Αρχείο

Μεγάλη «σφαγή» Μόσχας-Ουάσινγκτον - Ρωσικά ΜΜΕ: «Οι ΗΠΑ πήραν αποφάσεις, η Κύπρος αντικαθιστά την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο»

Βόμβες από Ρωσικά ΜΜΕ, που αναφέρουν πως η Κύπρος θα αναβαθμιστεί από τις ΗΠΑ. Ίσως είναι και ένας λόγος που ο Β. Πούτιν στέλνει ειδικό κλιμάκιο στην Κύπρο, όπως αποκαλύψαμε πριν λίγο.

Εν τω μεταξύ, τα φιλικά ΜΜΕ προς το Κρεμλίνο, σχολιάζουν και τις δηλώσεις του γερουσιαστή ΑRobert Menendez.

"Η Κύπρος  βρίσκεται σε πολύ καλή θέση και πρέπει  να χρησιμοποιήσει το ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για να οικοδομήσει μια ειδική σχέση με την Αμερική και τη Δύση", δήλωσε ο Γερουσιαστής.

https://twitter.com/FinancialMirror/status/1118068088296046593

Πρόκειται για έναν Γερουσιαστή  του Δημοκρατικού Κόμματος, που πρόσφατα έγινε ένας από τους συντάκτες μιας σοβαρής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο και την κατάργηση του εμπάργκο όπλων, ο οποίος μίλησε έντονα κατά της τουρκικής πολιτικής στη Μεσόγειο.

Η κατάσταση στην περιοχή αυτή επιδεινώθηκε δραματικά μετά την εντατικοποίηση των προσπαθειών  Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ για την εξερεύνηση πεδίων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του νησιού.

Η Τουρκία, με τη σειρά της, θέλει ένα "δίκαιο" μερίδιο. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον παρεμβαίνει στο θέμα αυτό, ενώ η Μόσχα τηρεί αποστάσεις και δεν φαίνεται να προτίθεται να κάνει τίποτα για χατίρι της Άγκυρας, συνεχίζουν τα ρωσικά  ΜΜΕ.

Ο Μενέντεζ, του οποίου η επίσκεψη στην Κύπρο ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, ήταν επιθετικός προς την Άγκυρα, σχολιάζοντας τις ενέργειες της τουρκικής ηγεσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κατέστησα σαφές ότι δεν δεχόμαστε πλέον τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, ο οποίος είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η αγανάκτηση του Μενέντεζ προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Άγκυρα προσπαθεί ενεργά να παρεμβαίνει στη διαδικασία γεώτρησης κοντά στην ακτή της Κύπρου, κινούμενη αυτόνομα.

Οι εργασίες αυτές στην Ανατολική Μεσόγειο άρχισαν το 2011. Οι ελληνοκυπριακές αρχές χορήγησαν άδειες για έρευνες στην αποκλειστική οικονομική  ζώνη του νησιού μόνο σε λίγες ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, η περιοχή  είναι μέρος των αμφισβητούμενων εδαφών, τα οποία όπως πιστεύεται, μπορεί να διεκδικήσει  η Τουρκία. Η ηγεσία της  Τουρκίας έχει ήδη ανακοινώσει τα  σχέδια  έναρξης γεώτρησης στην ΑΟΖ  της Κύπρου, αλλά η διαδικασία αναβάλλεται τακτικά.

Παρά τις ανεπίλυτες διαμάχες γύρω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της περιοχής, η Exxon Mobil και η Qatar Petroleum άρχισαν να δουλεύουν εξ ονόματος της Κυπριακής κυβέρνησης.

Αυτό είναι αντίθετο με τα οικονομικά σχέδια της Τουρκίας, η οποία έχει τις δικές της φιλοδοξίες στο θέμα της παροχής υδρογονανθράκων στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, το Κυπριακό παραμένει ένα ανεπίλυτο και προβληματικό ζήτημα για τη Τουρκία. Η τουρκική θέση καταλήγει στο γεγονός ότι η ανάπτυξη τέτοιων ενεργειακών ερευνών δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρά μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Άγκυρα έχει προχωρήσει τόσο πολύ ώστε να παρεμβαίνει στην έρευνα των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών στα ύδατα της Κύπρου.

Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2018, τουρκικά πολεμικά  πλοία μπλόκαραν την πλατφόρμα γεώτρησης η οποία ανήκε στην ιταλική εταιρεία ENI, στα ανοικτά των νότιων κυπριακών ακτών. Αυτή η συμπεριφορά ήταν το αντικείμενο σκληρών δηλώσεων του Αμερικανού Γερουσιαστή Menendez.

Ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη στην  Κύπρο να δημιουργηθεί  μια σοβαρή υποδομή εξαγωγών, η οποία θα απαιτήσει κάποια μορφή συμβιβασμού με την Τουρκία. Το πώς θα γίνει αυτό στην πράξη είναι μια άλλη μεγάλη ερώτηση.

Λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη το γεγονός ότι στην εξωτερική πολιτική της η Τουρκία δείχνει ολοένα και λιγότερο την ανάγκη για καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και περισσότερο με τους στρατηγικούς ανταγωνιστές της όπως τη Ρωσία, αυτό δείχνει ότι είναι έτοιμη για μια σειρά άσχημων γεγονότων.

Μια τέτοια κίνηση όμως θα έβρισκε πάνω στο αμερικανικό και ισραηλινό κράτος τα οποία έχουν τρομερά συμφέροντα πλέον στο νησί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ