Μέση Ανατολή

Ένας γίγαντας γεννιέται στην Α.Μεσόγειο: Οι Αιγύπτιοι θα γονατίσουν τους Τούρκους - Αναβαθμίζουν τις ΕΔ & προκαλούν σοκ στην Άγκυρα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου κατασκευάζουν πάνω από τρεις νέες ναυτικές βάσεις για να εξασφαλίσουν 3 σημαντικές στρατηγικές κατευθύνσεις.

Την ναυτική Βάση του Ras Banas στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στα  σύνορα με το Σουδάν, την ναυτική βάση στο  Σουέζ και την Ναυτική βάση Gargoub στο Matrouh κοντά στα δυτικά σύνορα με την Λιβύη.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1113099554277244929

Πρόκειται για το  αντίπαλο δέος των νέο-οθωμανικών σχεδίων για κυριαρχία σε Α.Μεσόγειο και Μ.Ανατολή από τον Πρόεδρο Αλ Σίσι και τον νέο αιγυπτιακό στρατό που μεταλλάσσεται συνεχώς με την βοήθεια ΗΠΑ-Ρωσίας.   

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα  στασιμότητας και ισχνών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις (EAF) φαίνεται να υφίσταται τρομερές αναβαθμίσεις και εκσυγχρονισμό υπό τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ως αντίπαλο δέος (αριθμητικά) των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει διάφορες απειλές, οι  εντονότερες των οποίων αφορούν την ασφάλεια στο εσωτερικό (Αδελφοί μουσουλμάνοι)  και στο εξωτερικό ( Τουρκία-Λιβύη).

Με βοήθεια από την Ουάσινγκτον και πρόσθετη εξωτερική υποστήριξη που παρέχεται ειδικά από Ρωσία και Γαλλία, καθώς και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τον Αλ Σίσι, ο νέος αιγυπτιακός στρατός μεταλλάσσεται συνεχώς  σε μια νέα ισχυρή δύναμη.

Ο πρόεδρος ετοιμάζει ήδη την αναθεώρηση του στρατιωτικού δόγματος της Αιγύπτου, την προμήθεια νέων όπλων καθώς και την διαλειτουργικότητα των αιγυπτιακών ΕΔ με συμμαχικές δυνάμεις ( Ελλάδα-Γαλλία, κα).

Είναι λιγότερο σαφές εάν αυτές οι αλλαγές συνοδεύονται από βελτιώσεις στην εκπαίδευση, τη συντήρηση και τη συνολική ετοιμότητα.

Οι πολύ καθυστερημένες αναβαθμίσεις μαρτυρούν επίσης και τις επιπλοκές, αλλά και τις δυσκολίες που εμπλέκονται στα στρατιωτικά προγράμματα βοήθειας, ανεξάρτητα από το πόσο γενναιόδωρα είναι αυτά.

Σκοπός  όλων αυτών όμως είναι μείωση της εξάρτησης της Αιγύπτου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ανάγκη για πιο ευέλικτες, διαφοροποιημένες ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες θα κινούνται σε μια τεράστια σε εύρος περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο ( αυλή της Αιγύπτου) και στην Βόρειο Αφρική.

Η Αίγυπτος διαθέτει για παράδειγμα 240 μαχητικά F-16,  1.200 άρματα μάχης  M1A1 Abrams, καθώς και  1.700 παλαιότερά άρματα M60 που είχαν παραδοθεί από τις ΗΠΑ, αλλά και με διάφορα υποσυστήματα που παραμένουν από τη Σοβιετική Ένωση.

Συνολικά η Αίγυπτος διαθέτει τουλάχιστον 4.000 άρματα μάχης , που αποτελούν μακράν την μεγαλύτερη  δύναμη στην περιοχή. Διαθέτει επίσης 8 Φρεγάτες  Knox και 4 O.H.Perry στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Σύμφωνα με ειδικούς παλαιότερα, υπήρχε χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ανεξάρτητα από τον εξοπλισμό του, κανένας στρατός δεν μπορεί να πετύχει τίποτα, χωρίς αυστηρή, ρεαλιστική, σταθερή και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση, καθώς και με  την συμμετοχή σε μεγάλες ασκήσεις.

Ειδικά αναφέρουμε την άσκηση «Μέδουσα» η οποία υλοποιείται με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις , ενώ αυτό το διάστημα, οι Αιγύπτιοι διεξάγουν αεροναυτικές ασκήσεις με την Γαλλία με την επωνυμία «Κλεοπάτρα».

Όλα αυτά άλλαξαν με την επιμονή του πρώην στρατηγού και νυν προέδρου Αλ Σίσι, ο οποίος επέμεινε για το ζωτικό μέτρο της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων, το οποίο απαιτεί αναγκαστικά να εμπιστεύεται επαρκώς το στρατό του, την αεροπορία και το ναυτικό , καθώς και τις δευτερεύουσες μονάδες σε όλους τους τύπους αποστολών.

Η εμπιστοσύνη του Αλ Σίσι δεν βασίζεται στην αίσθηση της εξιδανικευμένης πίστης ή του αφηρημένου επαγγελματισμού αλλά στο προηγούμενο ιστορικό του ως επικεφαλής της Στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο ίδιος έχει  εμπειρία σε σχέση με την παρακολούθηση του σώματος αξιωματικών και με εκτεταμένες επαφές του με τα  άλλα στελέχη έχει επιτύχει μια τεράστια μεταμόρφωση στις ΕΔ της χώρας.

Ο ίδιος είχε υπηρετήσει  σε βασικές θέσεις στη Στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών , σε σώματα στρατού και τελικά, στην θέση του επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του προέδρου.

Η Αίγυπτος  τώρα αντισταθμίζει τις ανάγκες της  όσον αφορά τους ξένους προμηθευτές και είναι πρόθυμη να δεχτεί τις υλικοτεχνικές επιπλοκές και υψηλότερα έξοδα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη διατήρηση πολλαπλών συστημάτων όπλων. Στο σημερινό περιβάλλον, αυτή η τάση έχει γίνει πιο έντονη.

Μία πιο σημαντική στρατηγική πρόκληση για το θέμα των εξοπλισμών θα  προέλθει από τους Κινέζους, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομική βοήθεια.

Η σημασία που αποδίδουν οι Κινέζοι στη διώρυγα του Σουέζ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους για τον δρόμο του μεταξιού μπορεί τελικά να φέρει τους στόχους τους σε σύγκρουση με τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέχρι στιγμής, όμως, οι Αιγύπτιοι δεν έχουν επιδείξει επιθυμία να περιορίσουν  την πρόσβαση των καναλιών σε κανέναν,  μη δίνοντας σαφή προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως και να εμποδίζουν πτήσεις αεροσκαφών που είναι τόσο σημαντικές για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι Αιγύπτιοι έχουν την επιδεξιότητα στο να ζυγίζουν  και να δέχονται χρήματα από  μια ποικιλία «μεγάλων δυνάμεων»  και αναμφίβολα θα συνεχίσουν να το κάνουν λόγω του Σουέζ .

Η νέα δεκτικότητα της Αιγύπτου στον επαναπροσανατολισμό και την αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει τελικά την μέχρι σήμερα ανεπαρκή και υποτιμημένη στρατιωτική βοήθεια στα σχέδια της στην Α.Μεσόγειο ενόψει εξορύξεων.

Η ουσία όμως είναι ότι έχουμε την αφύπνιση ενός κολοσσού ο οποίος θα έχει σαφή λόγο στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

https://youtu.be/44K7oZQVIWI?t=2

https://youtu.be/ervXqGbanbY?t=39

https://youtu.be/iH6deNEm_JQ?t=4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ