Υγεία

Ελληνίδα ερευνήτρια κόντρα στις φαρμακευτικές θέλει να κάνει προσιτή θεραπεία για τον καρκίνο σε όλους

Η Dr. Maria Themeli, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο VUmc Cancer Center στο Άμστερνταμ, είναι αποφασισμένη να κάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη θεραπεία του καρκίνου του αίματος με την παραγωγή κυττάρων CAR-T ελεύθερα προσβάσιμων σε όλους.

Αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες ανέφεραν υψηλό κόστος παραγωγής για τα κύτταρα CAR-T, η Themeli και μια ομάδα ερευνητών κατόρθωσε να τα παράγει σε μικρότερη κλίμακα από ότι θα ήταν απαραίτητη για εμπορική παραγωγή πλήρους κλίμακας.

Πιστεύει ότι η παραγωγή κυψελίδων CAR-T σε εμπορικό επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλότερο κόστος από εκείνο που αξιώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

"Υπάρχουν δυσκολίες επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την παραγωγή κυψελών CAR-T (Novartis και Kite Pharma) έδωσαν πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, περίπου 350.000 ευρώ, όταν η παραγωγή σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ", δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων , προσθέτοντας ότι η θεραπεία του καρκίνου δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων. Το κόστος που αναφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνει πολύ δύσκολη τη θεραπεία εκτός της κλινικής μελέτης, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι διατεθειμένα να καλύψουν τα έξοδα θεραπείας.

Ο Δρ Themeli πιστεύει ότι η ανοσοθεραπεία μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ατόμων που πάσχουν από συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

Σήμερα διεξάγονται μελέτες σχετικά με τη χρήση των CAR-T, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο θεαματικά για περιπτώσεις συμπαγούς καρκίνου. "Η ομάδα μας, μαζί με επιστήμονες από όλο τον κόσμο, προσπαθεί να βρει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε βελτιωμένα αποτελέσματα για τη θεραπεία με CAR-T και για άλλους τύπους καρκίνου", δήλωσε η Δρ. Themeli .

Ο Δρ Βάσω Αποστολόπουλος πιστεύει ότι υπάρχουν θεραπείες για όλες τις ασθένειες που βρίσκονται σε ψυγεία

"Δυστυχώς, όταν πιστεύαμε ότι είχαμε τελειώσει με αυτό το παζλ, ξαφνικά εμφανίζονται νέα μέρη και αυτό συμβαίνει επειδή ο καρκίνος είναι μια εξαιρετικά μεταβλητή ασθένεια."

"Στο εργαστήριο, έθεσα μικρούς και μεγάλους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και τους γιορτάζω όλους."

"Είναι σημαντικό να τους γιορτάσουμε, γιατί στην έρευνα υπάρχει αποτυχία και απογοήτευση 90% και μόνο 10% στιγμές ευτυχίας. Η απάντηση σε μια ερώτηση είναι η κινητήρια δύναμη. "

Ο Δρ Θεμέλης, γεννημένος στην Πάτρα, απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας προτού συνεχίσει την μεταδιδακτορική της έρευνα στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Νέα Υόρκη το 2010, όπου έλαβε εκπαίδευση στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και τις κλινικές εφαρμογές της ανοσοθεραπείας με CAR -Τ κύτταρα. Η δουλειά της ομάδας της οδήγησε σε σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της ανοσοθεραπείας με κύτταρα CAR-T.

Ο Dr. Themeli έχει λάβει πολλά διακεκριμένα βραβεία, όπως η υποτροφία Druckenmiller από το Ίδρυμα Stem Cell της Νέας Υόρκης και η TRT (Μεταγραφική Έρευνα στην Αιματολογία) από την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Ένωση Αιματολογίας. Το 2015 έλαβε την υποτροφία Marie Curie από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επέστρεψε στην Ευρώπη για να πραγματοποιήσει έρευνα στο τμήμα αιματολογίας στο VUmc Cancer Center του Άμστερνταμ. Η Themeli επίσης ονομάστηκε "Γυναίκα της Χρονιάς 2017" στις Κάτω Χώρες, παρά το γεγονός ότι μόνο ζει και εργάζεται εκεί για δυόμισι χρόνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...