Εκκλησία

Το Φανάρι «πιέζει» την Ελλαδική Εκκλησία για το ουκρανικό - Νέα συνάντηση με Ιερώνυμο

Μετά την συστράτευση στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας θα έχουμε και στο ουκρανικό;

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ από την πρώτη στιγμή της κοινής ανακοίνωσης Εκκλησίας της Ελλάδος και Οικουμενικού Πατριαρχείου προ εβδομάδων για τις σχέσεις με την κυβέρνηση είχε επισημάνει τον κίνδυνο.

Η Εκκλησία της Ελλάδας, της οποίας αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, έχει παραπέμψει το ουκρανικό σε αρμόδιες επιτροπές.

Οι πιέσεις όμως από το Φανάρι συνεχίζονται. Πρόσφατα ο καθηγητής Κονιδάρης υποστήριξε πως  “το κατεπείγον θέμα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας παραπέμφθηκε για δυσκόλως αποκρυπτόμενους λόγους μικροψυχίας έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις καλένδες γιατί τάχα μου δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη η αρμόδια συνοδική επιτροπή” .

Σήμερα οι πιέσεις συνεχίστηκαν με Φαναριώτικη αντιπροσωπεία να συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο.

Στο πλαίσιο αυτό, μια αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελούμενη από τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος προήδρευσε της «Συνόδου ενοποίησης» στο Κίεβο στις 15 Δεκέμβρη και τον Μητροπολίτη Αδριανούπολεως Αμφιλόχιο, επιτετραμένο του Φαναρίου στην Αθήνα, είχε επαφή με τον κ. Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πηγές της Ελλαδικής Εκκλησίας οι δύο πλευρές "αντάλλαξαν απόψεις και εξέφρασαν αμοιβαία ανησυχία." Ο Έλληνας προκαθήμενος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Φαναρίου ότι παρακολουθεί στενά την ουκρανική κατάσταση και ότι η Ελλαδική Εκκλησία θα εκφράσει την επίσημη θέση της επί του θέματος σύντομα σε επίπεδο Ιεραρχίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Εκκλησίας είχε προηγουμένως εξουσιοδοτήσει δύο συνοδικές επιτροπές, σε δογματικά και κανονικά ζητήματα, και σε διαχριστιανικές σχέσεις, να μελετήσουν περισσότερο το ζήτημα.

Οι επιτροπές θα υποβάλουν τις συστάσεις τους σε ολόκληρη την Ιεραρχία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...