Βαλκάνια

Αλβανική κινητοποίηση στα Βαλκάνια - Σκόπια: "Oι Αλβανοί είναι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας" - Στα Τίρανα ο διοικητής της KFOR

Κινητοποιούνται οι Αλβανοί στα Βαλκάνια, με κατακόρυφη αύξηση της εθνικιστικής ρητορικής, τόσο στα Τίρανα, όσο και στα Σκόπια. Ο ηγέτης του σκοπιανού αλβανικού κόμματος διαμήνυσε πως η πΓΔΜ ανήκει στους Αλβανούς, ενώ ενδεικτικό της επικινδυνότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η υποστήριξη της υποψηφιότητας για την προεδρία του προταθέντος από την κυβέρνηση, Στέβο Πενταρόφσκι. 

Την ίδια στιγμή, έχουμε έντονη κινητικότητα και στο Κόσοβο, με κλιμάκωση της επιθετικότητας και από τις δύο πλευρές, και με επίσκεψη του διοικητή της KFOR στα Τίρανα να επιβεβαιώνει μερικώς τoυς φόβους για την ευρύτερη περιοχή.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση- DUI, Αλί Αχμέτι, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία, μίλησε στους πολίτες του Γκόστιβαρ, αναφέροντας ότι η χώρα μπαίνει τώρα σε μια νέα φάση για την βελτίωση πολιτικού κλίματος και ότι τα μικρά αλβανικά κόμματα δεν έχουν την ικανότητα και δεν είναι έτοιμα «επειδή μπροστά μας έχουμε ένα μεγάλο έργο».

«Πρόκειται για ένα σχέδιο αλλαγής, όχι μόνο στη σκέψη, αλλά, στην εδραίωση μιας φιλοσοφίας και μιας έννοιας που είναι χρήσιμη και απαραίτητη για όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

Εάν είχα και την παραμικρή υπόνοια ότι δεν θα προχωρήσει το αλβανικό ζήτημα στη χώρα, δεν θα συμμετείχα σε κανένα σχέδιο, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι το αλβανικό ζήτημα με αυτές τις πολιτικές θα προχωρήσει και θα νικήσουμε, θα κερδίσουμε όλοι. Αυτή είναι η έννοια των σύγχρονων κρατών και η έννοια της ενωμένης Ευρώπης», δήλωσε ο Αχμέτι.

Ο ηγέτης του DUI τόνισε ότι οι Αλβανοί είναι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας και δεν είναι ενοικιαστές και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.

«Σήμερα, με υπερηφάνεια ανεμίζουμε την εθνική σημαία μας, σήμερα έχουμε μαθήματα στην αλβανική γλώσσα σε τρία πανεπιστήμια, σήμερα έχουμε Αλβανούς στην αστυνομία, στους επαγγελματίες στρατιώτες, στις δημόσιες και μυστικές πληροφορίες του κράτους, σήμερα γράφουμε και μιλάμε στην αλβανική γλώσσα σε όλους τους θεσμούς αυτής της χώρας, στη γη των προγόνων μας, για αυτό δεν πρέπει να διστάζουμε, αλλά να ενισχύουμε και να υποστηρίζουμε την έννοια του μέλλοντος, διότι στις εκλογές τις 21ης Απριλίου ψηφίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα», είπε στην εκδήλωση του Γκόστιβαρ.

Ο διοικητής της KFOR επισκέφθηκε την Αλβανία

Ο διοικητής των νατοϊκών Δυνάμεων Κοσσυφοπεδίου-KFOR, στρατηγός Λορέντζο Ντ’ Άντάριο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, Μπαρδούλ Κολτσάκου.

"Η επίσκεψη του στρατηγού Ντ’ Άντάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συζητήσεων για βασικά ζητήματα ασφαλείας, καθώς και για την υποστήριξη της χώρας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο", σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Κατά τη συνάντηση του με τον ταξίαρχο Κολτσάκου συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή, εκφράζοντας κοινές ανησυχίες σχετικά με τις απειλές ως προς το Κοσσυφοπέδιο, την περιοχή και γενικότερα, όπως επισημαίνει το αλβανικό υπουργείο Άμυνας.

https://www.youtube.com/watch?v=Y1U0LfHa2Xs

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ