Κόσμος

«Βία και νοθεία» καταγγέλλει η ΕΕ - Δηλώσεις «φωτιά» Γιλντιρίμ-Ιμάμογλου - «Xοντρό» παιχνίδι με τα άκυρα από το ΑΚΡ

Βία και νοθεία κυριάρχησαν και σε αυτές τις εκλογές στην Τουρκία (600 περιπτώσεις βίας σε όλη την χώρα σύμφωνα με τα  επίσημα στοιχεία), στις οποίες τώρα αρχίζουν να καταγγέλλονται σοβαρές παρατυπίες με τα λεγόμενα άκυρα ψηφοδέλτια , ενώ θέση για το θέμα πήρε και η ΕΕ.

Ένα τεράστιο παιχνίδι ξεκίνησε από χθες να παίζεται στην Κων/πολη με τις 250-300 χιλιάδες άκυρους ψήφους.... από το ΑΚΡ, το οποίο θα ζητήσει να επαναξεταστούν όλες, κάτι που θα προκαλέσει τριγμούς στο ήδη «βαρύ» πολιτικό σκηνικό στην χώρα.

«Υπάρχουν 319 500 άκυρες ψήφοι. Υπάρχουν παρατυπίες. Οι μη έγκυρες ψήφοι είναι 10 φορές περισσότεροι από τη διαφορά. Ακόμη και αν ένας ψήφος να βρεθεί  μη έγκυρος σε κάθε κάλπη, τα αποτελέσματα των εκλογών ενδέχεται να αλλάξουν», δήλωσε  αρχικά στο πρακτορείο Anadolu (AA) ο Εκρέμ  Ιμάμογλου,  υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τον  Μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος  έκανε και μια άλλη δήλωση για τον Τύπο όπου ανέφερε  ότι υπάρχει ένα καθαρό περιθώριο  25158 ψήφους μεταξύ του ιδίου και του Μπινάλι Γιλντιρίμ  υποψήφιου της Λαϊκής Συμμαχίας.

Πηγές των Κεμαλικών καταγγέλλουν αλλοίωση αποτελεσμάτων σε πολλές πόλεις ενώ το παιχνίδι παίζεται ακόμη  σαφώς  με τις λεγόμενες άκυρες ψήφους.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρακτορείο ειδήσεων  Anadolu σταμάτησε να ενημερώνει το κοινό σχετικά με τις τοπικές εκλογές στην Κων/πολη  από τις 21:21. χθες (31 Μαρτίου).

Η επόμενη  ενημέρωση  έγινε στις 13.00μμ σήμερα, όπου στην  Κων/πολη παρουσιάστηκε με κόκκινο χρώμα στον χάρτη  το κόμμα του  Ιμμάμογλου ο οποίος ακόμα ....προηγείται .

«Το καθαρό περιθώριο μεταξύ εμού και του αντιπάλου μου  είναι 25158 ψήφοι. «Πάνω από 250 χιλιάδες άκυρες ψήφους εξακολουθούν να υπολογίζονται», δήλωσε ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά ο Γιλντιρίμ  δήλωσε ότι το περιθώριο μεταξύ του ιδίου και Ιμάμογλου είναι 25 χιλιάδες και πρόσθεσε: «Οι άκυροι ψήφοι είναι δέκα και μισό φορές υψηλότεροι  από το περιθώριο,  και εξακολουθούν να υπολογίζονται.»

Ο ίδιος συνέχισε ως  εξής: «Είναι μια σημαντική λεπτομέρεια ενώ  υπάρχουν κάποιες παραβιάσεις της ασφάλειας των εκλογώνκαι  μερικές λανθασμένες καταχωρήσεις εκτός από αυτό, εμείς δηλώνουμε ότι η διαδικασία......συνεχίζεται».

"Εδώ,  ο αριθμός των άκυρων  ψήφων είναι δεκαπλάσιος από το περιθώριο μεταξύ εμένα και του Ιμάμογλου. Όπως  εκτιμώ  μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα», καταλήγει ο ίδιος βάζοντας "φωτιά".

Αν υποπτευτούμε ότι υπάρχει περίπτωση αλλαγής των συσχετισμών στην Κων/πολη με  το θέμα των άκυρων ψήφων, ...τότε  όλα θα είναι πιθανά στην συνέχεια στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν νόμισε ότι θα ήταν ένας ακόμη εύκολος γύρος όπως οι προηγούμενοι και διαψεύστηκε πανηγυρικά, αλλά  αυτό δεν πρόκειται να το επαναλάβει ποτέ στην συνέχεια.     

Την ίδια στιγμή οι απεσταλμένοι της ΕΕ είδαν στην Τουρκία μόνο βία, νοθεία και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

«Φοβάμαι ότι εμείς από το Κογκρέσο του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η Τουρκία έχει σήμερα το ελεύθερο και δίκαιο εκλογικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για πραγματικά δημοκρατικές εκλογές σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές», δήλωσε ο Andrew Dawson, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών από το Συμβούλιο της Ευρώπης (CoE) σε συνέντευξη Τύπου σήμερα  Δευτέρα, σχετικά με τις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία.

Παρόλο που ο Dawson ανέφερε την αποτελεσματικότητα, στην ασφάλεια των διαδικασιών ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα που παρακολούθησε  σε  Άγκυρα,  Κωνσταντινούπολη,  Σμύρνη,  Αττάλεια,  Άδανα,  Erzurum και  Ντιγιαρμπακίρ, επέκρινε το γενικό πολιτικό περιβάλλον ως μη «δημοκρατικό».

Για να είναι πλήρως συμβατή με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Dawson υποστήριξε ότι «χρειάζεται ένα πολιτικό περιβάλλον όπου υπάρχει πραγματική ελευθερία έκφρασης, όπου όλοι οι πολίτες θα  μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους χωρίς φόβο».

Τόνισε επίσης την δίωξη των δημοσιογράφων στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Dawson, η δημοκρατική εκλογική εκστρατεία της Τουρκίας δεν προσέφερε ένα περιβάλλον "όπου οι δημοσιογράφοι μπορούν να εκτελέσουν  την δουλειά τους και τα σχόλιά τους χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο να καταλήξουν στη φυλακή μόνο και μόνο  γιατί εξέφρασαν τις νομικές και νόμιμες απόψεις τους».

«Θα πρέπει να υπάρχει ίση πρόσβαση για όλα τα μέρη που εμπλέκονται στις  εκλογές για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι σε θέση να αποκτήσουν ισορροπημένη εικόνα των προγραμμάτων και των στόχων των υποψηφίων. Ο ισότιμος ανταγωνισμός για όλους αποτελεί μια απόλυτη προϋπόθεση για μια εκλογική εκστρατεία που καλείται δίκαιη και ελεύθερη» , πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Dawson αναφέρθηκε επίσης στους νόμους της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις μαζικές κρατήσεις πολιτών.

«Σημειώνουμε επίσης ότι ο ορισμός της Τουρκίας για την τρομοκρατία δεν είναι σύμφωνος με τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ιδίως τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε.

Η Τουρκία δεν διαθέτει δημοκρατικό παρελθόν και η εναλλαγή στην εξουσία πάντα υλοποιείται κάτω από ένα ανελεύθερο καθεστώς με επεισόδια και πολλές συλλήψεις.

Η ουσία τώρα όμως  είναι ότι έρχονται άσχημες ημέρες για την χώρα αυτή, η οποία απασχολεί την διεθνή κοινή γνώμη συνεχώς, μιας και απειλεί  συνεχώς πολλές χώρες της περιοχής , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

http://bianet.org/english/politics/207017-imamoglu-truths-come-out-sooner-or-later-yildirim-result-can-change

https://www.turkishminute.com/2019/04/01/council-of-europe-delegation-finds-turkeys-elections-neither-free-nor-fair/

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...