Ελληνοτουρκικά

Άσκηση-«μαμούθ» από Eλλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ: Σε θέσεις «μάχης» μαχητικά & πολεμικά πλοία - Προς γεωπολιτικές ανακατατάξεις

«Ισχυρό μήνυμα» στην Άγκυρα και σε όποιον τολμήσει να απειλήσει τις εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου έστειλαν Eλλάδα-ΗΠΑ-Ισραήλ & Κύπρος μετά την κοινή άσκηση επίλεκτων ειδικών δυνάμεων.

Πρόκειται για ασκήσεις-απάντηση ενόψει εξελίξεων με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο από το Ισραήλ, ειδικά του αγωγού East Med που συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την Κρήτη έως τη Χάιφα με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και από την Κυπριακή Δημοκρατία, εξελίχθηκε μεταξύ 3ης και 18ης Απριλίου η πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2019». 

Στη φετινή άσκηση ενεπλάκησαν αριθμητικά μεγαλύτερες δυνάμεις από όλες τις πλευρές. Η Ελλάδα και το Ισραήλ συμμετείχαν με ναυτικές δυνάμεις (πλοία και υποβρύχια), ενώ από το αμερικανικό ναυτικό πέταξαν αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας σε όλο το μήκος της περιοχής από την Κρήτη έως τον Ναύσταθμο της Χάιφας.

Το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) συμμετείχε με τη φρεγάτα «Λήμνος», την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος» και το υποβρύχιο «Πιπίνος», σε δραστηριότητες που εξελίχθηκαν στην Αν. Μεσόγειο και στο Κρητικό Πέλαγος. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Η Τουρκία για πρώτη φορά απομονώνεται και στριμώχνεται «στην γωνία», ειδικά από τις ΗΠΑ αλλάζοντας των γεωστρατηγικό χάρτη ολόκληρης της περιοχής.

Μην ξεχνάμε πως πριν λίγα 24ωρα ολοκληρώθηκε και η Μέδουσα. άσκηση αποτέλεσε τη «σφραγίδα» μιας νέας συμμαχίας που έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την προστασία του ενεργειακού πλούτου και την αποτροπή απειλών και προκλήσεων από δυνάμεις όπως η Τουρκία.

Τα επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα της Ελλάδας για μια ακόμη φορά κέρδισαν τις εντυπώσεις και οι χειριστές απέσπασαν τα εύσημα απο τον στρατηγό Ζακι, Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα ελικόπτερα μας εξόρμησαν μαζί με τα Αιγυπτιακά από το Ελικοπτεροφόρο Μιστράλ της Αιγύπτου και υποστήριξαν τις Ειδικές Δυνάμεις και τους Έλληνες Πεζοναύτες που επιχείρησαν απόβαση σε ακτή της Αλεξάνδρειας, στα πλαίσια της άσκησης «Μέδουσα 8»

Οι Αιγύπτιοι εντυπωσιάστηκαν απο τον άριστο συγχρονισμό των επιθετικών ελικοπτέρων με τις δυνάμεις απόβασης.

Η χώρα μας έχει αποδείξει μέσα από την Μέδουσα πως μπορεί να είναι μια χώρα «οδηγός» στον αμυντικό τομέα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που έχουν αποδεχτεί και όλες οι συμμαχικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών που αποτελούν την «ενεργειακή ασπίδα» της περιοχής που στόχο έχει ν’ αυξήσει όσο γίνεται περισσότερο το επίπεδο ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας συμμετείχε στην Μέδουσα εδώ στην Αλεξάνδρεια με φρεγάτα, αρματαγωγό, υποβρύχιο τύπου 214, ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στα συμβατικά υποβρύχια, ναρκοθηρευτικό, μαχητικά F-16 από τον Βόλο και από τη Σούδα, ελικόπτερα Απάτσι και Σινουκ.

Η άσκηση «Μεδουσα-2019» αποτελεί ήδη την μεγαλύτερη άσκηση στην περιοχή, ενώ προκαλεί οργή και μίσος στον Ερντογάν και την Άγκυρα, λόγω της εμπέδωσης ενός αντι-τουρκικού μετώπου στα ενεργειακά σχέδια του σουλτάνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ