Οικονομία

Ο Τσακαλώτος γειώνει τους «ανοιχτοχέρηδες» του Μαξίμου: Κανένα δώρο Πάσχα – για λίγους οι 120 δόσεις

Σε μια διπλή παρέμβαση επί των οικονομικών, αλλά με ενδεχόμενες πολιτικές προεκτάσεις, προχώρησε την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρώτον ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι μόνο οι οικονομικά αδύναμοι θα ωφεληθούν από τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (βλέπε 120 δόσεις).

Δεύτερον ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί επίδομα Πάσχα, ένα προεκλογικό «δωράκι» που πριν από δύο εβδομάδες είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί –προφανώς σε συνεννόηση με κάποιους– ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος (εδώ).

Είναι εμφανές ότι ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος είχε σπεύσει να διαψεύσει με ειρωνείες τον κ. Πετρόπουλο (εδώ), εμφανίζεται ως ο ψύχραιμος και ο «σφιχτός» της κυβέρνησης, σε αντίθεση με τους «γαλαντόμους». Εναν τέτοιο ρόλο μπορεί να σπεύσουν να διεκδικήσουν κάποιοι άλλοι στο Μαξίμου με σκοπό να φιλοτεχνήσουν ένα πιο φιλολαϊκό προφίλ.

Αλλά αυτά θα τα δούμε στο προσεχές μέλλον. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» της Πάτρας. Αναφερόμενος κατ’ αρχάς στο σχέδιο για τις ρυθμίσεις οφειλών και συγκεκριμένα στο ζήτημα των 120 δόσεων δήλωσε: «Σχεδιάζουμε διάφορες παρεμβάσεις και το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσουμε ανθρώπους, που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν κάποιο χρέος, έτσι και αυτό, όπως με το νέο νόμο Κατσέλη έχουμε δυο στόχους: να βοηθήσουμε τους ανθρώπους, που πραγματικά έχουν πρόβλημα και να μην βοηθήσουμε όσους είναι κακοπληρωτές, που έχουν λεφτά και δεν θέλουν να πληρώσουν, είναι σημαντικό. Κάποιος, που έχει ιδρώσει για να ξεπληρώσει είτε προς την φορολογία είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νιώθει άσχημα να βλέπει έναν κακοπληρωτή, που έχει λεφτά και δεν πληρώνει, να μπαίνει σε ένα σύστημα δόσεων.

Έτσι, όποιο σύστημα παρουσιάζεις πρέπει να έχει το στοιχείο της δικαιοσύνης, ότι ο άνθρωπος, που βοηθάς έχει πραγματικό πρόβλημα και με μια μικρή βοήθεια μπορεί να πληρώσει»», εξήγησε. Στο δεύτερο ζήτημα, για τα 650 εκατ. ευρώ που περίσσεψαν για πληρωμές αναδρομικών το 2018, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα δοθούν ως επίδομα Πάσχα, καθώς κάτι τέτοιο θα απειλούσε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.

«Αυτά τα λεφτά, που αναφέρεστε, ήταν μια πίστωση στην περίπτωση, που εμείς δεν προλαβαίναμε να μπορούμε να πληρώσουμε όλα τα αναδρομικά και βάλαμε στην άκρη κάποια χρήματα για να μετρήσουν στο 2018. Αν τα ξοδέψουμε το 2019, πιάνονται ως δαπάνες και θα μπορούσε αν δεν πάμε καλά, να μην φτάσουμε το στόχο. Άρα αυτά είναι στην άκρη, αλλά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε εντός των στόχων», είπε.

Πηγή: Protagon.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...