Αρχείο

Στην αντεπίθεση το Ιράν - Αποκάλυψε δίκτυα κατασκοπείας της CIA και MI6 - Συνελήφθησαν δεκάδες πράκτορες των υπηρεσιών

Νέες διαστάσεις παίρνει η κόντρα Ιράν-Δύσης, με τους πρώτους να ισχυρίζονται δια του υπουργείου Πληροφοριών, πως συνελήφθησαν δεκάδες μέλη της CIA και MI6 που δρούσαν στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

ΗΠΑ και Βρετανία δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό, ωστόσο, η εν λόγω αποκάλυψη εκτιμάται πως θα προκαλέσει μια νέα πιο σκληρή ρήξη στις σχέσεις Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.

Δημοσίευμα αναφέρει ότι το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν αποκάλυψε δίκτυο κατασκοπείας της CIA, προχωρώντας στη σύλληψη δεκάδων πρακτόρων και στην ταυτοποίηση συνολικά 290 ατόμων.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν, Μαχμούντ Αλαβί, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το υπουργείο του κατόρθωσε να καταφέρει βαρύ πλήγμα στο δίκτυο κατασκοπείας της CIA που λειτουργούσε τόσο εντός του Ιράν όσο και στην ευρύτερη περιοχή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mehr News Agency.

Ο υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι συνελήφθησαν δεκάδες κατάσκοποι που εργάζονταν σε ευαίσθητους τομείς του κράτους, ως αποτέλεσμα της δουλειάς του υπουργείου.

«Με μια περίπλοκη διαδικασία εναντίον της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ταυτοποιήθηκαν 290 κατάσκοποι από το δίκτυο κατασκοπείας της σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Μαχμούντ Αλαβί σημείωσε, επίσης, ότι είχε ληφθεί ανάλογο μέτρο σχετικά με τη βρετανική MI6 και δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει αργότερα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρήσεις εναντίον των δύο ξένων υπηρεσιών κατασκοπείας. Δήλωσε, ακόμη, πως οι πληροφορίες σχετικά με τα δίκτυα κατασκοπείας θα προωθηθούν σε ενδιαφερόμενες φιλικές χώρες.

Κατά το προηγούμενο έτος, οι δυνάμεις πληροφοριών κατέστρεψαν 114 τρομοκρατικές ομάδες Takfiri, 116 πυρήνες που σχετίζονταν με MKO, 44 ομάδες κατά της επανάστασης και 380 ομάδες λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Λονδίνο έχουν σχολιάσει προς το παρόν το δημοσίευμα. Οι ΗΠΑ πρόσφατα χαρακτήρισαν επίσημα τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η Τεχεράνη με τη σειρά της πρόσθεσε την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν έχουν επιδεινωθεί αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα. Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, μια διεθνή συνθήκη που προέβλεπε άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και την έγκριση για διεθνείς επιθεωρήσεις σε πυρηνικούς σταθμούς.

Τον Νοέμβριο του 2018, η Ουάσινγκτον επέβαλε βαριές κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο, τον τραπεζικό τομέα και τις ναυτιλιακές βιομηχανίες του Ιράν, επιχειρώντας να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου. Η κίνηση των ΗΠΑ επικρίθηκε από την Τεχεράνη και τα άλλα μέρη της συμφωνίας για τα πυρηνικά.

Β.Κ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ