Κόσμος

«Τα Ιμια» των Φιλιππίνων: Το νησί που περιτριγυρίζει η Κίνα -«Κάτω τα ξερά σας» λέει ο Ντουτέρτε

Να κάνει πίσω στη διεκδίκηση ενός διαφιλονικούμενου νησιού στη Νότια Σινική Θάλασσα κάλεσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων την Κίνα, απειλώντας την με «αποστολές αυτοκτονίας» αν τολμήσει να βάλει πόδι εκεί.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε μέχρι τώρα συγκρατούσε την οργή του για τις επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου στην περιοχή, απ’ όπου διέρχονται εμπορεύματα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ελπίζοντας να προσελκύσει επενδύσεις από την Κίνα. Αλλά μετά τις αναφορές του στρατού της χώρας του ότι εκατοντάδες σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής και ψαροκάικα τριγυρίζουν το νησί Παγκ-άσα, γνωστό επίσης και ως Τίτου, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Φιλιππίνων, ο Ντουτέρτε «άστραψε και βρόντηξε»: «Δεν θα παρακαλέσω ούτε θα ικετεύσω. Σας λέω μόνον μακριά τα χέρια σας από το Παγκ-άσα γιατί έχω στρατιώτες εκεί», είπε. «Αν το αγγίξετε θα αλλάξουν τα πράγματα. Τότε θα πω στους στρατιώτες μου “ετοιμαστείτε για αποστολές αυτοκτονίας”».

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε (Φωτογραφία: ΑΡ)

Κι όλα αυτά μολονότι έχει πει κατ’ επανάληψη ότι θα ήταν μάταιος ένας πόλεμος με την Κίνα, αφού η χώρα του θα έχανε και υφίστατο βαριές απώλειες.

Οι τελευταίες του προειδοποιήσεις ήρθαν μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων που χαρακτήριζε «παράνομη» παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας την παρουσία κινεζικών πλοίων κοντά στο νησί.

Στρατιώτες κατά την έπαρση της σημαίας των Φιλιππίνων στο νησί Παγκ-άσου, ή αλλιώς Τίτου (Φωτογραφία: ΑΡ)

Στρατιώτες κατά την έπαρση της σημαίας των Φιλιππίνων στο νησί Παγκ-άσου, ή αλλιώς Τίτου (Φωτογραφία: ΑΡ)

To Τίτου ή Παγκ-άσου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Σπράτλι, που διεκδικεί η Κίνα (Χάρτης: Google Maps)

Τόσο η Κίνα, όσο και οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι εγείρουν αξιώσεις για διάφορα νησιά και υφάλους καθώς και θαλάσσιους διαδρόμους στη Νότια Σινική Θάλασσα, ο βυθός της οποίας πιστεύεται ότι είναι πλούσιος σε κοιτάσματα πετρελαίου.

Το Πεκίνο προσπάθησε να υποβαθμίσει την κλιμακούμενη ένταση για το νησί Παγκ-ασα υποστηριζόντας ότι οι δύο πλευρές «αντήλλαξαν απόψεις με ειλικρινή, φιλικό και εποικοδομητικό τρόπο» για το θέμα. Οι ΗΠΑ, σύμμαχος των Φιλιππίνων, προσπαθούν να εμποδίσουν την κινεζική επέκταση στην θαλάσσια αυτή περιοχή στέλνοντας πολεμικά σκάφη τους κοντά στα τεχνητά νησιά που έφτιαξε η Κίνα ασκώντας δυναμικά το δικαίωμα της «ελεύθερης ναυσιπλοϊας», ενώ τον περασμένο μήνα διεμήνυσαν ότι θα σπεύσουν στο πλευρό της Μανίλας σε περίπτωση «ένοπλης επίθεσης» στη Νότια Σινική Θάλασσα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...