Οπλικά συστήματα

Μόσχα σε Άγκυρα: «Είμαστε εδώ & για τους S-400 & για άλλα όπλα!» - Αποστολάκης: «Ανησυχητική εξέλιξη»

Μετά τις πρωϊνές δηλώσεις του Τσαβούσογλου και τις απειλές του κατά των Αμερικανών αλλά και της...Ελλάδας, σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνει και νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά περισσότερων πυραύλων S-400, πριν από λίγο το Κρεμλίνο απάντησε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα αντέδρασε ταχέως στο "άνοιγμα" του Τσαβούσογλου για περαιτέρω συνεργασία, οικονομική, στρατιωτική και τεχνική σε ό,τι αφορά τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Κρεμλίνο ανταποκρίνεται θετικά στο ενδεχόμενο εκφράζοντας το ότι "η Ρωσία είναι ανοιχτή για να κάνει μια νέα συμφωνία με την Τουρκία σχετικά με τους S-400 και πως αναζητά ευκαιρίες για τη βελτίωση της συνεργασίας".

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα το πρωϊ της Τετάρτης ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου απείλησε" ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει περισσότερους S-400 ή άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας αν οι ΗΠΑ αρνηθούν πλέον να τους πουλήσουν τα συστήματα Patriot και η Άγκυρα θα πρέπει να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες αλλού.

Τέλος επισήμανε ότι η Τουρκία θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς, μέχρι να είναι η ίδια ικανή να κατασκευάσει το δικό της, αντί για το πρόγραμμα του stealth μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35, αφήνοντας έκθετους τους Αμερικανούς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Σε αναμονή βρίσκεται η ελληνική πλευρά για την παράδοση S-400 από την τη Ρωσία στην Τουρκία, μία συμφωνία που από την αρχή προκάλεσε ανησυχία στο Πεντάγωνο.

«Η προμήθεια των S-400 από τους Τούρκους μας ανησυχεί από την ώρα που ανακοινώθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, προσθέτοντας: «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και περιμένουμε».

Για το νομοσχέδιο-«πακέτο» που προωθεί το Κογκρέσο για την Ελλάδα

Αισιοδοξία εξέφρασε ο κ. Αποστολάκης σχολιάζοντας το νομοσχέδιο-«πακέτο» που προωθεί το αμερικανικό Κογκρέσο, στο πλαίσιο του οποίου οι γερουσιαστές καλούν τον υπουργό Εξωτερικών να παρουσιάσει «λίστα» των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και άρση του εμπάργκο στην Κύπρο.

«Η αμερικανική πρωτοβουλία αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τον ρόλο της Ελλάδας. Θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους γιατί όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει η χώρα μας πιάνει τόπο. Είναι μία ενέργεια που αναδεικνύει την Ελλάδα σε σημαντικό δρώντας για την άμυνα και την ασφάλεια στην περιοχή. Για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα των παραβιάσεων σε αυτό το επίπεδο, το Κογκρέσο, κάτι το οποίο μας κάνει ακόμη περισσότερο αισιόδοξους», επισήμανε ο κ. Αποστολάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ