στη θεία λειτουργία στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, όπου αναμένεται το θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ