Ελληνοτουρκικά

Σε ετοιμότητα για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς: Έκτακτο σχέδιο διαφυγής σε ΗΠΑ ή Καναδά - Έρχονται εξελίξεις - "Βράζει" η Άγκυρα

Σχέδιο διαφυγής των 8 Τούρκων αξιωματικών στις ΗΠΑ εξέταζαν οι ελληνικές αρχές, σχέδιο το οποίο ανέστειλε η επικήρυξη των "8" από το καθεστώς Ερντογάν. Ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι περισσότερο τα αίτια που οδήγησαν στη σύνταξη ενός τέτοιου σχεδίου, παρά η αναστολή του.

Κατά καιρούς έχουν υπάρξει απειλές από την Άγκυρα, ενώ η δράση της MIT σε χώρες εκτός Τουρκία, έχει ωθήσει τις ελληνικές αρχές να είναι σε μόνιμο "συναγερμό" για την προστασία των φερόμενων ως πραξικοπηματιών. Το πιο πιθανό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξεταστεί ενδεχόμενα τουρκικής εισβολής για απαγωγή των "8".

Σίγουρα οι ελληνικές αρχές θέλουν να ξεφορτωθούν το βάρος των Τούρκων αξιωματικών, κατάσταση η οποία επιδεινώνει την ελληνοτουρκική κρίση, ωστόσο ένα σχέδιο διαφυγής στις ΗΠΑ προμηνύει υποψίες για δράση ή επικείμενη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας.

Η απόφαση του Ερντογάν να επικηρύξει τους «8» άλλαξε άρδην τα σχέδια των ελληνικών αρχών, οι οποίες προωθούσαν τη μετεγκατάσταση των Τούρκων αξιωματικών στις ΗΠΑ ή στον Καναδά.

Σχεδόν τρία χρόνια έχουν περάσει από το πρωινό της 16ης Ιουλίου του 2016, όταν οκτώ αξιωματικοί της τουρκικής αεροπορίας — την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος — κατέφυγαν στην Ελλάδα, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Κατόπιν μίας μαραθώνιας δικαστικής διαδικασίας, η οποία προσέλαβε πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις, ο Άρειος Πάγος απεφάνθη υπέρ του αιτήματος των Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι στη γειτονική χώρα κατηγορούνται ως τρομοκράτες και μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Παρά το αίσιο τέλος της υπόθεσης — και σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ίδιων — η «περιπέτεια» αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους επικηρύξει με το ποσό των σχεδόν 700.000 ευρώ (4 εκατ. τουρκικές λίρες) —εξέλιξη, η οποία επέφερε τα πάνω — κάτω.

Το σχέδιο διαφυγής σε ΗΠΑ ή Καναδά

Η πρόσφατη απόφαση του Άρειου Πάγου για την οριστική χορήγηση πολιτικού ασύλου, σκόρπισε — μία κατ' αρχήν αισιοδοξία — στους αξιωματικούς της τουρκικής αεροπορίας, κάτι το οποίο εντέλει, δεν επιβεβαιώθηκε από τις μετέπειτα εξελίξεις.

Αμέσως μετά τη δικαστική απόφαση, στόχο των ίδιων αλλά και των ελληνικών αρχών αποτελούσε η μετεγκατάσταση στις ΗΠΑ ή στον Καναδά, προκειμένου οι «8» να κάνουν μία νέα αρχή.

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν ανέστειλε επ' αόριστον το σχέδιο «διαφυγής» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους «8» να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην Ελλάδα.

«Όσο είναι ο Ερντογάν στα πράγματα, δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο» σπεύδει να συμπληρώσει η ανώνυμη πηγή.

Μάλιστα, η διέξοδος στις ΗΠΑ ή τον Καναδά φέρεται να είχε εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από το 2016 —επιθυμώντας να «ξεφορτωθούν» το βάρος της ευθύνης αλλά και να αποφύγουν νέες ατραπούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αγκάθι για τις σχέσεις Ελλάδας — Τουρκίας το ζήτημα των «8»

Στην απόπειρα απεμπολής της όποιας ευθύνης εκ μέρους της Ελλάδας, εστιάζει και ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο οποίος παραδέχεται ότι θα ήταν καλύτερο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να μην είχε προκύψει το… αγκάθι των «8».

«Σίγουρα η υπόθεση δημιούργησε προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι σαφές αυτό. Επρόκειτο για ένα αγκάθι στις σχέσεις Τσίπρα — Ερντογάν» τονίζει, μιλώντας στο Sputnik.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, η «καυτή πατάτα» των Τούρκων αξιωματικών θα ήταν καλύτερο για τις σχέσεις Αθήνας — Άγκυρας, να μην είχε «πέσει» ποτέ στις πλάτες της Ελλάδας.

Δεν παραλείπει να υπενθυμίσει, μάλιστα, ότι «ο Ερντογάν προσδοκούσε ότι ο κ. Τσίπρας θα παρέδιδε στην Τουρκία» τους αιτούντες πολιτικό άσυλο —μία προσδοκία η οποία τελικώς δεν επιβεβαιώθηκε από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα την όξυνση των διμερών σχέσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ