Κόσμος

Αποστολάκης με Μενέντεζ: Τουρκία και F-35 στην ατζέντα της συζήτησης

Το τραπέζι των συζητήσεων θα περιέχει πολλά ζητήματα.

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η σημαντική συνάντηση, τόσο από πλευράς συμβολισμών όσο και από πλευράς ουσίας, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και τον Γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Στο κρίσιμο τετ-α-τετ τέθηκαν «επί τάπητος» τόσο το ζήτημα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία, όσο και οι κυρώσεις των Αμερικανών στην Άγκυρα, διατάξεις στο νομοσχέδιο που προωθεί ο Αμερικανός Γερουσιαστής.

Ειδικότερα, ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης υποδέχτηκε πριν από λίγη ώρα τον Αμερικανό πολιτικό στο γραφείο του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου και συζήτησαν για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο διάλογος Αποστολάκη – Μενέντεζ και τα «ελληνικά»
Ο κ. Αποστολάκης απευθυνόμενος προς τον Αμερικανό πολιτικό, έκανε ειδική μνεία στο διακομματικό νομοσχέδιο που εισήχθη με πρωτοβουλία του, στην Βουλή των ΗΠΑ, και το οποίο επιβάλλει μια σειρά κυρώσεων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων η ακύρωση της παράδοσης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Επιπλέον το νομοσχέδιο υποχρεώνει τον επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας να υποβάλλει λίστα των Τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο, προβλέπει την άρση του εμπάργκο των όπλων προς την Μεγαλόνησο.

Συγκεκριμένα, ο ΥΕΘΑ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών, είπε στον Μενέντεζ: «απόλαυσα την συνέντευξη σας στην Καθημερινή», με τον Αμερικανό να απαντά: «και που να με ακούγατε να τη δίνω και στα ελληνικά!».

Ενώ σε άλλο σημείο, ο Αποστολάκης σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του Γερουσιαστή δήλωσε ότι: » αυτή η συνάντηση συμπίπτει με την πρωτοβουλία σας για το νομοσχέδιο που αφορά στην ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο και το θεωρούμε πολύ σημαντικό αλλά και την πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα.»

Ποιος ο στόχος του νομοσχεδίου
Το εν λόγω νομοσχέδιο που έχουν καταθέσει στη Γερουσία ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Οι δυο γερουσιαστές επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο πολιτικοί έχουν σημαντικές θέσεις σε όργανα του Κογκρέσου για ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας, καθώς ο Μενέντεζ είναι επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ο Ρούμπιο μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...