Μέση Ανατολή

Η Λιβύη του στρατάρχη Χαφτάρ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Η κοσμική κυβέρνηση της Βεγγάζης στην Κυρηναϊκή -ανατολική Λιβύη– αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόκειται για μια τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, έχει εξαπολύσει επίθεση υπό τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για να απελευθερώσει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Στην Τρίπολη εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη (από τον ΟΗΕ) Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, η οποία αποτελείται από ισλαμιστές και υποστηρίζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την Αλ Κάιντα, το Κατάρ και την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης είναι κοσμική και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο επικεφαλής του στρατού της, του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, είναι και Αμερικανός υπήκοος.

Η Βεγγάζη έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Τουρκία ότι εμπλέκεται με τρόπο απαράδεκτο στα εσωτερικά της Λιβύης και ότι επιχείρησε μέσω της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης να μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο της και κτήση της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έχοντας σαφή αντιτουρκική θέση η κυβέρνηση της Βεγγάζης, με υποστηρικτές της τους επίσης αντιτούρκους Σίσι της Αιγύπτου και Μοχάμεντ του Άμπου Ντάμπι, προχώρησε στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, κίνηση που η Τουρκία αντιμετωπίζει ως εχθρική.

Έτσι, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Βεγγάζης του Χαλίφα Χαφτάρ όρισε την 24η Απριλίου ημέρα μνήμης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Νίκη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη σημαίνει ήττα των σχεδιασμών της Τουρκίας για υπονόμευση της ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...