Κόσμος

O τουρκικός στόλος ακροβολισμένος σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο - Στην Κρήτη το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln - Δείτε χάρτη

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού τύπου, παρά πολλά τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν «ακροβολιστεί» σε λιμάνια σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, με επίσημες αφορμές την ημέρα «εθνικής κυριαρχίας», και την επικείμενη άσκηση «Θαλασσόλυκος-2019» την οποία σκοπίμως διαφημίζουν οι «γείτονες» ως μεγαλύτερη και από την άσκηση "Γαλάζια πατρίδα".

https://twitter.com/Bahriye1773/status/1120265359523811328

Η όλη κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ περί ανάγκης «αποστρατικοποίησης» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, αλλά και την σημερινή ανακοίνωση τουρκικών εφημερίδων με προτροπή του τουρκικού ΥΠΑΜ, περί «ελληνικών προκλήσεων και έντασης στο Αιγαίο», συνθέτουν ένα πολύ περίεργο σκηνικό το επόμενο διάστημα.

https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1120317351256297474

Την ίδια στιγμή αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου Grumman C-2A (162178) πραγματοποίησε πτήση πάνω από την Κρήτη ως προπομπός της ομάδος μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln (CVN-72), η οποία έχει «αγχώσει» όπως φαίνεται την Άγκυρα και δη τον Ερντογάν.

Στην Α.Μεσόγειο πλέει και η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS STENNIS, έτσι για πρώτη φορά έχουμε δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στην περιοχή, μαζί με όλα τα αεροσκάφη και τα πλοία συνοδείας τους, σε μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση.

Σήμερα ο τουρκικός τύπος αναφέρει για την τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος»:«την ώρα που οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα νησιά και η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώνονται, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για μία νέα μεγαλειώδη άσκηση στις θάλασσες», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η οποία σχολιάζει επίσης ότι «θα αποτελεί απάντηση στις πολιτικές περικύκλωσης Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την ισχύ και τη δεσπόζουσα θέση της στις θάλασσες».

Ο ‘Θαλασσόλυκος’ θα περιλαμβάνει σενάρια πολέμου και αντιμετώπισης κρίσεων.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο και οι αξιωματικοί μας είναι σε εγρήγορση Άγιες ημέρες, μιας και οι Τούρκοι φιλοδοξούν να εξάγουν τα προβλήματα τους σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ.

Πολεμικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ετοιμάζει ο Ερντογάν, σύμφωνα με άρθρο μας, για να ξεφύγει από τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα εντός της χώρας, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τους χιλιάδες εθνικιστές που διψούν για «κατακτήσεις» και οθωμανική δόξα, αναφέρει το περιοδικό Arab Weekly.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας έχει εκδηλώσει μια έντονη απροθυμία του να παραδεχτεί την τεράστια ήττα στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι πιθανό να βλάψει την οικονομία της χώρας, γράφει το περιοδικό.

Ο Ερντογάν ταλαιπωρείται σκληρά από την απώλεια της Κων/πολης, η οποία μέχρι τώρα χρησίμευε ως στήριγμα του κόμματος του, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ήταν και η πόλη από την οποία ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

Όλο αυτό το σκηνικό έχει ήδη προκαλέσει κατρακύλα στην τουρκική λίρα, ενώ διώχνει τους επενδυτές από τη χώρα.

Το περιοδικό τονίζει ότι για όλους αυτούς τους λόγους, ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εκτρέψει την όλη κατάσταση προς το εξωτερικό με μια στρατιωτική επιχείρηση, αποσπώντας την προσοχή μακριά από την Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας παράλληλα εθνικιστικούς κύκλους.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εκδοχή της όλης κατάστασης από πλευράς των Τούρκων, οι οποίοι όπως φαίνεται έχουν «κόψει τα σκοινιά» με το ΝΑΤΟ για να παραλάβει τους S-400 ο Σουλτάνος, ο οποίος τους θέλει πλέον απελπισμένα για πολλούς και διάφορους λόγους.    

Η Ελλάδα βρίσκεται στην μέση αυτής της κόντρας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, λειτουργώντας ως περιοχή μακρινού συνόρου της αμερικανικής παρουσίας, και αυτό λέει σίγουρα πολλά για την συνέχεια των εξελίξεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ