Αρχείο

Εμφύλιος στη Βενεζουέλα: Χάος, αίμα και συγκρούσεις -Χωρισμένο στα δύο το στράτευμα του Μαδούρο


Δραματικές οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα μετά το κάλεσμα Γκουαϊδό για στρατιωτική εξέγερση.

Λίγη ώρα αφού είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο του Γκουαϊδό, όπως σας γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας στρατιωτικοί πιστοί στον Μαδούρο συγκρούστηκαν με δυνάμεις πιστές στον Γκουαϊδό. Δημοσιογράφος του Reuters είδε αργότερα τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση δακρυγόνων εναντίον του Γκουαϊδό και περίπου 70 οπλισμένων ανδρών με στρατιωτική περιβολή κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας.

Βίντεο από κάτοικο του Καράκας που δείχνει τους στρατιώτες να συλλαμβάνουν στρατιώτες.

Βίντεο που λίγο μετά αναρτήθηκε σε Μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες και δημοσιογράφους. Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη που ο στρατός έχει χωριστεί στα δύο, με τους μεν να φαίνεται ότι συλλαμβάνουν τους δε, ενώ κόσμος από τα μπαλκόνια ακούγεται να φωνάζει «Ελευθερία, ελευθερία».

Οι φαντάροι που είναι με το μέρος του Γκουαϊδό φορούν κορδέλες (περιβραχιόνια) μπλε χρώματος.
https://twitter.com/SabrinaMartinR/status/1123205557945602048?ref_src=twsrc%5Etfw
 
https://twitter.com/maibortpetit/status/1123217081812561920?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/NoticiasCaracol/status/1123204288983982080?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ConflictsW/status/1123215918736322560?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ConflictsW/status/1123206120913477638?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/invenezuelablog/status/1123212190230765568?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ConflictsW/status/1123213428976508928?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/ConflictsW/status/1123215918736322560?ref_src=twsrc%5Etfw

 

Διεθνείς αντιδράσεις - Ενημερώθηκε ο Τραμπ και Πούτιν

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση στη Βενεζουέλα, όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Juan Guaido ζήτησε την Τρίτη μια στρατιωτική εξέγερση για να υποστηρίξει το σχέδιό του να εξαφανίσει τον Πρόεδρο Νικόλα Μαντούρο, τονίζει ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθούμε τη συνεχιζόμενη κατάσταση», ανέφερε η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Σαρά Σάντερς.

Ενημερώθηκε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν.
Από τυν πλευρά του ο εκτελών χρέη κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ισπανίας δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα παρόλο που θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως τον νόμιμο ηγέτη της χώρας. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές», όπως είπε.

Στον αντίποδα ο Αντόνιο Tαγιάνι έγραψε στο twitter πως η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα - την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε».

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου aναφερόμενος στην απελευθέρωση του Λόπεζ είπε πως «είναι μεγάλη είδηση» και έκλεισε με το: «Ζήτω μια ελεύθερη Βενεζουέλα!».

Μαδούρο: Μαριονέτα των ΗΠΑ ο Γκουαϊδό
Ο Γκουαϊδό τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.

Ταξιδεύει εκτός της πρωτεύουσας Καράκας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Μαδούρο προκειμένου ο τελευταίος να παραιτηθεί.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αύριο, 1η Μαΐου, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γκουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.

Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο αποκαλεί τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Η κυβέρνηση έχει συλλάβει τον ανώτατο σύμβουλό του, στέρησε τον Γκουαίδό από την κοινοβουλευτική ασυλία του και ξεκίνησε διάφορες έρευνες σε βάρος του. Του απαγόρευσε επίσης να εγκαταλείψει τη χώρα, απαγόρευση την οποία παραβίασε ανοικτά ο Γκουαϊδό νωρίτερα φέτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γκουαϊδό είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο --ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο-- συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Έκκληση της Ισπανίας για ειρηνική προσφυγή στις κάλπες
Η κυβέρνηση της Ισπανίας απηύθυνε έκκληση για αναίμακτη, ειρηνική προσφυγή στις κάλπες στη Βενεζουέλα ώστε να εκλεγεί δημοκρατικά νέος πρόεδρος της χώρας. Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ιζαμπέλ Σελάα, η Μαδρίτη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στο Καράκας. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει αιματοχυσία. Στηρίζουμε μια ειρηνική δημοκρατική διαδικασία στη Βενεζουέλα. Υποστηρίζουμε την άμεση διεξαγωγή προεδρικών εκλογών», ανέφερε. Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που έχει αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, αλλά δεν έχει κόψει τους δεσμούς της με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Έβο Μοράλες: Υποκινούμενο από τις ΗΠΑ το «πραξικόπημα»
Ο πρόεδρος της Βολιβίας και εκ των στενότερων συμμάχων του Μαδούρο κατηγόρησε την Ουάσικγτον ότι προκαλεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα. Με μήνυμά του στο Twitter ο Έβο Μοράλες κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής «να καταδικάσουν το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και να εμποδίσουν τη βία να προκαλέσει το θάνατο αθώων», ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «προκαλούν βία και θάνατο στη Βενεζουέλα».

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, «όλες οι ενέργειες εναντίον της δημοκρατίας της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου και της απόπειρας πραξικοπήματος, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση της Κολομβίας».


Ο Χόρχε Αρεάθα ανέβασε ένα tweet του Μελανσόν, ο οποίος επίσης υποστηρίζει ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκεται η Κολομβία

Δείτε live εικόνα από το σημείο:
https://www.youtube.com/embed/s5RbWoBXM5o

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ