Ένοπλες Συρράξεις

Ώρα μηδέν για τη «μητέρα των μαχών»: Ο Χαφτάρ με την ομάδα Wagner μπαίνει στην Τρίπολη της Λιβύης - «Απόρθητο φρούριο» δημιουργεί ο Β. Πούτιν

Κινδυνεύει η Λιβύη με νέα επέμβαση του ΝΑΤΟ μετά το 2011 , ενώ υπάρχει εμπλοκή με την Ρωσία;  

Ο  στρατηγός Χαφτάρ, με την υποστήριξη εκατοντάδων Ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας  PMC Wagner, προελαύνει στην Τρίπολη της Λιβύης (βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα πριν την πόλη), ενώ Βρετανία, Γαλλία και Τουρκία ουρλιάζουν για κατάπαυση του πυρός, για να σωθούν οι τζιχαντιστές διότι περί αυτών πρόκειται.      

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν την κατάπαυση του πυρός  σε κοινό ανακοινωθέν, προειδοποιώντας ότι "οι στρατιωτικές ενέργειες και οι απειλές μονομερών βημάτων θα μπορούσαν να επιστρέψουν τη χώρα στο χάος".

Το Λονδίνο ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία υποτίθεται ότι θα διεξαχθεί σήμερα σε κλειστή σύνοδο.

Πριν λίγο το Κρεμλίνο  μέσω της εκπροσώπου  του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, εξέφρασε φόβους ουσιαστικά για επέμβαση του ΝΑΤΟ για να μην πέσει το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας σε υδρογονάνθρακες Λιβύης σε ρωσικά χέρια.

«Η Μόσχα ελπίζει ότι ένα νέο στρατιωτικό σενάριο δεν θα εφαρμοστεί στη Λιβύη και η κρίση θα εξαλειφθεί με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο», ​​δήλωσε η κ.Ζαχάροβα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το σενάριο δεν θα εκπληρωθεί», τόνισε η Ρωσίδα διπλωμάτης, και το οποίο αφορά βεβαίως πιθανή στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ, πιθανόν από τις  βάσεις στην Σικελία και την Σούδα.

«Πιστεύουμε ότι η κρίση θα διευθετηθεί με πολιτικό και διπλωματικό τρόπο. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια όλα  αυτά τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η ίδια οριοθετώντας στις ΗΠΑ πως ότι γίνει στην Λιβύη θα συζητηθεί και αποφασιστεί ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

Από χθες  Πέμπτη, ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, διέταξε τα στρατεύματά του να ξεκινήσουν επίθεση στην πρωτεύουσα Τρίπολη, υποσχόμενος την απελευθέρωσή της  από όλες τις παράνομες ένοπλες ομάδες.

Σημείωσε δε ο ίδιος ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης " άκουσε  την έκκληση" του λαού της Τρίπολης.

Ο πρωθυπουργός της αποκαλούμενης εθνικής συμφωνίας της Τρίπολης Fayez al-Sarraj διέταξε όλες τις στρατιωτικές μονάδες να είναι σε πλήρη συναγερμό μάχης, δίνοντας το πράσινο φως για προστασία από αεροπορικές επιδρομές για να «υπερασπιστεί τον άμαχο πληθυσμό και τις κρίσιμες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις».

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ξεκίνησε την εκστρατεία εναντίον της Τρίπολης, έχοντας προηγουμένως ανακοινώσει τη μεταφορά δυνάμεων στη δυτική περιοχή, η οποία τελεί υπό την εξουσία του διεθνώς αναγνωρισμένου πρωθυπουργού Faiz Saraj Field Marshal (αναγνωρισμένου από την δύση), ενώ ο Χαφτάρ διέταξε ότι όσοι αναρτούν λευκή σημαία να μην εκτελούνται και παρότρυνε τα στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν δύναμη μόνο εναντίον εκείνων που "αναζητούν αντιπαράθεση και αιματοχυσία"

«Σήμερα ολοκληρώνουμε τη θριαμβευτική μας πορεία στον δρόμο των αγώνων και των μαχών, σήμερα ανταποκρινόμαστε στην έκκληση των ανθρώπων στην αγαπημένη μας πρωτεύουσα, όπως υποσχέθηκα», δήλωσε ο στρατηγός Χαφτάρ  σε ένα ηχητικό μήνυμα που διήλθε από τα αραβικά κανάλια.

«Σήμερα θα χτυπήσουμε τη γη από κάτω τα πόδια των καταπιεστών που σπέρνουν  το κακό και την αδικία στη χώρα μας. Έχει έρθει η ώρα και είναι καιρός να μπούμε  στην πρωτεύουσα, για να καταστρέψουμε  τις φατρίες, οι οποίες, κατά την άποψή μου, έγιναν οι όμηροι της δύσης», δήλωσε ο Χαφτάρ.

Ήδη μετά την επίθεση , ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρρες ζήτησε να τερματιστεί η ένοπλη κλιμάκωση, υποδεικνύοντας ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για να «ηρεμήσει την κατάσταση» και να διοργανώσει μια εθνική διάσκεψη προγραμματισμένη για τις 14-16 Απριλίου στο Ghadames.

Μετά την Συρία λοιπόν όπως έχουμε αναφέρει, έρχεται η σειρά της Λιβύης, η οποία διαθέτει τεράστια κοιτάσματα στην ΑΟΖ της που συνορεύει με την ελληνική, τα οποία είναι 4 φορές μεγαλύτερα από το κοίτασμα Ζορ, οπότε έχουμε να δούμε πολλά ακόμη.

https://youtu.be/e2Y7jOPGsDE?t=42

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ